Uusimmat

Arvostelu God of War: Ragnarökin ilmainen Valhalla-lisäosa vie pelin onnistuneesti Hadeksen ja rogueliten suuntaan

22.12.2023 21:10 Ilari Hauhia
God of War Valhalla

Kuva: © PlayStation / Sony Santa Monica

God of War: Ragnarök sai joulukuun alkussa ilmaisen Valhalla-laajennoksen. Pohjimmiltaan kyse on roguelite-pelimuodosta, joka näyttää ottavan paljon inspiraatiota Supergiant Gamesin indiehitti Hadeksesta. 

Valhalla sijoittuu God of War: Ragnarökin jälkeiseen aikaan ja toimii pelin epilogina, ja petaa samalla todennäköistä sarjan kolmatta osaa. Lisäosassa lähdetään sen nimen mukaisesti Valhallaan, jossa Kratos joutuu kohtaamaan menneisyytensä väkivaltaisen painolastin. Valhalla ei niinkään keskity Ragnarökin tapahtumiin, eikä se käsittele yhtä suurelta osin Kratoksen ja Atreuksen isä-poika-suhdetta. Sen sijaan Valhallan unenomaisissa visioissa Kratos kohtaa aikaisemmat tekonsa sekä monia pelisarjasta tuttuja hahmoja, joiden kanssa temperamenttisen sodan jumalan sukset ovat menneet enemmän tai vähemmän ristiin.

Käytännössä jokainen läpäisykerta alkaa The Shore -nimiseltä alueelta. Kuten Hadeksessa, pelaaja valitsee itselleen aloitusvarusteet. Käytössä ovat Ragnarökistä tutut kolme asetta, eli Kratoksen jäinen Leviathan-kirves, liekehtivät Blades of Chaos -terät, sekä Draupnir-keihäs.

God of War Valhalla

Kuva: © PlayStation / Sony Santa Monica

Huoneesta toiseen etenevässä haasteessa Kratos ottaa yhteen eri vihollisten kanssa, ja palkitaan voitettujen kamppailujen jälkeen erilaisilla parannuksilla, jotka ovat käytössä läpäisykerran ajan, eli kunnes pelaaja voittaa loppupomon tai kuolee.

Pelaaja voi usein valita, mihin huoneeseen seikkailu jatkuu sen perustella, millaisia parannuksia havittelee eniten. Näin pelaaja päätyy usein taistelemaan jokaisella läpäisykerralla eri aseiden ja kykyjen kanssa, riippuen siitä, millaisilla palkinnoilla Valhalla Kratoksen palkitsee.

Vaikka Valhalla keskittyy suurelta osin kamppailuun, on mukana myös välivideoita ja tarinallista sisältöä. Laajennus tarjoaa jopa parempaa kamppailua kuin jo valmiiksi onnistunut Ragnarök itsessään. Riippuu silti pelaajasta, kuinka paljon Valhalla jaksaa viihdyttää. Mikäli Ragnarökiä pelasi lähinnä tarinan takia, eikä kamppailu kiinnostanut yhtä paljon, ei Valhallasta välttämättä saa aivan yhtä paljon irti.

God of War Valhalla

Kuva: © PlayStation / Sony Santa Monica

Toisaalta mikäli Ragnarökin polveileva tarinankerronta tuntui jopa liian hidastempoiselta ja pelistä nautti lähinnä siksi, että pääsi vetämään vastustajia pataan, on Valhalla mahtavaa viihdettä.

Valhalla on myös kohtuullisen haastava lisäosa, ja tavallisellakin vaikeustasolla läpäisy-yritykset saattavat jäädä alussa lyhyiksi, varsinkin jos pääpelin läpäisystä on ehtinut kulua jo aikaa eikä kamppailu ole tuoreessa lihasmuistissa. Koska kyse on roguelite-pelimuodosta, kannattaa kuolemaan varautua henkisesti uudelleen ja uudelleen.

Kokonaisuudessaan kyse on erinomaisesta laajennoksesta, varsinkin kun kyse on ilmaisesta päivityksestä. Laajennokseen on helppo upottaa ainakin muutama tunti, jolloin ehtii nähdä sen tarjoaman tarinallisen sisällön. Toisaalta mikäli haluaa vain nauttia vaihtelevasta kamppailusta, voi Valhalla pitää otteessaan pidempäänkin.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat