Uusimmat

Bethesda yrittää estää fyysisten videopelien jälleenmyynnin – Uhkaili peliä myynyttä yksityishenkilöä lakitoimilla

12.08.2018 16:24 Muropaketin toimitus

Bethesda yrittää estää fyysisten pelien jälleenmyynnin Yhdysvalloissa vetoamalla siihen, etteivät pelejä uudelleen myyvät yksityishenkilöt ole virallisia jälleenmyyjiä.

Varsinkin fyysisiä pelejä ostavat konsolipelaajat myyvät usein käytetyt pelinsä eteenpäin ja hankkivat täten ansaitulla rahalla uusia pelejä. Julkaisijoiden näkökulmasta pelien uudelleenmyynti on kuitenkin ongelmallista, sillä julkaisijat eivät saa lisätuloja käytettyjen pelien myynnistä.

Nyt Bethesda on yrittänyt estää yksityishenkilöiden välisen pelien jälleenmyynnin Yhdysvalloissa vetoamalla siihen, etteivät yksityishenkilöt ole pelien virallisia jälleenmyyjiä, raportoi Polygon. Oikeus pelien uudelleenmyyntiin on tähän saakka turvattu Yhdysvalloissa ”First-sale Doctrine”-nimisen lain kautta. Se takaa kuluttajille oikeuden jälleenmyydä tekijänoikeuksien alaista materiaalia, mikäli se vastaa alkuperäistä tuotetta.

Ryan Hupp -niminen yksityishenkilö kertoo kuitenkin Bethesdan ottaneen tähän yhteyttä, kun tämä yritti uudelleenmyydä avaamattoman ja täysin uutta vastaavan The Evil Within 2:n pelilevykkeen Amazon Marketplacen kautta. Bethesdan mukaan peli oli vedettävä myynnistä, koska Hupp ei ollut virallinen jälleenmyyjä eikä siten voinut tarjota pelille tavallista takuuta. Bethesdan mielestä takuun puuttuminen on tarpeeksi iso ero alkuperäiseen tuotteeseen verrattna.

Mikäli Hupp ei olisi totellut Bethesdaa, uhkasi julkaisija haastaa tämän oikeuteen. Ilmeisesti samankaltaisia uhkauksia on lähetetty myös muille pelejä kaupanneille pelaajille. Bethesda ei ole kommentoinut tapausta.