Uusimmat

Tutustuimme Quantic Dreamin uusiin peleihin – Lysfanga: The Time Shift Warrior vakuutti heti, Under the Waves ei niin paljon

09.06.2023 15:00 Joonas Pikkarainen

Lysfanga

Under the Waves ja Lysfanga: The Time Shift Warrior ovat Quantic Dreamin tämän vuoden uutuuspelejä.

Ranskalainen Quantic Dream tunnetaan parhaiten visuaalisesti näyttävistä kerrontavetoisista peleistä, kuten Heavy Rain, Beyond: Two Souls ja Detroid: Become Human. Seuraavaksi studiolta odotetaan kuumeisesti tulevaa Star Wars Eclipseä, minkä lisäksi kehittäjillä on hihassaan piilossa toinen vielä julkistamaton projekti. Näiden lisäksi yhtiö laajensi muutama vuosi takaperin toimintaansa julkaisijana.

Muropaketti kävi vierailemassa touko-kesäkuun taitteessa Quantic Dreamin Pariisissa sijaitsevassa uudessa studiossa. Tällä kertaa kehittäjät keskittyivät esittelemään nimenomaan Spotlight by Quantic Dream -brändin alaisuudessa toimivaa julkaisutoimintaa, jonka ensimmäisinä tuotoksina nähdään Parallel Studion jo aiemmin julkistettu Under the Waves sekä Sand Doorin uudenkarhea Lysfanga: The Time Shift Warrior.

Alla kerromme ensituntumia molemmista peleistä Quantic Dreamin studiovisiitin herättämien tuntojen pohjalta.

Under the Waves

Noin kaksikymmentäpäisen Parallel Studion uutukainen on nimensä mukaisesti merten syvyyksiin sijoittuva seikkailupeli, jonka juuret juontavat pelin ohjaaja Ronan Coiffecin lapsuuteen. Ranskan merijalkaväessä toimineen isän ja Jacques-Yves Cousteaun ikonisen laivan innoittamana syntynyt projekti seuraa ammattisukeltaja Stania, jonka mieli järkkyy kesken Pohjanmeren syvyyksissä tehtävien sukellusten.

Tematiikan osalta peli käsittelee surua, joka näyttäisi lyhyen pelidemon perusteella liittyvän jollain tapaa Stanin tyttäreen. Lyhyen pelidemon perusteella tätä tuodaan esille psykologisin keinoin, kun päähenkilö alkaa nähdä näkyjä ja kuulla tytärtään hoitaessaan arkirutiineja meren syvyyksissä. Tarinapuolesta ei kuitenkaan saatu kokeilussa kuin kaikuja, joskin sen vähän koetun perusteella juuri tarina näyttänee, onnistuuko Under the Wave kannattelemaan itseään pinnalla vai vajoaako se tyystin syvyyksiin.

Under the Waves

Pelillisesti Under the Waves ei nimittäin tarjoa mitään ihmeellistä, joskin seikkailunnälkäiset saavat siitä silti fiksinsä. Yhden tehtävän mittaisessa demossa tehtiin kevyttä ongelmanratkontaa ja tutkittiin vapaasti valtavaa merenalaista elämää. Jälkimmäinen toteutuu niin sukeltaen kuin sukellusveneellä ajellen, ja kehittäjät lupaavat alueelta löytyvän salaisuuksia myös tarinapuolen ulkopuolelta.

Mukaan on tuotu lisäksi varusteiden rakentelu – koska tietenkin – ja selviytymispeleistä tuttu rajallinen happimäärä, jotka tuovat toimintaan lisätasoja. Asteen mielenkiintoisempi lisä on Surfrider Foundation Europen kanssa tehty yhteistyö, jonka myötä peliin on saatu virallisempaa ekologista sanomaa. Kehittäjien mukaan ekologisuus oli vahvasti mukana jo pelin synnystä alkaen, mutta voittoa tavoittelemattoman ympäristöjärjestön myötä tämä on voitu nostaa vahvemmin ja resonoivammin esille.

Pelaajan kannalta yhteistyö näkyy lähinnä skannattavina asioina, jotka paljastavat todellista statistiikkaa planeettamme valtamerten tilasta ja ekosysteemistä. Tätä tuetaan entisestään pelin retrofuturistisella 1970-luvulle sijoittuvalla maailmalla, jossa meren pohjasta löytyy yhtä paljon sinne kuuluvaa faunaa kuin ihmisten jättämää roskaakin.

Nähdyn perusteella Under the Waves kannattaa napata seurantaan, jos nimenomaan psykologinen tarinavetoinen kerronta kiinnostaa. Pelillisesti luvassa näyttäisi olevan turvallinen, mutta hyvin toteutettu seikkailu, josta ei kannata odottaa liikoja. Paino tuntuisikin olevan nimenomaan tarinassa, joten jos hahmot ja varsinainen mysteeri onnistuvat kiehtomaan loppuun saakka, voi käsissä olla varsin mielenkiintoinen indie-helmi.

Lysfanga: The Time Shift Warrior

Toisin kuin Under the Wavelta, opiskelijaprojektina käynnistyneeltä Lysfanga: The Time Shift Warriorilta ei kannata odottaa kiehtovaa tarinaa – sellainen toki löytyy, mutta demossa se oli riisuttu pois kokonaan – vaan Sand Doorin debyyttiteos viettelee puhtaasti pelillisillä arvoilla. Pelin idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan niin nerokas, että täytyy suorastaan hämmästellä, miksei sitä ole toteutettu jo aikaisemmin.

Lysfanga on taktinen toimintapeli, jonka lähin sisarsielu löytyy Supergiant Gamesin loistavasta Hadeksesta. Kyseessä ei ole kuitenkaan roguelike, vaan ajankelauksen ympärille rakennettu nautinnollinen kokemus, joka on yhtä paljon mätkintää kuin ongelmanratkontaa.

Pelaaja ohjaa jumalten voimat saavaa soturi Imëa, joka pystyy palaamaan ajassa taaksepäin ja luomaan samanaikaisesti kloonin itsestään. Tätä taitoa hyödyntäen tarkoituksena on puhdistaa pieniä areenoita vihollisista. Käytännössä pelaaja pelaa saman areenan useita kertoja jättäen kullakin yrityksellä aina edellisen pelikerran kloonin tekemään tuhojaan. Lopulta kentällä hilluu parhaimmillaan kourallinen klooneja mättämässä vihollisia.

Lysfanga

Yksinkertaista premissiä monipuolistetaan areena toisen perään, jolloin peliin esitellään lähes jatkuvalla syötöllä uusia mekaniikkoja. Jotkin viholliset täytyy esimerkiksi tappaa samaan aikaan, jolloin yksi klooni on lähetettävä ensin kukistamaan yksi vastustajista ja toinen klooni toisen perään. Binääriovet avautuvat ja sulkeutuvat puolestaan vuorotellen näistä juostessa, jolloin aiemmin vapaa kulkureitti saattaakin seuraavalle kloonille olla suljettu.

Kehittäjien mukaan lopullisessa pelissä on tarjolla kolme täysin erilaista maailmaa, jotka lisäävät peliin uusia mekaanisia jippoja opeteltavaksi. Tämän lisäksi lopullisessa versiossa on luvassa myös kolme toisistaan täysin poikkeavaa asetta sekä liuta passiivisia bonuksia antavia riimuja, joita ei demossa päästy kuitenkaan kokemaan. Mutta pelkästään jo alun perusteella alati vaikeutuvat haasteareenat ja uudet mekaniikat saivat suupielet nousemaan vienoon hymyyn.

Kilpailullisuutta kaipaaville jokainen yritys lisäksi kellotetaan muiden nähtäväksi, joten suoritushenkiset voivat parantaa tulostaan. Kehittäjät tuntuvat panostaneen nimenomaan tähän puoleen, sillä areenat voi käynnistää välittömästi uusiksi oman suorituksen parantamiseksi. Jos sekunnin murto-osien siivuttaminen tiu’usta onkin lähellä sydäntä, kannattaa Lysfanga ehdottomasti pistää toivelistalle.

Visuaalisesti Lysfanga näyttää lisäksi jo tässä vaiheessa upealta ja – kuten mainitsin aiemmin – pelattavuus on rautaisen hyvä. Peliä onkin vaikea uskoa opiskelijaprojektiksi, joskin Quantic Dreamin avustus on varmasti tuonut rautaisaa ammattitaitoa mukaan studioon.

Jos esitellystä kaksikosta täytyisi väkisin valita suosikki, ei valintaa tarvitsisi miettiä sekuntia pidempään.

Under the Waves ja Lysfanga: The Time Shift Warrior ovat ”tulossa pian”, mutta tarkkoja julkaisupäiviä ei ole vielä kerrottu.

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat