Uusimmat

Fyysinen toteutus ja tekniset ominaisuudet

19.08.2016 12:38 Juha Kokkonen

 

honor-7-lite-2

Ensimmäinen Honor 7 Liten ulkonäön perusteella tehtävä huomio on, ettei se muistuta mitenkään erityisesti vuosi sitten julkaistua Honor 7 -mallia, vaikka Lite-lisänimen perusteella saattaisi niin olettaa. Brändääminen Honor 7 Liteksi on siltäkin osin hieman erikoinen ratkaisu, että Honor 7 on viime vuoden malli, jonka seuraaja on jo julkaistu.

Honor 7 Lite on muotoilultaan hieman ”pullea”, kuten edullisemman hintaluokan puhelimilla on monesti tapana. Käsituntuma on sen takia hyvin erilainen kuin melko terävästi muotoillussa Honor 7:ssä. Perusrakenne on muovia, ja metallia löytyy vain takakuoren pinnasta, mutta siitä huolimatta Lite tuntuu kädessä varsin tukevalta ja hyvin tehdyltä, erityisesti tämän hintaluokan puhelimeksi. Muotoilun ohella myös yleistuntumasta kuitenkin huomaa, että kyse ei ole kalliimman hintaluokan laitteesta.

Honor 7 Liten ulkomitat ovat 147,1 x 73,8 x 8,3 mm, eli se on näyttökokoluokassaan melko suurikokoinen tapaus. Samankokoisesta näytöstä huolimatta alkuperäinen Honor 7 on lähes neljä millimetriä lyhyempi ja kaksi milliä kapeampi, minkä huomaa jo selvästi kädessä. Pienikätisen kannattaa suhtautua Honor 7 Liten käyttöön yhdellä kädellä varauksella, joskin puhelimen ohjelmistopuolella on hyviä asiaa helpottavia toimintoja. Painoa laitteella on 156 grammaa, mikä on tasapainossa ulkomittojen kanssa. Värivaihtoehtoja ovat valko-hopea, musta-harmaa sekä testikappaleemme mukainen kulta.

honor-7-lite-3

Honor 7 Liten järjestelmäpiirinä toimii sama varsin moderni Kirin 650 -järjestelmäpiiri, jota käytetään myös kalliimmassa Huawei P9 Lite -mallissa. Piiri valmistetaan modernilla TSMC:n 16 nm FinFET Plus -tekniikalla, ja se koostuu neljästä 2,0 GHz maksimikellotaajuudella toimivasta Cortex-A53-prosessoriytimestä, toisesta neljästä hieman alhaisemmalla 1,7 GHz maksimikellotaajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä, Mali-T830MP2-grafiikkasuorittimesta ja Cat4-nopeusluokan LTE-modeemista. NFC ja ac-WiFi eivät kuulu Honor 7 Liten varustukseen.

LPDDR3 RAM -muistia Honor 7 Litestä löytyy kaksi gigatavua ja sisäistä eMMC 5.1 -pohjaista tallennustilaa on 16 gigatavua, josta käyttäjän hyödynnettävänä on noin 10,5 Gt. Tallennuskapasiteettia voi laajentaa micro-SD-muistikortin avulla, mutta silloin puhelimen dual-SIM-ominaisuus ei ole enää hyödynnettävissä, sillä korttien paikat sijaitsevat samassa kohdassa.

honor-7-lite-6

Honor 7 Liten näyttö on kooltaan 5,2 tuumaa ja perustuu LTPS IPS -paneeliin. Sen tarkkuus on tämän hintaluokan puhelimeen mukava 1080 x 1920 pikseliä, joka tarkoittaa korkeaa 424 PPI:n pikselitiheyttä. Näytön reunat ovat nykymittapuulla melko leveät, joka lisää luonnollisesti myös laitteen kokonaisleveyttä ja heikentää käsiteltävyyttä. Näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku onkin nykymittapuulla melko heikko 68,7 %. Näyttö tukee myös ”käsinekäyttöä” eli korkean herkkyyden tilaa, joka on talvisessa Suomessa tervetullut ominaisuus.

Näytön kuvanlaatu on lähes kauttaaltaan tunteita herättämättömän keskitasoista. Kirkkaus ja kontrasti ovat hieman keskitasoa heikommalla tasolla mutta eivät kuitenkaan aiheuta hampaiden kiristystä. Värintoisto on kohtalaisen luonnollista, ja sitä voi vielä hienosäätää manuaalisesti näytön asetuksista. Katselukulmat ovat keskitasoa ja kontrasti muuttuu jonkin verran äärirajoille mentäessä. Näkyvyys auringonpaisteessa on heikompaa keskitasoa. Kokonaisuutena Honor 7 Liten näyttö on kuitenkin puhelimen hintaluokka huomioiden ihan hyvää tasoa, jättäen varsin neutraalin kokonaisvaikutelman.

honor-7-lite-4

Näytön alapuolelle jäävä kaistale on noin 15 mm korkea ja sen ulkopintaan on sijoitettu vain Honor-logo. Käyttäjä voi säätää ohjelmistopohjaisten navigointipainikkeiden järjestystä näytön alareunassa. Alapäätyyn on sijoitettu micro-USB 2.0 -liitäntä sekä kahdet ritilät, joista ainoastaan oikeanpuoleisten takana sijaitsee kaiutin. Mittasimme kaiuttimen äänenpaineeksi 30 cm päästä 72 dBA, joka on yksi matalimmista mittaamistamme lukemista. Kaiutin ei siis soi kovin lujaa, mutta onneksi se ei myöskään särje täydellä voimakkuudella.

honor-7-lite-5

Honor 7 Liten yläpäätyyn on sijoitettu 3,5 mm:n kuulokeliitäntä sekä pieni mikrofonin aukko. Jostain syystä testikappaleemme kanssa käyttämiemme nappikuulokkeiden äänenvoimakkuuden kaukosäätö ei toiminut aina ongelmitta. Vasemman kyljen yläosassa on korttipaikkojen kelkka, joka sisältää kaksi paikkaa nano-SIM-korteille tai vaihtoehtoisesti paikan micro-SD-muistikortille toisen SIM-kortin sijasta. Kuulokeritilä on metallia ja estää hyvin lian tunkeutumista puhelimen sisään. Kuulokkeen oikealla puolella sijaitsee kahdeksan megapikselin etukamera, jonka kuvanlaatu on perushyvää tasoa (mallikuva). Kamerasensorin parina on valovoimainen 77 asteen f2.0 objektiivi.

honor-7-lite-7

Vaikka takakuori onkin pinnaltaan alumiinia, ei Honor 7 Litessä ole alumiinirunkoa huolimatta siitä, että valmistaja väittääkin sivuillaan niin (aluminum-alloy body). Takakuoren pinnassa on harjatulla viimeistelyllä varustettu alumiinipaneeli, mutta puhelimen kyljet ja päädyt ovat maalattua muovia. Muoviosissa on hienojakoinen uritettu kuviointi, jonka pitäisi valmistajan mukaan lisätä pitoa, mutta ainakin itse totesin ne käytössä hieman liukkaan tuntuisiksi. Harjattu alumiininen takakuoren pinta näyttää tyylikkäältä, mutta ei pysty peittämään sitä tosiasiaa, että runkorakenne on muovia. Tämän hintaluokan puhelimeksi kokonaisuus näyttää joka tapauksessa hyvältä. Pyöristettyjen reunojen ansiosta myös muotoilu tuntuu kädessä mukavalta.

Huawein puhelimien vahvuuksiin on viime aikoina kuulunut hyvin toimiva sormenjälkitunnistin, ja sellainen löytyy myös Honor 7 Litestä takakameran alapuolelta. Sormen voi asettaa tunnistimelle näytön ollessa pimeänä, jolloin puhelin avaa lukituksen ja herää toimintaan nappeja painamatta. Tunnistin toimii luotettavasti ja nopeasti (valmistajan ilmoitus 0,5 sekuntia), mutta ei ehkä aivan Huawein kalliimpien huippumallien nopeudella. Tunnistin on ruotsalaisen Fingerprint Cards AB:n valmistama. Sormenjälki tallennetaan erilliselle RPMB-muistiosiolle järjestelmäpiirin sisään, josta siihen ei pääse ulkopuolelta käsiksi. Sormenjälkitunnistinta voi käyttää myös pyyhkäisykomentojen syöttämiseen, joista erityisen kätevä on ilmoitusvalikon avaavat ja sulkevat pystysuuntaiset pyyhkäisyt.

honor-7-lite-8

Honor 7 Liten fyysiset näppäimet sijaitsevat oikean kyljen yläpuoliskossa melko hyvin sormien ulottuvilla. Näppäimet ovat muovia, ja niissä on melko lyhyt ja terävä tuntuma. Virta-/lukitusnäppäimessä olisi toivonut näkevänsä hieman äänenvoimakkuusnäppäimestä poikkeavan pintakuvioinnin näppäintuntuman erottamiseksi. Puhelimen vasemmasta kyljestä ei valitettavasti löydy Honor 7 -mallista tuttu ohjelmoitavaa lisänäppäintä. Honor 7 Litessä käytetään kahden matkapuhelinverkon antennin ratkaisua, jotka sijaitsevat puhelimen eri päädyissä. Laite osaa vaihtaa antennia parhaan mahdollisen kuuluvuuden saavuttamiseksi.

Vaikka takakuoren metallinen pintaosa olisi ollut teoriassa mahdollista tehdä irrotettavaksi, on Honor 7 Liten rakenne valitettavasti umpinainen. Kuorien sisään on ”piilotettu” 3000 mAh li-ion-akku, jonka energiatiheydeksi Huawei ilmoittaa 650 Wh/l. Akun luvataan tarjoavan yhdellä latauksella 1,34 päivän toiminta-ajan raskaassa käytössä.

 

Sisältö

  1. Esittely, pakkaus ja oheistarvikkeet
  2. Fyysinen toteutus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera, EMUI 4.1 -käyttöliittymä, suorituskyky & akunkesto
  4. Loppuyhteenveto