Uusimmat

Lautapeliarvostelu Pokémon Battle Academy on helppo tapa oppia Pokémon-korttipelin säännöt, mutta muuten kokemus jää ontoksi

23.09.2020 21:30 Ilari Hauhia

Pokémon Trading Card Game on yksi maailman tunnetuimmista keräilykorttipeleistä. Tuore Pokémon Battle Academy tekee pelin sääntöjen oppimisesta helppoa, mutta sen jälkeen tekeekin mieli hankkia jo lisää pelikortteja.


Julkaisupäivä: 31.7.2020
Valmistaja: The Pokémon Company
Pelaajia: 2
Peliä pelattu arvostelua varten: noin viisi tuntia


Alun perin jo vuonna 1996 alkunsa saaneessa Pokémon-korttipelissä kaksi pelaajaa pelaa toisiaan vastakkain. Molemmilla pelaajilla on oma pakkansa, jotka koostuvat Pokémoneista, energiakorteista sekä tukikorteista, joita ovat esimerkiksi kouluttajakortit ja erilaiset tavarat. Molempien pelaajien päämääränä on pääsääntöisesti tainnuttaa kuusi vihollisen Pokémonia, joskin tietyissä tilanteissa pelin voi voittaa myös muilla tavoilla.

Nimensä mukaisesti Pokémon Battle Academy on suunnattu erityisesti nuoremmille pelaajille, tai sellaisille Pokémon-korttipelistä kiinnostuneille, jotka haluavat oppia korttipelin mahdollisimman helposti ja käytännön kautta. Laatikko sisältää kolme valmiiksi muodostettua Pokémon-korttipakkaa, pelilaudan, ohjekirjoja, arvontaan käytettävän kolikon sekä valikoiman vahinkomerkkejä.

Pokémon Battle Academyssa on panostettu ohjeiden selkeyteen. Molemmille pelaajille annetaan korttipakat, jotka on järjestetty ennaltamääritettyyn järjestykseen. Lisäksi molemmat pelaajat saavat käsiinsä ohjekirjat, jotka opastavat ensimmäset vuorot askel askeleelta helposti omaksuttavalla tavalla, ja opaettavat samalla pelaajille Pokémon-korttipelin perusteet. Askel askeleelta kulkeva käytännön opastus on helppo tapa oppia pelin säännöt ja vastaavaa ohjetyyliä olisi mukava nähdä myös muissa lautapeleissä. Pienin askelin opastettuna pelissä eteneminen tuntuu huomattavasti mukavammalta tavalta oppia uusi peli verrattuna tavallisen sääntökirjan lukemiseen.

Askel askeleelta etenevä opastus perehdyttää pelaajille esimerkiksi pelilaudan valmistelun, vuorojen etenemisen järjestyksen, Pokémonien kehittämisen, tukikorttien käytön sekä energian liittämisen Pokémoneille. Kun pelaamisen on aloittanut opastetusti, voi peliä jatkaa omin voimin eteenpäin ja tukea mahdollisesti vastaan tuleviin erikoistilanteisiin voi hakea kattavammasta sääntökirjasta.

Pokémon Battle Academyn mukana tulevat korttipakat on rakennettu sähkötyypin Raichun, tulityypin Charizardin sekä meediotyypin Mewtwon ympärille. Niistä Mewtwo-pakka on ehkä aavistuksen verran muita pakkoja edistyneempi, mutta kokonaisuudessaa kaikki kolme pakkaa ovat hyvin yksinkertaisia ja aloittelijaystävällisiä. Ehkä liiankin aloittelijaystävällisiä, sillä pakat eivät tarjoa juuri mitään yllätyksiä, ja niiden pelaamiseen kyllästyy nopeasti.

Itse olin pelannut Pokémon TCG:tä aiemminkin ennen Pokémon Battle Academya, mutta myös kanssani Pokémon-korttipelia ensimmäistä kertaa pelannut pelikumppani oli  kanssani samaa mieltä: Pokémon Battle Academyssa ei ole läheskään tarpeeksi syvyyttä ja uutuudenviehätys riittää ehkä yhdeksi illaksi, ennen kuin pelaaminen alkaa maistua puulta. Hieman enemmän pelanneena tiedän, että itse korttipeli on hyvinkin mielenkiintoinen ja että siinä riittää syvyyttä vaikka vuosia kestäväksi harrastukseksi. Ongelma koskeekin lähinnä Pokémon Battle Academyn hyvin rajallista korttivalikoimaa, jota voi toki paikata hankkimalla lisää keräilykortteja.

Pokémon Battle Academya kannattaakin ajatella valinnaisena aloituspakkauksena. Vaikka Pokémon Battle Academy on mukava tapa oppia Pokémon-korttipelin säännöt, ei Suomessa noin 30-40 euron hinnalla myytävä pelipakkaus ole silti läheskään pakkohankinta pelistä kiinnostuneille. Mukana tulevat kolme korttipakkaa ovat hyvin yksinkertaisia eikä niissä nähdä vielä läheskään kaikkia Pokémon-korttipelin ominaisuuksia tai erikoisuuksia. Esimerkiksi Sleep-, Paralysis- ja Poké Body -mekaniikat jäävät kokonaan käsittelemättä, vaikka ne tulevat eteen hyvin nopeasti jos Pokémon-korttipelausta jatkaa Battle Academya pidemmälle.

Pokémon-korttipelin säännöt ovat kuitenkin loppuviimeksi kohtalaisen yksinkertaiset, eikä niiden opiskelu vaadi erillistä peliä. Myöskään Pokémon Battle Academyn mukana tulevat pelilauta, vahinkomerkit tai kolikko eivät ole pakollisia hankintoja, vaikka ne ihan hauskoja lisiä ovatkin. Jos Pokémon-korttipelin testaaminen kiinnostaa, voi suunnilleen Pokémon Battle Academyn hinnalla kaupasta ostaa esimerkiksi kaksi monipuolisempaa valmispakkaa. Näiden avulla pelin oppii käytännössä yhtä helposti, mutta pelaaminen on heti alusta lähtien monipuolisempaa.

POKéMON BATTLE ACADEMY

”Pokémon Battle Academy opettaa Pokémon-korttipelin säännöt helpolla tavalla, mutta syvyyttä aloituspakkaukselta on turha odottaa.”

 

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat