Uusimmat

Age of Mythology: The Titans (pc)

31.10.2003 00:00 Muropaketin toimitus

eDomen arvostelussa PC:n Age of Mythology: The Titans

Vajaa vuosi sitten ilmestynyt Age of Mythology tuotiin markkinoille maineikkaan Age of Empires -sarjan manttelinperijänä. Mainospuheet pitivät paikkaansa, sillä peli hyödynsi monia edeltäjistään tuttuja elementtejä ja kuorrutti ne mytologioita lainailevalla teemalla. Lopputulos miellytti kansaa ja Age of Mythologyn myyntiluvut kipusivat yli miljoonan. Nyt pelin ystäville on tarjolla lisää pelattavaa, sillä Microsoft on juuri tuonut kauppoihin sen ensimmäisen lisälevyn The Titansin.

Tuhotun valtakunnan väki

Paketin tärkein koukku on uuden mytologisen kansan, atlantislaisten, lisääminen kreikkalaisten, egyptiläisten ja norjalaisten rinnalle. Pelaaja pääsee tutustumaan tähän uuteen ryhmittymään sen jäsenten paettua tuhoutuneesta kodistaan ja todettua Zeuksen johtaman Pantheonin hylänneen heidät. Ensimmäisen koitoksen jälkeen atlantislaiset ryhtyvät palvomaan kreikkalaisten jumalten verivihollisia titaaneja, mikä johtaa väistämättä yhteentörmäykseen näiden kahden kansan välillä. Suurin osa lisälevyn 12:n tehtävän mittaisesta kampanjasta keskittyykin tämän konfliktin ja sen seurausten puimiseen.

Pelillisesti atlantislaiset ovat mielenkiintoinen lisä Age of Mythologyn tarjontaan. Ulkoisesti tulokkaat näyttävät melkoisesti heimoveljiltään kreikkalaisilta, mutta pelaajan kannalta kansojen väliset erot ovat merkittäviä. Atlantislaisten kyläläiset ovat tavallista kalliimpia ja hitaampia yksiköitä, joiden valttikortti ovat mukana työnnettävät kärryt. Niiden ansiosta työläisten ei tarvitse kantaa keräämiään resursseja mihinkään, joten tavaraa kertyy varastoihin nopeammin kuin muilla kansoilla. Vauhtiin päästyään atlantislaisten talous pyöriikin nopeammin ja joustavammin kuin kilpakumppaneillaan, mutta sen käynnistämiseen menee yleensä tavallista kauemmin.

Taisteluissa tulokkaat tarjoavat varteenotettavan vastuksen muille kansoille. Atlantislaisten rakennusvalikoimasta löytyy erilliset parakit tavallisten yksiköiden ja tietynlaisten vihollisten kurittamiseen erikoistuneiden counter-joukkojen kouluttamista varten. Tämän ansiosta kansa pystyy mukautumaan erilaisiin tilanteisiin kilpailijoitaan paremmin. Lisäksi atlantislaisten myyttiset yksiköt ovat erittäin mielenkiintoisia. Tarjolla on esimerkiksi keihäitä viskovia satyyreja ja savimiehiä, jotka tuhoutuessaan synnyttävät pienempiä kopioita itsestään.

Titaanien jumalvoimat ovat niin ikään mukava lisä pelin sisältöön. Niiden avulla voi esimerkiksi siirtää joukkojaan paikasta toiseen, tuhota vastustajien rakennuksia ja muuttaa tavallisia yksiköitä sankareiksi. Kaikkein dramaattisin efekti on noituuden valtiattarena tunnetun Hekaten avaama portti, josta ilmestyy tasaisena virtana sekä ystävien että vihollisten kimppuun hyökkääviä demoneja. Muista kansoista poiketen atlantislaiset eivät pyri jumaliensa suosioon rukoilemalla tai uhraamalla, vaan laajentamalla vaikutuspiiriään. Tämä tekee tulokkailla pelaamisesta epätavallisen dynaamista, kun armeijan vahvistaminen myyttisillä olennoilla vaatii sen jatkuvaa käyttöä ja aktiivista levittäytymistä uusille alueille.

Titaanien taistelu

Muut kansat ovat valitettavasti jääneet lisälevyn tarjonnassa jossain määrin paitsioon. Niille on annettu muutamia uusia yksiköitä, minkä lisäksi kenttiin on ilmestynyt joitakin mielenkiintoisia lisäelementtejä. Yksi paketin merkittävimmistä uutuuksista on kuitenkin kaikkien osapuolten ulottuvilla. Peliin on lisätty Titan Age -aikakausi, jolle päästyään kansat voivat luoda massiivisen titaaniyksikön. Sen rakentamiseen kuluu valtavasti aikaa ja resursseja, mutta valmistuttuaan nämä sotakoneet pystyvät aiheuttamaan uskomatonta tuhoa vastustajan yksiköiden ja rakennusten keskuudessa.

Titaanit ratkaisevat usein koko konfliktin lopputuloksen, mikäli niiden uhriksi joutunut kansa ei pysty torjumaan hyökkäystä omalla jättiläisellään. Tämä vaikuttaa varsinkin moninpelin deathmatch-koitosten luonteeseen melkoisesti, kun pelaajat kiirehtivät alkukahinoiden jälkeen kohti viimeistä ja ratkaisevaa aikakautta. Kaiken kaikkiaan titaaneista on tehty niin olennainen osa lisälevyn sisältöä, että ensimmäisen oman superyksikön valmistuminen on ehdottomasti sen yksinpelikampanjan kohokohta.

Teknisesti Titans tuo alkuperäiseen peliin vain vähän uutta. Pelaajien mikromanagerointiurakkaa on helpotettu painikkeella, joka mahdollistaa loputtoman yksiköiden tuotannon. Sen varomaton käyttö voi aiheuttaa ongelmia saatavilla olevien resurssien suhteen, mutta kaupunkien peruspuolustuksen varmistamiseen ominaisuus sopii hyvin. Graafisella puolella pelin tarjontaa on vahvistettu muutamalla uudella erikoisefektillä, mutta muuten kaikki on pysynyt suurin piirtein ennallaan.

Ensemble Studios on käyttänyt kuluneen vuoden tehokkaasti, sillä sekä atlantislaiset että titaanit ovat onnistuneita lisäyksiä alkuperäiseen Age of Mythologyyn. Ne tuovat mukanaan uudenlaisia elementtejä, mutta eivät horjuta eri osapuolten välistä tasapainoa käytännössä lainkaan. Yksinpeliin keskittyneiden kannalta lisälevyn mielenkiintoisuutta vähentää sen suhteellisen lyhyt elinikä. 12:n tehtävän mittainen kampanja ei ole erityisen haastava, joten siitä riittää iloa vain pariksi illaksi. Alkuperäisen pelin tärkeimmästä valttikortista, moninpelistä kiinnostuneille The Titans sen sijaan on ehdottomasti hankkimisen arvoinen julkaisu.

-Mikko Karvonen