Uusimmat

Tällainen ei enää menisi läpi – 10 värikästä ja villiä videopelimainosta vuosien varrelta

19.09.2022 21:00 Teemu Purhonen

Tomb Raider

Videopelejä on mainostettu eri tavoilla niiden synnystä saakka, mutta etenkin televisiomainokset ovat olleet varsin herkullisia. Jotkut niistä ovat siinä määrin aikansa lapsia, että niitä ei enää tänä päivänä näytettäisi.

Alkuaikojen videopelimainoksia yhdisti paikoin eriskummallinen huumori, ja vaikka mainoksia saatettiin pitää huonoinakin, ovat ne edelleen hyvin viihdyttäviä juuri omaperäisyytensä takia.

1. Alkuperäinen Xbox

Alkuperäistä Xboxia mainostettiin vuonna 2002 näinkin hienolla videolla, mutta sen esittäminen lopetettiin. Syynä oli se, että sitä pidettiin aivan liian ronskina. Visuaalisesti mainos on täysi kymppi, ja sen viesti pelaamisesta tärkeänä elämänsisältönä osuu ja uppoaa.

2. Phantasmagoria

Phantasmagoria oli Sierra On-Linen vuonna 1995 julkaisema interaktiivinen seikkailullinen kauhupeli. Tuohon aikaan interaktiivisuus oli kova juttu peleissä, jopa siihen pisteeseen saakka, että siitä tuli kirosana. Phantasmagoria oli kallis kuin mikä – tekemisen hinnaksi tuli lähes viisi miljoonaa euroa. Summaa selittää se, että pelissä esiintyy lukuisia näyttelijöitä, ja pelin välivideot ovat mittavia. Lisäksi Sierra On-Line rakensi studion pelkästään pelin videoiden kuvaamista varten.

3. Sega Game Gear

Segan vanhan koulukunnan mainokset ovat oma lukunsa, sillä ne ovat kaikki pääsääntöisesti varsin hillittömiä. Tässä 1990-luvun alun mainoksessa esiintyy My Name Is Earl -sarjan tähti Ethan Suplee ja kuollut orava. Yksi tapa saada pelaamiseen värit päälle on lyödä itseään jyrsijällä suoraan kupoliin. Toinen keino on ostaa Sega Game Gear, jolloin muutut siistiksi pelityypiksi, etkä miksikään Nintendon koneen näppäilijäksi.

4. Doom 3

Doom-mainosta tuskin voi mokata. Doom 3 tuli saataville 2004, eikä mainos pelleile. Hevin, demoneiden ja kunnon ultraväkivallan pariin päästään vasta hyvin hiostavan krapulasimulaattorin jälkeen. Kokonaisuus toimii.

5. PlayStation 

Tässäpä mainos, jollaisia mainostoimistojen liskot toivovat voivansa tehdä vielä nykyään. Vuonna 1998 levitykseen tulleessa OG-Pleikkarin mainoksessa kerrotaan vähemmän hienovaraisesti, että pelaaminen on miehekästä puuhaa. Lisäksi mainoksessa flirttaillaan Lara Croftin kanssa, eli kukapa sitä ihmissuhteita tarvitsee, kunhan löytyy Pleikkari.

6. Sega Saturn

Ysärillä kaikki oli siistimpää, ja tämä vuoden 1995 Sega Saturn -mainos on ehtaa Segaa. Siinä sukelletaan ihmismieleen, jossa kaikki on tylsää, eikä mikään kiinnosta. Kynsienleikkuu muuttuu kuitenkin aivan täysin muuksi, kun Sega Saturn käynnistetään. Sen jälkeen mielikuvitus alkaa kipinöidä, ja elämä on yhtä seikkailua.

7. WCW Mayhem

Tämä WCW Mayhem -painipelin vuoden 2000 mainos keskittyy olennaisimpaan, eli arveluttavaan turoiluun. Sen sanomana on mitä luultavimmin, että törkeästi daamit jyräävän pelin pelaaminen on mielekkäämpää kuin treffeille pyytely. Vaikea sanoa, mutta mainos on täysin idioottimainen, eli siis monella tapaa viihdyttävä.

8. Metal Gear Solid

Metal Gear Solid on eräs planeetan tunnetuimmista pelisarjoista. Tämä alkuperäisen pelin mainos on kotoisin vuodelta 1998, ja se on vaivaannuttavalla tavalla makoisa. Huumoripläjäyksessä koulutetaan Metal Gear Solid -soturia vitsikkäällä treeniohjelmalla. Valinta on hyvä siinä mielessä, että vaikka pelissä piisaa paatosta, on siinä myös useita hetkiä, jotka ovat varsinaista komediakultaa.

9. Shinobi Tiger Electronics Handheld

Shinobi Tiger Electronic toi markkinoille monia erilaisia käsikonsoleita, joiden ominaisuuksia olivat mustavalkoinen LCD-näyttö ja yksinkertaiset kontrollit. Yhtiön käsikonsolit maksoivat vain muutaman kympin. STE lisensoi tehokkaasti erilaisia suosittuja pelejä, joita se toi pelattavaksi laitteisiinsa. Elektroniikkapelit olivat suosittuja etenkin 1980-luvulla. Oheinen vitsikäs mainos on 1990-luvulta, ja erityisen hienoa siinä on alussa näkyvä kuvaus siitä, kuinka vaikeaa käsikonsolilla pelaaminen voi olla. Tyyli muistuttaa 1990-luvun kaupusteluohjelmien mainoksia, joissa mistään ei tule yhtään mitään, ennen kuin sijoittaa johonkin joutavaan tuotteeseen.

10. Golden Sun

Golden Sun -pelin mainos on tämän listan parhaasta päästä. Konserttisalin väki muuttuu demoneiksi, joita vastaan orkesteri taistelee palavia jousia ampuen, ja demonien metkuja torjutaan lautasilla. Samalla myös kristallikruunu herää henkiin. Mainos on linjassa Golden Sun -pelin kanssa, jota pidetään eräänä parhaana Game Boy Advance -pelinä.

Teemu Purhonen

”Muropaketin kannet aukesivat edessäni vuonna 2017, josta lähtien olen nauttinut työskentelystä pelipuolen piinkovien ammattilaisten kanssa. Olen aiemmin kirjoittanut Mikrobitin lisäksi myös musiikkimedioihin, kuten Sueen, Rumbaan ja Nuorgamiin. Rakastan scifiä ja indie-pelejä, ja palvon Iain M. Banksia ja Disco Elysiumia. Muropaketin ulkopuoliseen elämääni kuuluu tinnituksen lihottaminen täydellistä äänitaajuutta etsiessä.”

Muropaketin uusimmat