Uusimmat

Ensituntumat Sherlock Holmes Chapter One on muuten lupaava etsiväpeli, mutta vaatii pelaajalta vähän liikaakin omistautumista

03.06.2021 20:37 Teemu Purhonen

Pääsimme testaamaan Sherlock Holmes Chapter Onea etukäteen. Rajoitettu ensimaistiainen lupailee mielenkiintoisia hetkiä maailman tunnetuimman salapoliisin saappaissa. Pelin erikoinen vaikeustaso latistaa kuitenkin tunnelmaa merkittävästi.

Sherlock Holmes Chapter One vie Cordona-nimiselle Välimeren saarelle vuonna 1880. Sherlock Holmes on 21-vuotias, ja jo nyt seuranaan aisaparinsa John Watson. Holmesin suku omisti aikoinaan Cordonassa kartanon, ja syy pois muuttoon piili Sherlock Holmesin äidin Violetin kuolemassa. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, Holmes ja Watson haluavat käydä Violetin haudalla. Hotelliksi muutettu kartano toimii Holmesin ja Watsonin päämajana, ja sieltä käsin saavutaan erilaisille rikospaikoille.

Holmesilla ei tunnu olevan vapaapäivää edes lomalla, sillä hotellissa alkaa nopeasti sattua ja tapahtua. Hotelli tuntuu eloisalta ympäristöltä, ja sitä kansoittavat monenlaisia eri kulttuureihin ja kansallisuuksiin kuuluvaa herrasväkeä. Holmes osaa ihmisiä katsomalla päätellä, mistä he ovat kotoisin, mitä he tekevät työkseen ja millaisia paheita heillä on. Tavan tallaajat puolestaan ovat hotellin palvelijoita.

Sherlock Holmes

Koska pelattavana oli Sherlock Holmes Chapter Onen kokeiluversiosta, oli pelissä vielä  siinä jonkin verran esimerkiksi graafisia puutteita, jotka eivät kuitenkaan varsinaisesti pilannut kokemusta. Kokeilussa on tarjolla päätehtävän lisäksi kaksi sivutehtävää, jotka ovat kaikki mielenkiintoisia ja hyvin rakennettuja.

Chapter Onen tunnelma on erinomaisesti kohdillaan, ja Holmesin selän takaa kuvattua peliä tahkoaa periaatteessa oikein mielellään.

Mysteerit on rakennettu toimivasti, mutta niiden tutkiminen on tehty vaikeaksi isolla alkukirjaimella. Peli kun ei juurikaan valaise sitä, kuinka se oikein toimii. Frogwares-studio kertoo tiedotteessa, että Sherlock Holmes Chapter One vie The Sinking Citystä tuttua pelimekaniikkaa entistä pidemmälle. Sherlock Holmes ei missään nimessä halua pitää pelaajaa kädestä kiinni, joka on toki hyvä asia. Ongelmalliseksi asian tekee se, etten oikein tiennyt, mitä Chapter Onessa pitää tehdä. Tämä ei ole ongelma niissä peleissä, jotka ovat riittävän mielenkiintoisia, että niiden eteen jaksaa nähdä vaivaa. Valitettavasti asia ei ollut niin Sherlock Holmesissa, jonka pelaaminen ei tuntunut riittävän syvälliseltä kokemukselta.

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes Chapter Onessa tutkitaan mysteerejä etsimällä johtolankoja, joita sitten nidotaan yhteen Mind Palace -nimisessä osiossa. Holmes osaa keskittyä touhuihinsa nappia painamalla, jolloin ympäristöstä saattaa löytyä uusia vihjeitä. Samoin vihjeitä kiinnitetään Holmesin pollaan nappia painamalla, jolloin juuri tästä vihjeestä voi kysellä kaikilla paikalla olevilta. Turhautumista aiheuttaa se, ettei ole kovin selvää, kuinka vihjeitä loppujen lopuksi kiinnitetään niin, että Sherlock osaa kysyä oikeita kysymyksiä oikeilta ihmisiltä – tai miten niitä edes käytetään.

Asiaa ei auta se, että Watson vinoilee usein sellaisissa tilanteissa, joissa Holmes urpoilee, eikä saa mitään aikaiseksi. Watson pitää asioista päiväkirjaa, ja hahmojen väliseen suhteeseen vaikuttavat Holmesin tekemät erilaiset valinnat. Valintoja ovat esimerkiksi erilaiset keskusteluvaihtoehdot. Tätä tapahtuu pelissä vaivaannuttavan usein.

Lisäksi Chapter Onen erilaiset symbolit tuntuvat sekavilta  ja sama pätee keskittymistilaan. Peli kannustaa käyttämään keskittymistä, jolla ei lopulta ole kuitenkaan mitään vaikutusta silloiseen tilanteeseen. Sekavuus aiheutti The Sinking Cityn suhteen itselleni sen, ettei peliä kiinnostanut pelata. Mistään rakettitieteestä ei ollut kyse, mutta peli ei yksinkertaisesti kannustanut opetteluun. Täysin samaa voi sanoa Sherlock Holmes Chapter Onesta. Frogwaren edelliset Sherlock Holmes -pelit ovat sen sijaan maistuneet itselleni oikein hyvin.

En usko, että varsinaiseen peliin tulee pelimekaniikkaa ja sitä selventäviä muutoksia, mutta ainahan sitä voi toivoa. Sherlock Holmes Chapter One maistuu varmasti sellaisille, jotka haluavat nähdä suhteellisen paljonkin vaivaa pelin opetteluun.

Sherlock Holmes Chapter One julkaistaan PC:lle (Windows), Xbox One- ja Xbox Series -konsoleille ja PS4:lle ja PS5:lle myöhemmin tänä vuonna.

Teemu Purhonen

”Muropaketin kannet aukesivat edessäni vuonna 2017, josta lähtien olen nauttinut työskentelystä pelipuolen piinkovien ammattilaisten kanssa. Olen aiemmin kirjoittanut Mikrobitin lisäksi myös musiikkimedioihin, kuten Sueen, Rumbaan ja Nuorgamiin. Rakastan scifiä ja indie-pelejä, ja palvon Iain M. Banksia ja Disco Elysiumia. Muropaketin ulkopuoliseen elämääni kuuluu tinnituksen lihottaminen täydellistä äänitaajuutta etsiessä.”

Muropaketin uusimmat