Uusimmat

Arvostelu Dead Island 2 on rehellisen aivotonta zombiräiskintää, jonka tekeminen nieli melkein 10 vuotta

18.04.2023 20:00 Ilari Hauhia

Dead Island 2

Dead Island 2 on perusviihdyttävä co-op-räiskintä niihin hetkiin, kun ei halua ajatella liikoja.


Dead Island 2Julkaisupäivä: 21.4.2023
Studio: Dambuster
Julkaisija: Deep Silver
Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 5 (testattu), Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arviota varten: noin kuusi tuntia


Dead Island 2:ssa helvetti on päässyt irti Los Angelesissa eli HELL-A:ssa. Räjähdysmäisesti levinnyt zombi-infektio on karannut pahasti käsistä, ja pelaaja hyppää kiireellä kaaoksen keskeltä starttaavalle evakuointilennolle. Lentokoneen kyytiin on kuitenkin päässyt myös zombi, ja lennon riistäytyessä käsistä armeija ampuu matkustajakoneen alas.

Heti alussa pelaaja tekee itselleen pysyvän hahmovalinnan. Valinta antaa suuntaa pelityylille; valittavana on esimerkiksi ketterä väistelijä tai vaihtoehtoisesti voimaan ja kestävyyteen nojaava hahmo. Myös pelaajan hahmo joutuu alkumetreillä zombin puraisemaksi, mutta huomaa samalla olevansa pöpöille immuuni. Juonen keskiössä onkin pyrkimys toimittaa itsensä tutkittavaksi mahdollisen hoitokeinon varalta.

Juonellisesti Dead Island 2 on rehellinen pannukakku. Vastaan tulee korneja karikatyyrejä Hollywoodin ja Los Angelesin asukkaista, kuten itseään täynnä olevista julkimoista ja huumehörhöistä.  Tarina ei ota itseään vakavasti ja dialogi on välillä jopa ihan hauskaa, mutta pidemmän päälle lyhyet cutskenet alkavat puuduttaa.

Dead Island 2

Jo aiemmissa ensituntumissa kävi selväksi, että Dead Island 2 keskittyy puhtaan rehdisti B-luokaan zombieräiskintään. Muutaman ensimmäisen tunnin perusteella Dead Island 2 ansaitsi lähes kaikilla osa-alueilla noin 7,5 pistettä kymmenestä. Joku muu peli on tehnyt käytännössä kaiken paremmin, mutta se ei varsinaisesti haittaa, kun kokonaisuus säilyy viihdyttävänä.

Pidemmälle edetessä sama vaikutelma keskiverrosta laadusta vahvistuu entisestään, joskin asevalikoiman laajetessa ja kykypuun kasvaessa räiskintä muuttuu hauskemmaksi. Toisaalta mikäli pelin perusmekaniikka ei onnistu kiehtomaan heti alussa, tilanne tuskin paranee pidemmällekään edetessä.

Keskinkertaisuus ei kuitenkaan haittaa toiminnan keskellä. Zombeja vedetään pataan laajalla ja hilpeän överiksi vedetyllä asevalikoimalla, ja zombeja vastaan taistelu pysyy viihdyttävänä. Zombeja voi lyödä vaikka jalkaan, jolloin raato rampautuu pelaajan edessä, ja pelaaja voi toimittaa ratkaisevan iskun kirjaimellisesti lyömällä nyrkin tai muun aseen otsalohkosta läpi.

Peli ei ole vielä ulkona, joten co-opin testaaminen ei vielä onnistunut, mutta kaverin kanssa riehuminen lienee vielä huomattavasti yksinpelaamista hauskempaa.

Dead Island 2

Dead Island 2 on ansainnut paikkansa pelihistoriassa olemalla kuin oppikirjasta löytyvä esimerkki pahaan kehityslimboon joutuneesta pelistä. Alun perin vuonna 2014 julkistettua peliä on pompoteltu kehittäjältä toiselle ja suunnitellut julkaisuvuodet ovat vilisseet hedelmäpelin lailla. Lopulta nykyinen Dambuster, jolla on entuudestaan kokemusta keskeneräisten peliprojektien viimeistelystä, otti Dead Island 2:sta kopin ja vei sen maaliin asti.

Vuosikymmenen kestäneellä peliprojektilla on pääsääntöisesti keskimääräistä kehnompi todennäköisyys onnistua, mutta Dead Island 2 on poikkeus sääntöön. Peli ei edes yritä liikoja, vaan on aivan rehti B-luokan zombimäiske, joka onnistuu omalla yksinkertaisuudellaan saavuttamaan yllättävänkin korkean viihdyttävyyden tason.

Dead Island 2:n kehitystyön pituus näkyy pelissä siellä täällä. Monia pelin osia voisi pitää vanhanaikaisina: esimerkiksi ”avoin maailma” ei ole oikeasti avoin, vaan koostuu useista pienistä avoimista alueista, joiden välillä liikutaan latausruutujen kautta. Lähitaistelu tai räiskintä eivät ole yhtä modernia kuin monissa nykypeleissä, kortteihin perustuva kykyjärjestelmä oli muotia kymmenen vuotta sitten, eivätkä grafiikat ole mitenkään loistavat…

Siitä huolimatta Dead Island 2 onnistuu asiassa, missä monet modernimmat ja monimutkaisemmat pelit epäonnistuvat. Dead Island 2 on nimittäin ihan viihdyttävä peli. Mikäli haluaa löytää peliporukalle perushauskaa co-op-pelattavaa vaikka viikoksi, voi valinta hyvillä mielin osua Dead Island 2:een.

DEAD ISLAND 2

Arvosana: 3/5

”Dead Island 2 on perusviihdyttävä co-op-zombieräiskintä, joka ei edes yritä liikoja.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat