Uusimmat

Arvostelu Animal Well on yksi alkuvuoden parhaista indie-peleistä

21.05.2024 20:30 Joonas Pikkarainen
Animal Well

Kuva: © Shared Memory

Uusi indiehitti Animal Well vie pelaajat syvälle kaninkoloon, jonka lukuisat salaisuudet vain odottavat löytäjäänsä.


Animal WellJulkaisupäivä: 9.5.2024
Kehittäjä: Billy Basso
Julkaisija: Bigmode
Saatavilla: Nintendo Switch, PlayStation5 & PC (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: K7
Peliä pelattu arviota varten: 6 tuntia


Viimeaikaisten indiemenestysten joukkoon hiipii vaivihkaa Animal Well, joka on kerännyt maailmalla kiitosta niin pelaajilta kuin kriitikoilta. Kyseessä on samalla uuden indiejulkaisija Bigmoden ensimmäinen pelijulkaisu, joka sementöi tubettajana paremmin tunnetun Jason Gastrowin pari vuotta sitten perustetun yrityksen ensiaskeleet jämäkälle pohjalle – ja hiljentänee tätä epäilleet.

Varsinaisesta pelistä vastaa tosin Billy Basso, joka on luonut uutukaisensa täysin yksin viimeisen seitsemän vuoden aikana. Retrohenkiseen pikseligrafiikkaan nojaavan ulkoasun ei kannata antaa kuitenkaan hämätä, sillä sen taakse on kätketty yllättävän syvä metroidvania, jonka pariin voi parhaimmillaan hukkua kymmeniksi tunneiksi.

Edellyttäen, että pelin esittelemä maailma ja sen lukuisat salaisuudet vetävät puoleensa.

Animal Well

Kuva: © Shared Memory

Mystinen maanalainen

Genren juurista ei kuitenkaan poiketa, sillä Animal Well heittää pelaajat kylmiltään tuntemattomiin syvyyksiin. Epämääräinen möykky ruudulla tunnistaa pelaajan syötteet, minkä jälkeen kyse on lopulta omasta tutkimisen halusta ja oivalluksista. Köynnöksiin verhoutunut luola avautuu ensin rajallisesti ja hetken päästä useisiin eri suuntiin ilman erillistä opastusta, joten pelaaja on vapaa tutkimaan hiljalleen laajenevaa maailmaa omassa järjestyksessä.

Mihinkään ei opasteta, eikä mitään varta vasten kerrota.

Tämä koskee niin maailmaa kuin pelaajan keräämiä varusteita, jotka koostuvat arkisista esineistä, kuten papateista tai jojosta. Lajityypille ominaiseen tapaan jälkimmäiset avaavat uusia keinoja edetä, mutta näiden keksiminen jätetään pelaajan harteille. Tai oikeammin Animal Well tekee sen niin hienovaraisesti, ettei pelaaja välttämättä tajua istuneensa juuri koulunpenkillä. Kaikkea ei kuitenkaan opeteta luokassa, joten osa oivalluksista synnyttää aitoa iloa.

Animal Well

Kuva: © Shared Memory

Maailma antaa kuitenkin vihjeitä, mutta näiden merkitys saattaa selvitä vasta myöhemmin – jos silloinkaan. Ympäristö huokuu kuitenkin alusta alkaen mystisyyttä ja tunnelmaa. Animal Well ei ole suoranaisesti kauhupeli, mutta se osaa olla tarvittaessa jännittävä. Siinä ei myöskään ole lainkaan toimintaa, ainoastaan puhdasta ongelmanratkontaa, mutta se onnistuu olemaan parhaimmillaan kiihkeä.

Ennen kaikkea maailma houkuttelee tutkimaan. Valtavan luolan kätköistä löytyy raunioita ja monen sorttista elämää. Osa eläimistä on toisia vaarallisempia, kun taas monet on ikuistettu patsaiksi. Köynnökset voivat piilotella lisää salaisuuksia tai pääsiäismunia, mutta miksi? Mihinkään ei tietenkään vastata suoraan, mutta nämä voivat ruokkia etsimään lisää vastauksia, pelaamaan vielä hetken pidemmälle ja löytämään vielä yhden piilotetun kätkön. Ja juuri tämän varaan Animal Well nojaa; tässä pelissä salaisuuksillakin on omat salaisuudet. Lopputekstit ovat vasta alkua.

Vaan vastaavasti jos salaisuudet eivät kiinnosta, Animal Well voi loppua verrattain lyhyeen.

Animal Well

Kuva: © Shared Memory

Retroilua parhaimmillaan

Animal Well on lisäksi kaunis peli. Sen pikseligrafiikka on hämäävän yksinkertainen, mutta moottori hyödyntää modernin teknologian ihmeellisyyksiä – ulkoasu saattaa kumartaa vuosikymmenten takaisille peleille, mutta tällaista ei olisi voitu luoda silloin. Historialle kumarretaan jopa ruudun katkovilla CRT-näyttöjä imitoivilla juovilla, jotka saavat pelin näyttämään säväyttävämmältä kuin niitä ilman. Nämä voi kuitenkin halutessaan ottaa pois.

Visuaalisiin erikoisuuksiin havahtuu kuin vaivihkaa, hieman samaan tapaan kuin pelin lukuisiin salaisuuksiin. Alkuun ne ovat vain osa taustaa, mutta kun niitä ryhtyy miettimään tarkemmin, ne heräävät eloon ja saavat merkityksen. Animal Wellin maailma tuntuu nimenomaan elävältä niin ääniltään kuin visuaalisuudeltaan. Ympäristö muun muassa reagoi otuksiin, valaistus käyttäytyy luonnollisesti ja maailma tuntuu 2D-vinkkelistä huolimatta kolmiulotteiselta.

Silti, ilman pelin lukuisia salaisuuksia, Animal Well on ainoastaan hyvin tehty genrensä edustaja. Se on omalaatuinen ja tunnelmallinen, mutta lajityypin faneille edelleen kovin perinteinen kokemus. Etenkään, jos sen pinnan alle piilotettuja mysteerejä ei huomaa tai ne eivät kiinnosta. Onneksi Animal Well on tällöinkin erinomainen peli, mutta ei kenties aivan saamansa suitsutuksen arvoinen.

ANIMAL WELL

3,5/5

”Tunnelmallinen metroidvania houkuttelee sukeltamaan yhä syvemmälle sen lukuisilla salaisuuksilla.”

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat