Uusimmat

Arvostelu Hades 2 on jo early accessissa erinomainen roguelike ja jatko-osa huippupelille

12.05.2024 18:00 Ilari Hauhia
Hades 2

Kuva: © Supergiant Games

Supergiant Games tunnetaan erittäin laadukkaiden indiepelien kehittäjä. Early accessin perusteella Hades 2 voi hyvinkin olla studion paras peli, ja pelistä riittää suurta iloa jo nykyisessä early access -vaiheessa.


Hades 2Julkaisupäivä: 6.5.2024
Kehittäjä: Supergiant Games
Julkaisija: Supergiant Games
Saatavilla: PC – early access
Pelaajia: 1
Ikäraja: K16
Peliä pelattu arviota varten: kahdeksan tuntia


Vuonna 2020 ilmestynyt Hades on yksi kaikkien aikojen suosikkipeleistäni ja Binding of Isaac: Rebirthin ohella eniten pelaamani roguelike. Supergiantin pelit ovat ylipäätään olleet Bastionista lähtien hyvin lähellä sydäntä, joten odotukseni Hades 2:ta kohtaan olivat entuudestaan jopa pelottavan korkeat. Yleensä liialla ennakkoon hypettymisellä pilaa itseltään pelikokemuksen kuin pelikokemuksen, kun odotukset ovat liian kovat täytettäviksi.

Onneksi Supergiant ei petä tälläkään kertaan. Hades 2 on jo early accessin ensimmäisten päivien kohdalla valmiimpi kuin suurin osa muista early access -peleistä, ja jopa vähemmän kesken kuin osa virallisesti julkaistuista peleistä. Jo nyt pelistä voi nauttia täysin mitoin, mikäli on valmis katsomaan osaa keskeneräisyyksistä läpi sormien. Suurimpina puutteina osa pelin visuaaleista on vielä kesken tai korvattu placeholdereilla, tarinalla ei ole vielä lopetusta ja osa alueista, aseista ja muusta sisällöstä puuttuu vielä pelistä.

Uutta ja vanhaa

Siitä huolimatta Hades 2 on jo nykyisellään erittäin nautinnollinen. Tällä kertaa päähenkilönä nähdään aiemmasta pelistä tutun Zagreuksen sisko Melinoë. Hahmojen kontrollit ovat samanlaiset, mutta erojakin löytyy. Mel osaa nyt dashin ohella myös juosta, ja dashia parantavia boon-parannuksia on tarjolla vähemmän. Se tekee liikkumisesta erilaista, mutta ei lainkaan hassumpaa.

Lisäksi Mel osaa uusia omega-hyökkäyksiä, jotka ovat voimakkaampia versioita tavallisista hyökkäyksistä. Ne kuluttavat magic-pisteitä, jotka kertyvät takaisin pelissä edetessä. Myös asevalikoima on uudistettu ja tarjoaa uutuudenviehätystä.

Hades 2 tuntuu loistavalta jatko-osalta. Aiemman pelin fanit ovat uudessa versiossa kuin kotonaan, mutta Hades 2 tuntuu silti aivan uudelta peliltä eikä vain laajennokselta. Tällä kertaa Underworldin syövereiden lisäksi Mel voi suunnata myös maan kamaralle, eli tasoja on enemmän ja niissä on aiempaa enemmän vaihtelua. Vastaan tulee myös uusia vihollisia ja tietysti pomovastuksia, joiden liikkeiden opettelu on iso osa huvia.

Hades 2

Kuva: © Supergiant Games

Boon-parannusten yhdistely on edelleen yksi suurimmista Hades 2:n tuovista huveista. Eri parannukset kombottuvat keskenään hauskoilla ja välillä erittäin voimakkailla tavoilla, ja erityisesti toimivan ja omaan pelityyliin sopivan kombon löytäminen tuo paljon iloa.

Roguelike-peleille tyypilliseen tapaan kuolema lähettää Melin takaisin lähtöruutuun. Mel kuitenkin ansaitsee tasojen välillä uusia pysyviä taitoja avaavia Arcane-kortteja sekä Grasp-kokemusta, jonka avulla hahmo voi hyödyntää yhtä aikaa useampia Arcane-kortteja. Näin hahmon kehittäminen eroaa Zagreuksesta, mutta uusi tapa tuntuu jopa paremmalta ja strategisemmalta. Myös kierrosten välistä hubia, Crossroadsia, voi päivittää uusilla lisäyksillä.

Tarinallinen sisältö, dialogi, musiikki ja pelitaide ovat pienestä keskeneräisyydestään huolimatta jo tässä vaiheessa upeita. Hadeksen upea visuaalinen tyyli jatkuu toisessa osassa, ja jumalten välinen tarinankerronta on aidosti kiinnostavaa seuraa. Tällä kertaa toisen jumalan voi kutsua myös treffeille kuumaan lähteeseen, mikä johtaa vielä syvällisempiin keskusteluihin kuin aikaisemmassa osassa.

Erinomainen jo nyt

Suurimpana ongelmana Hades 2 saa aikaan hankalan tilanteen, jossa pitäisi tehdä päätös siitä, haluaako peliin paneutua toden teolla jo nyt vai odottaako mielummin sen lopullista julkaisuversiota. Hades 2 viihdyttää mainiosti jo nyt, mutta on luonnollisesti vielä hieman keskeneräinen. Mikäli pelin pelaa puhki jo nyt, ei se välttämättä ole enää aivan niin tuoreen herkullinen siinä vaiheessa kun peli julkaistaan lopullisesti. Toki tarjolla on jo nyt kymmenien tuntien edestä sisältöä, joten puhki pelaamiseen kuluu aikaa.

Toisaalta Supergiant Games on kertonut, ettei peli tule poistumaan early accessista vielä tänä vuonna. Näin pelin voi pelata läpi jo tässä vaiheessa, ja sitten uudelleen joskus ensi vuonna. Samalla voi osallistua antamaan arvokasta palautetta kehittäjille – alkuperäisen Hadeksen kohdalla Supergiant otti monista pelaajien vinkeistä kopin ja lisäsi ne varsinaiseen peliin.

Hades 2:sta on vaikea keksiä pahaa sanottavaa. Jos tykkäsi ensimmäisesta Hadeksesta, jatko-osa tuntuu vielä paremmalta. Toisaalta uusi peli on uskollinen edeltäjälleen, ja jos Zagrauksen seikkailut eivät jostain syystä napanneet, ei Hades 2 välttämättä muuta asiaa. Yleisesti ottaen Hades ja sen jatko-osa sopivat myös niille, joille roguelike-genre ei ole entuudestaan tuttu, sillä korkeahkosta vaikeustasostaan huolimatta pelit ovat helposti lähestyttäviä.

Siitä syystä Hades 2 ansaitsee jo tässä vaiheessa täydet viisi tähteä, varsinkin kun peliä verrataan muihin early access -peleihin. Jos mukaan hyppää jo nyt, kannattaa toki asennoitua peliin niin, ettei se ole vielä täysin valmis. Ei kuitenkaan liene epäilystäkään siitä, etteikö myös valmis ja viimeistelty Hades 2 tulisi olemaan viiden tähden arvoinen.

Suosittelemme

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat