Uusimmat

Arvostelu PC:ltä tuttu Song of Horror kääntyi konsoleille – ”Niin uskollinen käännös, ettei edes bugeja ole korjattu”

16.06.2021 21:02 Tuukka Hämäläinen

Kauhupeli Song of Horror tarjoaa tunnelmallisen kokemuksen, niin kauan kuin se suostuu toimimaan. Arvostelun tekeminen pysähtyi pelin rikkovaan bugiin, joka huomattiin PC:llä jo viime vuonna, mutta on yhä korjaamatta.


Julkaisupäivä: 28.5.2021 (konsoliversio)
Studio: Protocol Games
Julkaisija: Raiser Games
Saatavilla: PC, PlayStation 4 (testattu), Xbox One
Pelaajia: 1
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arvostelua varten: noin 3 tuntia


Song of Horror ilmestyi alun perin viidessä episodissa PC:lle, mutta sittemmin se on paketoitu yhteen ja tuotu nyt myös konsoleille. Protocol Gamesin kehittämä kauhupeli on voittanut puolelleen koko joukon pelaajia Steamissa, joten siltä osasi odottaa vähintään pätevää kauhukokemusta.

Song of Horror on yhdistelmä selviytymiskauhua ja puzzle-peliä. Tarinassa lähdetään selvittämään kirjailija Sebastian P. Husherin merkillistä katoamista, ja pelaaja saa ohjastettavakseen joukon hieman toisistaan eroavia henkilöhahmoja. Kullakin hahmolla on kuitenkin tasan yksi elämä: jos hahmo kuolee, saapuu uusi hahmo tarinaan, ja jos kaikki pääsevät hengestään, joutuu koko episodin aloittamaan alusta.

Song of Horror on ensisijassa tunnelmallinen peli, eikä kovin vaikea. Kauhupelin uhka on hahmoton Presence, läsnäolo, joka metsästää pelaajaa, mutta mitään varsinaista taistelua pelissä ei ole. Omassa testissäni hahmojen kuolemat johtuivat omasta huolimattomuudesta, eivät pelin vaikeudesta. (Yksi hahmoista esimerkiksi putosi katolta, kun en tarkistanut oliko ikkunan edessä rakennustelinettä vai ei.)

Tunnelmaa pelissä onneksi riittää. Ainakin ensimmäisessä episodissa on sopivan karmivia hetkiä ja muutama oikeasti yllättävä säikäytys, jotka pitävät pelaajaa varpaillaan. Tämä on ehdottomasti pelin suurin vahvuus, sillä kauhupelin on oltava edes jollain tapaa pelottava.

Valitettavasti Song of Horrorin toteutus sakkaa monessa asiassa. Ongelmat ulottuvat viimeistelystä aina pelisuunnitteluun.

Mainittakoon heti kärkeen se suurin ongelma, eli en pystynyt pelaamaan peliä ensimmäistä osaa pidemmälle. PC:ltä on nimittäin PS4:lle periytynyt bugi, joka voi estää episodin läpäisemisen kokonaan. Steamissa pelaajat huomasivat tämän jo viime vuonna, mutta lupauksista huolimatta sitä ei näköjään ole korjattu. Mitään ei ole tehtävissä jos tämä osuu omalle kohdalle, sillä edes varatallennuksia ei tunneta. PC-pelaajat kertovat jopa aloittaneensa uudelleen alusta, mutta törmänneensä samaan bugiin uudelleen ja uudelleen.

Tämä ei ole Song of Horrorin ainoa tekninen ongelma, sillä koko peli on vähän kankea ohjausta myöten. Etenkin pelihahmon kohdistaminen tiettyyn esineeseen on välillä turhauttavan epätarkkaa. Pelituntumalle tekevät hallaa myös ahtaat tilat ja omapäisesti käyttäytyvät kamerakulmat. Netissä kerrotaan lisäksi monista muista peliä vaivaavista bugeista, joten niitä sopii siis odottaa myös silloin, jos pääsee ensimmäistä episodia pidemmälle.

Mitä pelisuunnitteluun tulee, on osa pelin pulmista tehty turhan epämääräisiksi. Ne eivät ole vaikeita, vain huonosti vihjeistetty. Alkuepisodissa on myös vaihe, jossa eteneminen edellyttää päämäärätöntä hortoilua pitkin Husherin kartanoa, vaikka kaikki huoneet olisi jo avattu ja tutkittu loppuun.

Visuaalisella puolella hyvää on ehdottomasti valojen ja varjojen käyttö, ja Husherin kartanosta on tehty mukavan aavemainen ympäristö. Yksityiskohdat jättävät kuitenkin toivomisen varaa, ja erityisesti pelihahmot ovat kankeita ja karkeita tavalla, joka tuo mieleen PS3-ajan pelit. Tämä onkin peli josta täytyy sanoa, että se ei oikeasti näytä ollenkaan niin hyvältä kuin kuvissa.

Song of Horror jää pettymykseksi etenkin teknisesti, sillä muut ongelmat onnistuin vielä ohittamaan tunnelman ansiosta. Tarinassa nyt sinänsä ei mitään mullistavaa tunnuta tekevän, mutta ainakin se vaikuttaa tarjoavan kompetenttia goottikauhua tyylilajin ystäville.

Jos peli toimisi, se saisi helposti yhden tähden lisää. Tällaisena sitä voi suositella kauhua kaipaaville pleikkaripelaajille vasta päivitysten jälkeen.

SONG OF HORROR

”Song of Horrorin konsolikäännös on niin uskollinen, ettei edes bugeja ole korjattu.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat