Uusimmat

Ulkoista tarkastelua ja tekniset ominaisuudet

22.02.2016 19:46 Juha Kokkonen

motoxforce_2

Moto X Force (käytän myöhemmin tässä artikkelissa myös pelkkää ”Force”-nimeä) sijoittuu niin ominaisuuksiltaan kuin hinnaltaankin Motorolan puhelinmalliston terävimpään kärkeen. Vaikka valmistaja markkinoi laitetta rikkoontumaton näyttö edellä, kyseessä ei ole suoranaisesti iskunkestävä malli, kuten vaikkapa Samsungin Galaxy S6 Active. Muotoilultaan Force on selvä Moto-tuoteperheen jäsen, vaikka ulkonäkö onkin aavistuksen sisarmallejaan kulmikkaampaa. Takakuori on viistottu reunoja kohden, jonka ansiosta laite istuu käteen kohtalaisen mukavasti. Kyljet ovat kuitenkin melko kulmikkaat, joten niiden osalta käyttömukavuudessa olisi vielä parannettavaa.

Moto X Forcen kehys on tummaksi pinnoitettua metallia ja näyttölasia kiertää musta muovikehys. Kädessä laite tarjoaa erittäin tukevan ja kestävän oloisen tuntuman – emme saaneet edes voimakkaammin vääntelemällä aikaan minkäänlaisia natinoita. Yleisvaikutelma on laadukas, mutta miehekkäämmällä tavalla kuin iPhone 6s:n tai Galaxy S6:n tapauksessa. Valitettavasti Motorola ei ole tehnyt Forcesta veden- tai pölynkestävää, mutta onneksi pintaan on sentään lisätty ohut nano-pinnoite, jonka luvataan suojaavan puhelinta roiskeilta ja kevyeltä vesisateelta. Suomessa saatavilla on ainoastaan TaskuMuron testikappaleen mukainen musta värivaihtoehto, mutta ulkomailla tarjolla on Moto Maker -palvelu, joka tarjoaa ostajalle mahdollisuuden kustomoida puhelimen ulkoasun haluamakseen.

motoxforce_3

Ulkomitoiltaan Force on näyttökokoluokassaan melko tukevan kokoinen jässikkä. Sen ulkomitat ovat 149,8 x 78 x 7,6-9,2 mm ja paino 169 grammaa. Pituussuunnassa mittaa on yli tämän kokoluokan keskitason ja etenkin leveyssuunnassa Force on 0,3-0,5 tuumaa suurempinäyttöisten puhelimien luokassa. Paksuudeltaan laite on reunoilta keskikohtaa puolisentoista milliä ohuempi. Näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku on 69,8 %, joka on tämän kokoluokan puhelimelle nykypäivänä melko heikko suoritus.

Moto X Forcen sisältä löytyy viime vuoden huippumalleille tyypillistä rautaa. Järjestelmäpiirinä toimii Snapdragon 810 -piiri (MSM8994), joka rakentuu neljästä 2,0 GHz Cortex-A57 ja neljästä 1,5 GHz Cortex-A53-prosessoriytimestä, 600 MHz kellotaajuudella toimivasta Adreno 430 -grafiikkasuorittimesta sekä Cat6-nopeusluokan (300/50 Mbit/s) LTE-modeemista. Kaksikanavaista LPDDR4-käyttömuistia on kolme gigatavua ja sisäistä tallennustilaa 32 gigatavua (käytettävissä 24 Gt). Muistikorttipaikkaan sopii lisäksi jopa kahden teratavun kortti.

motoxforce_6

Moto X Forcen keskeisin myyntivaltti ja erikoisominaisuus on näyttö, mutta ei kuvanlaadun tai tarkkuuden vuoksi, vaan ShatterShield-tekniikan takia. ShatterShield-tekniikan ansiosta Motorola mainostaa näytön olevan iskunkestävä, pirstoutumaton ja halkeamaton. Edellä mainittujen vaurioiden osalta Motorola myöntää näytölle neljän vuoden takuun. Tässä kohtaa on kuitenkin tärkeää huomioida, että Moto X Force ei ole muilta osin iskunkestäväksi suunniteltu puhelin, eli takuu ei kata muita pudotuksesta seuranneita sisäisiä vaurioita. Lisäksi valmistaja korostaa, että näytön pintaan tulevat naarmut ja kulumat eivät kuulu takuun piiriin. Itse emme saaneet lupaa testikappaleen kurittamiseen, mutta ulkomaisten testien perusteella näyttö on lähes mahdotonta saada halkeamaan, mutta sen sijaan siihen on mahdollista saada aikaan kuoppia ja muita jälkiä. Kyseessä ei siis ole taianomainen tuhoutumaton ratkaisu, vaan lähinnä kestävämpi vaihtoehto käyttäjille, joilla on tapana tapaturmaisesti hajottaa puhelimiensa näytön lasi.

ShatterShield-näyttö rakentuu viidestä kerroksesta, jonka avulla Motorola on pyrkinyt takaamaan iskunkestävyyden ja pirstoutumattomuuden. Näytön alimpana kerroksena on alumiinirunko, joka tarjoaa näyttöasetelmalle tukevan pohjan. Sen päällä on taipuisa AMOLED-näyttö, joka pystyy imemään iskuja itseensä. Näyttöpaneelin päällä on kaksiosainen kosketuksentunnistuskerros, joista toisen rikkoontuessa toinen ottaa ohjat käsiinsä. Kosketuskerroksen päällä on sisempi ulkoinen suojakerros, joka on valmistettu kestävästä muovista. Uloimpana kerroksena on ohuempi suojapinta, joka ottaa vastaan kolhut ja hankauksen. Valmistajan mukaan uloin kerros on tarpeen vaatiessa helpohkosti vaihdettavissa esimerkiksi naarmujen tai muiden vaurioiden tapauksessa. Uloin kerros on myös erotettavissa omana kerroksena kaiutin- ja kuulokeaukon reunoilla. Testijakson aikana näytön pintaan ilmestyi muutamia vastavalossa havaittavia hiusnaarmuja, joiden perusteella arvioimme, ettei se siedä naarmuja aivan tyypillisesti käytettyjen suojalasien tavoin. Näyttölasia kiertää ohut musta muovikehys, joka on melko joustavaa materiaalia, sillä sain tungettua ja liu’utettua kynttä lasin ja kehyksen välissä.

Itse näyttöpaneeli perustuu siis AMOLED-tekniikkaan ja sen koko on 5,4 tuumaa. Sen resoluutio on 1440 x 2560 pikseliä, jolloin pikselitiheydeksi muodostuu kiitettävän tarkka 540 PPI. Kyseessä on ainoa uusimman sukupolven Moto X -malli, jossa käytetään AMOLED-tekniikkaa. Kuvanlaadultaan Forcen näytössä ei ole juuri valittamista, mutta se ei yllä aivan markkinoiden parhaiden AMOLED-näyttöjen tasolle. Kontrasti ja tummien sävyjen toisto on AMOLED-paneelille tyypilliseen tapaan hyvällä tasolla. Värintoisto on puolestaan hieman ylikorostunutta, joka saattaa olla joidenkin käyttäjien mieleen, mutta jota ei valitettavasti pääse hienosäätämään maltillisempaan suuntaan näytön asetuksista. Näytön kirkkauden saa tarvittaessa varsin korkeaksi ja katselukulmissa ei ole valittamista. Näkyvyyttä auringonpaisteessa emme päässeet Suomen talvessa koittamaan.

motoxforce_5 motoxforce_4

Moto X Forcen näytön alapuolinen reunus on noin 16 mm korkea ja siitä löytyy ainoastaan kaksi viirumaista näyttölasiin tehtyä aukkoa. Vaikka aukkoja onkin kaksi, löytyy vain oikeanpuoleisen takaa kaiutin. Testijaksolla aukot tuntuivat keräävän helposti pölyä ja likaa itseensä. Kaiuttimen äänenlaatu on keskitasoa parempi ja siitä löytyy myös hieman syvyyttä, mutta äänen maksimivoimakkuus ei ole erityisen korkea. Navigointipainikkeet on toteutettu ohjelmistopohjaisesti näytön alareunaan, eikä niiden järjestystä tai sijaintia voi Motorolan ohjelmiston puitteissa muuttaa. Puhelimen alapäädystä löytyy ainoastaan micro-USB-liitäntä, joka tukee USB 2.0 -siirtonopeuksia sekä TurboPower-pikalatausta.

Näytön yläpuolinen reunus on selvästi alapuolista pienempi ja korkeudeltaan noin 10 mm. Kuuloke on sijoitettu ohuen vaakasuuntaisen koristepalkin taakse ja onkin erikoista, ettei vastaavaa tyyliseikkaa ole käytetty näytön alapuolisen kaiutinaukon yhteydessä. Erikoisuutena muiden Moto X -mallien tapaan myös Forcesta löytyy piilotettu ilmoitus-LED, jota ei kuitenkaan saa toimintaan ilman puhelimen roottausta. Oikeassa ylänurkassa sijaitsevan etukameran tarkkuus on viisi megapikseliä (pikselikoko 1,4 um) ja sen parina on valovoimainen f2.0 laajakulmaobjektiivi sekä vasempaan ylänurkkaan sijoitettu LED-salama (MALLIKUVA). Yläpäätyyn on sijoitettu kelkka nano-SIM- sekä micro-SD-korteille sekä 3,5 mm ääniliitäntä.

motoxforce_7

Forcen takakuori ei ole yhtä moniulotteisesti muotoiltu kuin kahdessa muussa Moto X -sisarmallissa, vaan se on keskeltä tasainen ja pitkiltä sivuilta reilusti reunoja kohti viistetty. Metallikehys jatkuu hetken takakuoren suuntaisena, ennen kuin taittuu pienen viisteen kautta laitteen kyljiksi. Itse takakuoren muoto on käteen miellyttävä, mutta kyljet saisivat olla hieman vähemmän kulmikkaat. Suomessa myytävässä mallissa takakuoren pintamateriaali on varsin eksoottista ”ballistista nailonia”, joka on kestävää ja vettä hylkivää synteettistä kangasta. Materiaali antaa puhelimelle tyyliin sopivan persoonallisen silauksen ja tuntuu kädessä karhean miellyttävältä, mutta hieman yllättäen melko liukkaalta. Myös muut puhelinta kädessä kokeilleet huomioivat useampaan otteeseen liukkaan tuntuman.

Takakuoren yläosasta löytyy vuoden 2015 Moto-malleille tyypillinen metallinen koristepalkki, jonka alapäässä on pieni Motorolan logolla varustettu kuoppa ja yläpäässä kamera. Puhelimen ainoat fyysiset näppäimet löytyvät oikeasta kyljestä. Äänenvoimakkuuden säätöpainike sijaitsee noin puolivälissä ja lukitus-/virtapainike sen yläpuolella. Käytettävyyden kannalta niiden keskinäinen sijoittelu on nurinkurinen, mutta onneksi valmistaja on sentään urittanut lukitusnäppäimen pinnan, joten se löytyy helposti sormikopelolla. Jostain syystä metallisten näppäinten sovitus runkoon on hieman väljä ja ne pääsevät helisemään puhelinta ravistaessa. Painallustuntuma on hyvä – miellyttävän lyhyt ja terävä.

Vaikka takakuori on eri materiaalia kuin metallinen runko, on se valitettavasti toteutettu kiinteäksi osaksi puhelinta. Ratkaisu tuntuu hieman hölmöltä, sillä irrotettava akku olisi ollut helpohkosti toteutettavissa, etenkin koska laitteesta ei ole tehty vedenkestävää. Vaikka paikalleen liimatun takakuoren irrottaisi ”väkivalloin”, ei akkuun pääse siitäkään huolimatta käsiksi, sillä se on sijoitettu laitteen välirungon sisään. Moto X Forcen akku on kooltaan poikkeuksellisen suurikokoinen – 3760 mAh (14,29 Wh). Valmistaja lupaa yhdellä latauksella kahden päivän toiminta-ajan, jopa 500 tuntia valmiusaikaa tai 25 tuntia puheaikaa. Akku tukee TurboPower-pikalatausta sekä langattomia Qi- ja PMA-lataustekniikoita.

Sisältö

  1. Esittely, pakkaus & oheistarvikkeet
  2. Ulkoista tarkastelua ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera, käyttöjärjestelmä & suorituskyky ja akunkesto
  4. Yhteenveto