Uusimmat

E3 2017 alkaa ensi viikolla: Näitä pelejä ja paljastuksia messuilta odotetaan eniten

08.06.2017 09:49 Jukka O. Kauppinen

Yhdysvalloissa järjestettävät E3-messut ovat pelimaailman vuotuinen kulmakivi. Maailman suurimmat pelitalot esittelevät siellä niin kuluvan kuin seuraavienkin vuosien pelejään ja antavat osviittaa pelaamisen tulevaisuuden suuntaviivoista. Myös huhut ja ennakko-odotukset käyvät aina kuumina. Mitä tämän vuoden E3:lta on lupa odottaa?

E3-messut järjestetään 13.-15.6.2017 Los Angelesissa. Eri pelitalojen lehdistötilaisuuksia voi yleensä seurata suorina nettilähetyksinä. Osa pelitaloista järjestää omat tilaisuutensa jo ennen varsinaisten messujen alkua. Esimerkiksi Ubisoftilta on luvassa paljastuksia jo maanantai-iltana 12. kesäkuuta Suomen aikaa.

Tässä artikkelissa käymme läpi eri pelistudioita ja -sarjoja, ja ennakoimme mitä niiltä on lupa odottaa

Blizzard ja StarCraftin paluu

Blizzard tuskin yllättää E3:ssa uusilla paljastuksilla, mutta yksi entuudestaan tiedetty peli herättää varmasti huomiota niin messuilla kuin niiden ulkopuolella. Legendaarisen StarCraftin paluu nimittäin osuu taatusti RTS-hermoon, minkä jälkeen onkin kiinnostavaa nähdä kuinka klassinen naksupelattavuus toimii tämän päivän MOBA-maailmassa.

StarCraftin paluu ei tässä yhteydessä edes tarkoita sarjan jatkumista, vaan suoranaista taantumista. Luvassa on näet sen alkuperäisen StarCraftin remasteroitu versio, joka on päivitetty niin tekniikaltaan, ulkoasultaan kuin pelattavuudeltaan tähän päivään. StarCraft ja Brood War tarjoavat uusioversioina myös tuen 4K-näytöille, täysimittaisen nettipelin ja pilvitallennuksen.

Peliä ei ole juuri julkisuuteen vilauteltu, joten kesällä tapahtuvaa julkaisua myllytetään varmasti rajusti E3:ssa ja sen jälkeen. Huhujen ja olettamusten mukaan Blizzard tarjoilee Remastered-painoksen rinnalla myös alkuperäisen StarCraftin ilmaisena bonuksena, tai sitten muuttaa sen kaikille ilmaiseksi nettipeli-iloitteluksi.

E3 2017

Mitä Bethesda hautoo?

Muun muassa Skyrimeistä, Dishonoredeista ja Fallouteista tuoreeltaan muistettu Bethesda on vihjaillut rankasti kahdesta uudesta pelistä tai julkistuksesta. Liekkejä on ruokittu erityisesti E3-kutsun kautta, sillä se toivotti lehdistön ja fanit tervetulleeksi Bethesdaland-huvipuistoon, jonne rakennetaan kahta uutta nähtävyyttä.

Mutta mitä ne ovat?

Päätelmiä julkistuksista on tehty muun muassa uusien huvilaitteiden sijainnin perusteella. Toinen on istutettu Quaken ja Doomin alle, eikä sillä varmaankaan viitata Quake Championsiin. Niinpä kyseessä voisi olla uusi Wolfenstein. Erinomaisen The New Orderin (ja vähemmän hyvän The Old Bloodin) jälkeen Wolfensteinia kelpaakin lypsää, sillä pelisarja saatiin pitkän tauon jälkeen hienosti julkisuuden ja räiskintärakkauden keskipisteeseen.

Myös Wolfenstein-sarjan 25-vuotisjuhlat sopisivat täydellisesti uuden pelin saapumiseen, jos se vain saataisiin kauppoihin vielä tämän vuoden kuluessa.

Entä mitä muuta Bethesdalta voisi tulla? Seuraava Fallout? Elder Scrolls VI? Tango Gameworksin huhuttu The Evil Within 2?

Ainakin huvipuiston toinen työmaa sijoittuu Elder-maailman kupeeseen, mutta Bethesda kertoi jo aiemmin työstävänsä parhaillaan kahta Fallout/Elder-kokoista jättipeliä, joita ennen ei Elder Scrolls VI:ttä kannata odottaa. Jäämme siis odottamaan jännityksellä!

E3 2017

Psykobandiittien paluu ja Borderlands 3

Jos Gearbox-studion Randy Pitchforkin wink wink nudge nudge -vihjauksista uskaltaa mitään päätellä, niin Take-Two lyö messuilla pöytään Borderlands 3:n. Pelin olemassaolo on jokseenkin varmaa, vaikka sitä ei ole vahingossakaan vielä missään vahvistettu. Pitchfork kuitenkin kiusoittelee sillä jokaisessa mahdollisessa tilanteessa ja vinkkailee, että ”ehkä kenties paljastamme jotain Borderlandsista jossain ja mitä siitä jos emme paljastakaan.”

”Minä saatan olla tai olla olematta psykobandiitti pelissä, jota ehkä teemme tai sitten emme”, herra esimerkiksi mekasti motion capture -studiossa otetussa kuvassa. Psykobandiitithan olivat Borderlandsien höpsön rakastettavia sekopäävihollisia.

Aikaisemmin Pitchfork esitteli Unreal Engine 4 -pelimoottorilla tehtyjä luonnoksia siitä, miltä Borderlands 3 voisi näyttää. Jos sitä siis tehtäisiin tai peli olisi olemassa.

Pitchfork vihjasi pelin, jos siis sellaista tehtäisiin, mahdolliseen sisältöön huomauttamalla, että studiolla on myös testailtu useiden erilaisten fysiikkamallinnusten istuttamista samaan peliin siltä varalta, että ”jos vaikka pelissä, jos sellaista olisimme tekemässä, seikkailtaisiin useilla erilaisilla planeetoilla.”

Pitchfork on vahvistanut, että Borderlands saa varmasti joskus jatkoa. Ehkä peli esitellään julkaisupäivineen E3:ssa, jos se halutaan saada kauppoihin jo jouluun mennessä. Jos Gearbox ja Take-Two eivät ole niin kiireisiä, niin ehkä pelillä vain kiusoitellaan oikein kunnolla vuotta 2018 odotellessa.

Aika olisi muutenkin kypsä Borderlandsille, sillä pelisarjan edelliset pääteokset julkaistiin 2009 ja 2012, minkä lisäksi 2014 nähtiin kevyempi esipeli ja 2015 aiemmat osat yhteen niputtanut remasterointi.

E3 2017

Lisää harakirihippaa Bloodborne 2:lla?

Videopelien pitkä trendi on ollut pelien tekemisestä helpommin sulatettavia, pehmeämmin lähestyttäviä ja ystävällisempiä. Mutta sitten tulivat Demon’s Souls, Dark Souls ja Bloodborne, jotka löivät luun kurkkuun ja syvälle. Äärimmäistä taitoa vaativat, valtavan haastavat ja samalla äimistyttävän palkitsevat fantasiatoimintaseikkailut uivat pelitrendien vastavirtaan, ja todistivat hurjalla menestyksellään, että kaikki pelaajat eivät halua olla pehmonalleilijoita.

Dark Soulsin kirja on kuitenkin nyttemmin suljettu. FromSoftwaren Hidetaka Miyazaki totesi jo pari vuotta sitten, että se oli siinä, Dark Soulseista on ammennettu kaikki mitä niistä irti saa. Se ei kuitenkaan estä faneja haaveilemasta. Niinpä toiveet etenkin Bloodbornen jatkosta elävät vahvoina, sillä Sonyn yksinoikeuspeli sai väkevästi suitsutusta ja myi erinomaisesti. Dark Souls -sarjan loppu ei vaikuta Bloodborneen, ainakaan suoraan, ja eri tahot ovat puhelleet jo pidemmän aikaa sekä FromSoftwaren että muiden Souls/Bloodborne-peleihin liittyen tahojen olevan uusien projektien parissa.

Bloodbornen tekijät ovat myös kertoneet, että yksi studion uusista peleistä julkaistaan vuoden 2017 aikana, ja että FromSoftware työstää parhaillaan useita uusia pelejä tai ideoita. Eräs sisäpiiriläinen lipsautti puolestaan foorumeilla, että Bloodborne 2 nähdään hyvinkin todennäköisesti E3:ssa. On siis varsin todennäköistä, että FromSoftware esittelee lavalla Bloodborne 2:n tai jonkin muun uuden teoksen. Samalla pienet vihjeet antavat olettaa myös, että Bloodbornen jatko on itse asiassa saatettu siirtää toiselle studiolle. Pian se selviää!

E3 2017

Saako Kratos olla taas vihainen?

Sonyn superhitiksi ja PlayStation-ikoniksi noussut God of War -sarja ikivihaisen Kratos-sankarin kera on kaivannut uutta seikkailua jo jonkin aikaa. Ja ennen kaikkea oikein kunnon PlayStation 4 -käsittelyä, sillä 2010 julkaistu God of War III julkaistiin ensin PS3:lle, ja vasta myöhemmin hieman biiffattuna versiona PS4:lle. God of War: Ascensionistakin on neljä vuotta, joten nyt olisi todellakin korkea aina päästää Kratos irti alusta alkaen tämän päivän raudalle tehdyssä pelissä.

Seuraavan God of Warin lähestyminen paljastettiin jo viime vuonna ja kehittäjät päästettiin alustavasti myös pelilehdistön haastateltavaksi. Pelin paljastettiin sijoittuvan fantastiseen viikinki-Norjaan, ja kunnon Valhalla-meiningin lisäksi Kratosin arkipäivään mahtuu myös hänen pienen poikansa kasvattamista. Verta vuotaa, maailma on kaaosta mutta voiko vanhasta jumaltappajasta tulla vielä hyvä ihminen?

Siinä se sitten suurin piirtein olikin. Kuvia ei ole julkistettu kuin muutama ja videoita vielä vähemmän. Tarina, toiminta, tapahtumat, mekaniikat ja ennen kaikkea julkaisupäivä ovat puhtaita mysteerejä. Mutta nyt jos koskaan on Sonyllä tilaisuus täräyttää ja paljastaa kaikki. Ennen kaikkea se, että saapuuko Kratos konsoleillemme jo tänä vuonna.

Kratosin ympärillä leijuu myös virtuaalitodellisuushuhuja – ja hyvästä syystä. Pikkulintujen mukaan God of War -tiimi eli Sony Santa Monica näet työstää myös virtuaalitodellisuuspeliä. Ja PlayStation VR:hän sai alkunsa nimenomaan Santa Monican insinöörien käsissä. Ihka ensimmäinen PlayStation VR -demo tehtiin God of War -pelin pohjalle, ja Sony-pomot istutettiin Kratosin kyytiin hämmästelemään uskomattomia kreikkalaismaisemia ja kiipeämään pitkin jättejä.

Kratosia on siis kiittäminen, että PlayStation VR ylipäätään tehtiin. Niinpä virtuaalitodellisuusversio God of Warista olisi enemmän kuin paikallaan.

E3 2017

Pullottaako Nintendon yllätystasku?

Nintedon Switch-konsoli puhkuu yhä lähes uunituoreena monien pelaajien käsissä, ja E3 on japanilaisyhtiölle oivallinen tilaisuus vakuuttaa niin fanit kuin suuri yleisö laitteen tulevaisuudesta. Lupausten lisäksi yhtiön täytyy kuitenkin myös saada kauppoihin hyvä kattaus pelattavaa mahdollisimman pian. Wii U kompasteli moneen suuntaan, ja erityisesti isojen pelien viivästyminen oli todella kirpaisevaa. Switchille on tällä hetkellä käytännössä kaksi merkkipeliä, Zelda ja Mario Kart, joten nyt on pakko tykittää ja täysillä.

Näppituntumalta fanit tuntuvat odottavan eniten uuden Metroidin paljastamista, ja se kieltämättä olisi mahtava palvelus Nintendolta. Vuonna 1986 NESillä alkanut pelisarja on yksi yhtiön rakastetummista luomuksista Marion pölypilvessä, eikä Samus Aranin seikkailuista ole päästy nauttimaan isommilla konsoleilla seitsemään vuoteen. Ajoitus olisi siis vähintäänkin täydellinen.

Ja mitä Nintendo olisi ilman Mariota? Super Mario Odysseyn tiedetään jo saapuvan joulumarkkinoille. Shigeru Miyamoton mukaan luvassa on ”paluu juurille” avoimemman Super Mario 64 -tyylisen seikkailun muodossa. Peliä vilautettiin vähän alkuvuodesta, mutta todellinen Mario-rynnistys alkaa vasta nyt.

Katseet ovat kääntyneet odottavasti myös ARMSin, Splatoon 2:n, Xenoblade 2:n ja veikeästi Marioita ja Rabbidsejä yhdistelevän Mario + Rabbids Kingdom Battlen suuntaan. Eivätkä rahat todennäköisesti menisi hukkaan, jos löisi vetoa esimerkiksi Animal Crossingin, Pikminin, Pokemonin tai Super Smash Brosin jatko-osien puolesta. Retron ystävien kannattaa nostaa peukkuja Virtual Console -retropelipalvelun julkaisun puolesta.

Switchin hyvän startin ja kohtalaisen tehokkuuden myötä luvassa on todennäköisesti myös Wiitä ja Wii U:ta kovempi kolmansien osapuolien pelivyöry. Call of Dutyn ja Assassin’s Creedin saapuminen Switchille tuntuu todennäköisemmältä kuin ei. Ehkä E3 tuo mukanaan myös Platinum Gamesin (Bayonetta, Nier, Wonderful 101) uuden Switch-pelin paljastuksen.

E3 2017

Microsoft teraflopittaa Xboxia

Messujen mittavin ja jälkikäteen kinastelluin myllerrys käydään todennäköisesti Microsoftin osastolla. Sony julkisti ja jo toi kauppoihin jonkin verran tehokkaamman PlayStation 4 Pro -konsolin, mutta Microsoftin Scorpio-nimellä tunnettu Xbox One -päivitys on konsolirintamalla vielä suurempi tehopäivitys. Konsoli ohittaa PS4 Pron sekä prosessoriväännön että erityisesti graafisen suorituskyvyn kohdalla, ja nopean lisämuistin ansiosta tehoa pitäisi piisata näyttävään 4K-pelaamiseen.

Muutakin silti tarvitaan. E3:ssa Microsoftilta odotetaan ennen kaikkea kunnon Scorpio-show’ta, jossa media ja vierailijat päästetään kunnolla konsolin kimppuun. Vielä tärkeämpää on lyödä pöytään kunnon kattaus pelejä, joissa hyödynnetään Scorpion vääntöä. Call of Duty, Destiny ja Star Wars Battlefront 2 tiemmä tukevat 4K:ta, mutta pelkällä kolmansien osapuolten pelituella ei yksinoikeusrintamalla juhlita. Ellei Microsoft sitten tee yksinoikeusdiiliä vaikkapa Rockstarin Red Dead Redemption 2:n konsoliversiosta.

Mutta Microsoftin omalla rintamalla tilanne tuntuu etukäteen heikolta. Omista peleistä upealta näyttänyt Scalebound on peruttu, Fable-seikkailut on toistaiseksi haudattu eikä uutta Haloa kannata Microsoftin mukaan näillä messuilla odottaa. 4K-Forza tai 4K-Minecraft tuskin yllättävät ketään ja mahtaako seuraava Gears of War olla esittelykunnossa näin pian viimevuotisen jälkeen?

Pessimisti veikkaisi, että Scorpiolle hypetetään ennen kaikkea monien tuttujen pelien ja pelisarjojen 4K-päivityksiä, sekä muutamaa hatusta loikkaavaa blockbuster-yllätystä. Optimisti arvioi, että koska Microsoft on paljastanut Scorpion speksit etukäteen, niin nyt firma voi keskittyä täysillä peleihin ja niiden hypetykseen. Kannattaa muistaa sekin, että Sonyn tavoin Microsoft vaatii, että kaikkien tehokonsolipelien on pyörittävä myös peruskoneella. Pro- ja Scorpio-pelit ovatkin loppumetreillä vain pieni mutta näkyvä osa molempien firmojen pelitarjontaa.

Käytännössä tilanteeseen vaikuttaa sekin, että Xboxien myynnit ovat Pleikkareita reilusti vaatimattomammat, joten kalliimmalle ja entistä nichemmälle konsolille ei kannata povata kovin suuria myyntejä hardcoreimman ja tekniikkaorientoituneimman faniporukan ulkopuolelta. Mutta strategisesti Scorpio voi olla tärkeä ase, sillä sen avulla Xbox voi kiihdyttää tekniikkaeturiviin ja pedata joulumarkkinoille uutta, tosipelaajiin suunnattua iskua.

E3 2017

Mitä muuta – mitään muuta?

Muiden firmojen suhteen tämän vuoden E3-ennakkohuhut ovat varsin vähäiset. Esimerkiksi Electronic Arts aloitti jo paljastelunsa ja Activisionille E3 on yhtä kuin Destiny 2. Ubisoft nostaa valokeilaan Assassin’s Creedin, Far Cry 5:n ja syksyyn lykkäytyneen South Parkin. Ehkä fanisuosikki Beyond Good and Evil 2 saa myös hetkensä parrasvaloissa. Eniten Ubi-paletissa jännätään firman lehdistötilaisuuden viimeistä videota, sillä se on ollut jo monena vuonna E3:n suoranainen kohokohta, messujen räväyttävin pelipaljastus.

Rockstar Gamesin Red Dead Redemption 2 nähdään joko Sonyn tai Microsoftin presentaation kohokohtana. Sen muuten huhutaan pomppaavan stagelle PlayStation 4 / Pro -bundlen muodossa. Sony panostaa varmasti muutenkin todella kovaan peliryöpytykseen, kun sekä PS4 Pro että PS VR ovat tuoreina rautoina kaupoissa. Onkin erityisen kiintoisaa nähdä kuinka vahvasti PlayStation VR -pelejä tuodaan etulinjaan ja mitä Sucker Punchilta saadaan seuraavaksi. Insomniacin uuden Spider-Man-pelin esittely E3:ssa on sentään jo ehditty vahvistaa.

Kaikkein suurin arvoitus on tietenkin Half-Life 3. Joko lopulta?