Uusimmat

Arvostelu: Outer Wilds on viiden tähden avaruusseikkailu, joka vaatii pelaajalta omistautumista

15.07.2019 20:00 Tuukka Hämäläinen

Kesän kynnyksellä julkaistu Outer Wilds on yksi kuluvan vuoden yllättävimmistä indiepeleistä, joka nousee varmasti monelle Game of the Year -listalle. Omaperäinen seikkailu viskaa pelaajan tutkimaan aurinkokuntaa, joka tuhoutuu parinkymmenen minuutin välein.


Julkaisupäivä: 29.5.2019
Studio: Mobius Digital
Julkaisija: Annapurna Interactive
Saatavilla: PC, Xbox One (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 7
Peliä pelattu arvostelua varten: 9 tuntia


Vuoden mittaan ilmestyy jättimäisten AAA-pelien rinnalla runsas joukko pienempiä pelejä, jotka jäävät helposti ilmestyessään tutkan alle. Siksi nostammekin hiljaisen heinäkuun keskelle pelin, joka ilmestyi jo toukokuun lopussa, mutta ansaitsee ehdottomasti vieläkin kaiken saamansa huomion.

Outer Wilds on Heroes-tähti Masi Okan perustaman Mobius Digitalin ensimmäinen astetta suurempi julkaisu, jonka ideakin on omaperäinen. Pelihahmo on pilotti, joka lähtee ensimäiselle avaruuslennolleen Outer Wilds -tutkimusohjelmassa, mutta huomaa pian joutuneensa aikasilmukan vangiksi. 22 minuutin välein paikallinen tähti nimittäin räjähtää supernovaksi, koko aurinkokunta tuhoutuu ja sankari havahtuu leirinuotiolta, juuri ennen ensimmäistä lentoaan.

Aikalooppi muodostaa ensimmäisen persoonan kuvakulmasta pelatun Outer Wildsin ytimen. Kun pelimaailma boottaa parinkymmenen minuutin välein, on tekemisensä suunniteltava tarkasti ja tulevan tuhon uhka leijuu alati niskassa. Ainoastaan aluksen tietopankki säilyy auringon räjähdyksessä, mitkään esineet tai pelimaailman muutokset eivät. Myös tallentaminen on mahdollista vain poistumalla päävalikkoon tai pistämällä pelihahmo hengiltä.

Vastapainona maailmanlopun uhalle toimii Outer Wildsin yksinkertaisen piirrostyylinen ja veikeä maailma. Pelissä kohdattavat hahmot ovat höpsöjä tutkimusmatkailijoita, ja tekstinä etenevässä dialogissa on tuhdisti huumoria mukana. Pienoiskokoinen aurinkokunta taas on jotenkin sympaattinen, vaikka pelaaja tuleekin helposti lentäneeksi aurinkoon tai pudonneeksi mustaan aukkoon.

Maailma on siis uhkaava ja hengestään pääsee helposti, mutta pelin tunnelma on silti kevyt ja mukaansatempaava.

Itse pelaaminen on eräänlaista arvoitusten ratkaisemista. Nelisilmäiseen avaruusolioiden lajiin kuuluva sankari lähtee alunperin selvittämään muinaisen, aurinkokuntaa aiemmin asuttaneen Nomai-lajin kohtaloa. Tämä alkaakin selvitä pala palalta tekstinpätkiä tulkkaamalla ja pieniä puzzle-tehtäviä ratkomalla, mutta jokainen askel eteenpäin tuntuu avaavan joukon uusia pulmia ja arvoituksia.

Monipuolisessa maailmassa ei nimittäin edes määränpäähän saapuminen ole aina helppoa. Outer Wilds sisältääkin paikoin niin omaperäistä tasosuunnittelua että kokenutkin pelaaja saa harhailla pitkään hämmentyneenä ratkaisuja etsien. Yksityiskohtia ei tee mieli paljastaa, mutta pelin pariin eksyviä suosittelen ottamaan tavoitteeksi vaikkapa Quantum Moonin saavuttamisen tai Hourglass Twins -kaksoisplaneetan tutkimisen.

Kuten edellinen kappale jo paljastikin, on eteneminen Outer Wildsissa täysin vapaata. Löydetyt arvoitukset muodostavat eräänlaisen miellekartan avaruusaluksen tietokoneelle, mutta alun jälkeen vaihtoehtoisia suuntia on lukuisia. Pelin maailmassa saa varmasti kulumaan tuntikausia, ja How Long to Beat -sivuston mukaan pelin läpäiseminen näyttäisi vaativan ainakin 18 pelintuntia. Tarjolla on siis aika hyvin vastinetta noin 25 euron hinnalle.

Pelin pituuteen vaikuttavat olennaisesti pelaajan taidot, sillä ihan helppo peli Outer Wilds ei todellakaan ole. Pelaajaa ei missään vaiheessa pidellä kädestä, kaikki on pääteltävä itse, ja lisäksi jopa avaruusaluksen ohjaaminen on haastavaa – aluksi vähän kömpelöä, mutta lopulta aika hauskaakin. Päättelyä vaativiin osuuksiin löytyy tietysti apuja verkosta, mutta koska Outer Wilds on sydämeltään pulmapeli, tuntuu läpipeluuoppaiden lukeminen huijaamiselta. (Siksi en itsekään osaa yhtään sanoa, että vaiheessa peliä olen parhaillaan menossa.)

Korkeasta aloituskynnyksestä huolimatta Outer Wildsista on vaikea keksiä nokan koputtamista. Se voi olla monelle pelaajalle liian avoin ja päämäärätön, mutta eihän kaikkien teosten tarvitsekaan kaikkia miellyttää. Peliin syventyville taas on luvassa palkitseva ja koukuttava seikkailu, jonka universumi kutsuu alati jatkamaan tutkimusmatkaa.

Myös tunnelmaltaan ja toteutukseltaan Outer Wilds erottuu indiepelien massasta edukseen ja vetää vertoja monille miljoonabudjetin jättipeleillekin. Se on jälleen yksi osoitus siitä, kuinka digitaaliset pelit voivat olla taidetta omilla ehdoillaan.

OUTER WILDS

”Outer Wilds on pieni helmi. Se on osiaan suurempi seikkailu, jonka maailmaan tekee mieli uppoutua ja jonka mysteerit ovat paljon muutakin kuin yksinkertaisia puzzle-tehtäviä.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat