Uusimmat

Kamera, EMUI 4.1 -käyttöliittymä, suorituskyky & akunkesto

19.08.2016 12:38 Juha Kokkonen

honor-7-lite-9

Kamera sijaitsee keskellä takakuoren yläosaa, ja se on noin millimetrin verran kohollaan takakuoren pinnasta. Takakameran tarkkuus on 13 megapikseliä (4160 x 3120), ja sen parina on viisilinssinen f2.0 laajakulmaobjektiivi sekä yhden ledin salama. Käytetyn kamerasensorin mallista ei ole tarkempaa tietoa, mutta kyseessä saattaa olla sama IMX 214 -sensori, joka on käytössä P9 Lite -mallissa. Kamera tukee myös 1080p-videokuvausta 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.

Kamerasovellus on tuttu muun muassa Honor 5X- ja P9 Lite -malleista. Käyttöliittymän yleisilme on sopivan pelkistetty ja selkeä. Ylhäältä alaspäin pyyhkäisemällä aukeaa asetusvalikko ja alhaalta ylöspäin kuvaustilavalikko. Huawein puhelimille tyypilliseen tapaan asetusvalikko ei edelleenkään käänny oikeaan asentoon, jos puhelinta pidellään vaaka-asennossa. Kuvaustiloja on runsaasti (16 kpl), ja sekaan mahtuu myös muun muassa manuaalikuvaustila, pro-videokuvaus, valomaalaus ja asiakirjan skannaus. Manuaalikuvaustila tarjoaa monipuoliset säädöt valotuksen mittaustavalle, herkkyydelle, suljinajalle, valotuksen kompensoinnille, tarkennukselle ja valkotasapainolle.

honor-7-lite-kuva1s
honor-7-lite-kuva2s
honor-7-lite-kuva3s
honor-7-lite-kuva4s
honor-7-lite-kuva5s
honor-7-lite-kuva6s
honor-7-lite-kuva7s
honor-7-lite-kuva8s
honor-7-lite-kuva9s
honor-7-lite-kuva10s
honor-7-lite-kuva11s
honor-7-lite-kuva12s

Yllä on Honor 7 Litellä otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Pikkukuvien alanurkassa on 250 x 200 pikselin rajaus täysikokoisesta kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Kameran toiminta on kokonaisuutena varsin sujuvaa, vaikka high-end-kamerapuhelimien tasolle ei nopeudessa päästäkään. Hyvässä valaistuksessa kuva tallentuu käytännössä välittömästi suljinpainiketta painaessa, mutta hämärässä tai HDR-tilaa käytettäessä on maltettava hetki kuvan taltioitumisen kanssa. Tarkennuksen nopeus ei ole markkinoiden kärkipäätä, mutta ei toisaalta myöskään ärsytä hitaudellaan. Lisäksi tarkennus tuntui toimivan keskimäärin kohtalaisen luotettavasti.

Hyvässä valaistuksessa Honor 7 Liten kamera ottaa pääosin kelpo otoksia, kun ottaa laitteen hintaluokan huomioon. Värintoisto on hienosäädetty selvästi ylikorostuneeseen suuntaan, ja sama koskee myös kontrastia. Terävyys ja yksityiskohtien toisto ei ole 13 megapikselin luokassa parhaimmasta päästä, mutta kuvat näyttävät kuitenkin useimmiten kokonaisuutena hyvältä. Kamera pyrkii olemaan polttamatta kuvaa puhki, joka näkyy joissain otoksissa tukkoisena tummana päänä. Asiaan auttaa HDR-tila. Ainakin testikappaleellamme otetuissa kuvissa oli havaittavissa pientä sumentumista näkymän oikeassa laidassa. Makrokuvauksessa kameralla saa aikaan komeaa jälkeä, etenkin jos valaistus on kunnossa.

Hämäräolosuhteissa ja heikossa valossa jälki on pääosin kelvollista, mutta ei häikäisevää. Melko valovoimaisesta objektiivista huolimatta Honor 7 Liten kamera ei ole erityisen hyvä ”kaappaamaan” valoa hämärissä olosuhteissa, vaan kuvista tulee helposti todellista tummempia. Värintoisto kärsii hämärässä jonkin verran, mutta ei niin pahasti kuin ennakkoon olisi saattanut odottaa. Yksityiskohdat pehmenevät nopeasti mutta häiritsevä kohina pysyy varsin hyvin poissa. Alhaisimmillaan suljinaika laskee 1/12 sekuntiin, joka ilman optista vakainta vaatii kuvaajalta jo vakaata kättä. ISO-arvo nousee korkeimmillaan arvoon 3200.

Full HD -videon kuvanlaatu on keskitasoa heikompaa. Yksityiskohdat toistuvat suttaantuneina ja värintosto sekä kontrasti ovat selvästi ylikorostuneita. Video tallentuu noin 17 Mbit/s bittivirralla ja 192 kbit/s stereoäänellä. Tämän hintaluokan laitteeksi jälkeä voi kuitenkin pitää käyttökelpoisena.

 

EMUI 4.1 -käyttöliittymä

Honor 7 Liten ohjelmistopuolella on käytössä sama Android 6.0 & EMUI 4.1 -yhdistelmä, joka löytyy myös muista Huawein tämän vuoden malleista. Käyttöliittymä on siis pieniä yksityiskohtia lukuun ottamatta täysin sama kuin mitä olemme nähneet aiemmissa artikkeleissamme Huawei P9 -mallien yhteydessä.

Tuttuun tapaan EMUI 4.1:lle tyypillistä on varsin raskas visuaalinen kustomointi, joka peittää alleen kaikki vakio-Androidille tyypilliset ulkoasuseikat sekä jättää pois myös useimmista Android-puhelimista tutun sovellusvalikon. Huawei on lastannut mukaan muutamia omia hyötysovelluksiaan (kuten Puhelimen hallinta, HiCare, Terveys, tiedostonhallinta ja kompassi), jotka eivät ole järjestelmäsovelluksina poistettavissa. Lisäksi mukana on muutama esiasennettu kolmannen osapuolen sovellus (Opera, Twitter, Facebook) sekä peli, jotka käyttäjä saa kuitenkin halutessaan helposti poistettua. Toki olisi aina parasta, jos esiasennettua tauhkaa ei olisi puhelimessa laisinkaan, vaan käyttäjä voisi itse valita haluamansa sovellukset.

 

Suorituskyky ja akunkesto

 

honor-7-lite-10

Honor 7 Lite vietti TaskuMuron ympärivuorokautisessa käyttötestissä vajaan parin viikon ajan, eikä laitteessa havaittu mitään rauta- eikä ohjelmistotason teknisiä ongelmia.

Pääosin ylemmän hintaluokan puhelimiin tottuneena yllätyin jopa pääosin positiivisesti Honor 7 Liten toimivuudesta ja sujuvuudesta. Käyttöjärjestelmä pyörii puhelimella pääosin hyvin sujuvasti, eikä hidastelujen vuoksi tarvinnut juurikaan lennätellä ärräpäitä mielessään. Rinnatusten vertailtuna Honor 7 Lite on toki ymmärrettävästi verkkaisempi liikkeissään kuten vaikkapa alkuperäinen Honor 7, mutta ero muodostuu lähinnä sovellusten avaus- ja latausajoista, ei niinkään käyttöliittymän nopeudesta. Muutamia kertoja puhelimen saattoi havaita lataavan taustalla olleen sovelluksen uudestaan, jonka seurauksena esimerkiksi tekstikenttään jätetty kirjoitus oli hävinnyt.

Kokonaisuudessaan Honor 7 Liten suorituskykyä koskevat samat huomiot kuin aiemmin tänä kesänä testattua Huawei P9 Lite -mallia, tosin sillä erotuksella, että Kirin 650 -piirin tarjoama meno on vieläkin vakuuttavampaa tässä yli 100 euroa edullisemmassa hintaluokassa. Pelisuorituskykyä testasimme Asphalt 8- ja Modern Combat 5 -peleillä, joista Honor 7 Lite suoriutui hyvin, kunhan grafiikka-asetuksia oli valmis hieman laskemaan maksimivaihtoehtoista. Rasituksessa emme havainneet laitteen merkittävää kuumenemista.

honor-7-lite-testitulokset

Synteettisissä suorituskykytesteissä Honor 7 Lite löi ruutuun käytännössä identtiset lukemat P9 Liten kanssa. On myös maininnan arvoista, että Honor 7 Liten tulokset olivat lähes kaikilla osa-alueilla parempia kuin Snapdragon 616 -piirillä varustetulla ja hinnaltaan kalliimmalla Honor 5X:llä sekä melko samaa luokkaa Kirin 930 -piirillä varustetun Honor 7:n kanssa. Testituloksien yhteyteen otimme verrokiksi viime kuussa testatun Samsung Galaxy J5 (2016) -mallin, joka on suora kilpailija Honor 7 Litelle. Verrokin tulokset on merkitty sulkeissa ja kuten voi huomata, Honor 7 Lite suorastaan pyyhkii Galaxy J5 (2016):lla pöytää.

Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

  • AnTuTu 6.1.4 64bit: 53526 (27563)
  • Androbench 4.0: 257,1/77,19/45,22/16,94 Mbit/s (146,4/79,09/20,87/11,51 Mbit/s)
  • Geekbench 3.4.1 (Single/Multi): 907/3921 (474/1430)
  • GFXBench T-rex 1080p ES 2.0 offscreen: 19 FPS (5,2 FPS)
  • GFXBench Manhattan 1080p ES 3.0 offscreen: 7,9 FPS (1,8 FPS)
  • GFXBench Manhattan 1080p ES 3.1 offscreen: 2,8 FPS (- FPS)
  • Sunspider 1.0.2: 1026,5 ms (1626,8 ms)*
  • PCMark: 5292 (3962)

honor-7-lite-11

Koska Honor 7 Liten rautaominaisuudet ovat lähes identtiset Huawei P9 Liten kanssa, odotimme myös akunkeston suhteen hyvin samanlaisia tuloksia. Odotukset osuivatkin varsin hyvin oikeaan. Tyypillisesti akun varaus oli päivän käytön (klo 8-24) jälkeen laskenut täydestä noin 45-60 %:iin, kun näytön päälläoloaika liikkui 2-2,5 tunnin haarukassa. Kertaalleen puhelimella päästiin jopa kovaan 5,5 tunnin näytön päälläoloaikaan, ja siitä huolimatta jäljellä oli vielä 20 % akun varauksesta. Emme yrittäneet selvitä yhdellä latauksella kertaakaan kahden päivän yli, mutta näkisimme sen olevan kohtuukäytöllä (näyttö päällä 1,5 h/vrk) täysin toteutettavissa.

Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului muun muassa teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin käyttöä, sähköpostien lukemista, nettiselausta, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä niin, että mobiilidata, Bluetooth, WLAN ja synkronoinnit olivat jatkuvasti päällä.

Honor 7 Lite tukee latausta 10 watin maksimiteholla, mutta mukana toimitettava laturi on vain viiden watin tehoinen, joten lataaminen tyhjästä täyteen kestää pitkälle neljättä tuntia. Latausaikaa voi lyhentää käyttämällä tehokkaampaa laturia, mutta suoranaista pikalatausta puhelin ei tue. Langaton lataus ei luonnollisestikaan (metallisen takakuoren ja hintaluokan vuoksi) kuulu Honor 7 Liten varustukseen.

 

Sisältö

  1. Esittely, pakkaus ja oheistarvikkeet
  2. Fyysinen toteutus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera, EMUI 4.1 -käyttöliittymä, suorituskyky & akunkesto
  4. Loppuyhteenveto