Uusimmat

Arvostelu Helldivers 2 tarjoaa juuri sopivan yliampuvaa co-op-räiskintää

16.02.2024 16:02 Ilari Hauhia
Helldivers 2

Kuva: © Arrowhead Games

Helldivers 2 päästää pelaajan ystävineen ottamaan mittaa avaruusötököistä ja muista vihollisista. Peli ei ota itseään lainkaan tosissaan, ja kaikki toiminta on juuri sopivan sekavaa ja yliampuvaa.


Banishers: Ghosts of New EdenJulkaisupäivä: 8.2.2024
Kehittäjä: Arrowhead
Julkaisija: PlayStation
Saatavilla: PC (Windows, testattu), PlayStation 5
Pelaajia: 1 + online co-op
Ikäraja: K18
Peliä pelattu arviota varten: noin kahdeksan tuntia


Kauas tulevaisuuteen sijoittuvassa Helldivers 2:ssa pelaaja rekrytoidaan jakamaan militarisoitua demokratiaa ympäri galaksia, kun Super-Maa kokee olonsa uhatuksi ulkoavaruuden asukkien toimesta. Alieneille opetetaan demokratiaa, rauhaa ja rakkautta tietenkin luotien avulla – ja tietenkin aivan sattumalta usein sellaisille planeetoille, joilla on paljon luonnonvaroja.

Juuri sen suurempaa tarinallista sisältöä Helldivers 2 ei tarjoa, eikä se sellaista myöskään tarvitse.

Satiirisessa, Starship Troopersista ammentavassa räiskinnässä vieraille planeetoille lähdetään suorittamaan erilaisia tehtäviä kolmen muun pelaajan kanssa. Tehtäväobjektiivit voivat sisältää esimerkiksi viestintälaitteiston kalibrointia, siviilien pelastamista tai vihollisten tukikohtien tuhoamista, ja samalla pelaajat tietysti räiskivät ja listivät päälle hönkiviä avaruusötököitä, robotteja ja muita vihollisia.

Suoritetuista tehtävistä palkitaan rahalla ja erilaisilla resursseilla, jotka voi investoida takaisin parempiin aseisiin ja varusteisiin. Tarjolla on useita eri vaikeustasoja, joista matalilla avaruudellinen tuholaistorjunta on varsin kepeää, kun taas korkeimmilla pelaajat tulevat todella helposti itse tuhotuiksi. Toisaalta korkeilla vaikeustasoilla myös suorituspalkkiot ovat korkeampia.

Helldivers 2

Kuva: © Arrowhead Games

Nautinnollista räiskintää

Kaikilla pelaajilla on käytössään pääase – kuten haulikko, rynnäkkökivääri tai konepistooli – sekä pistooli ja käsikranaatteja. Lisäksi pelaajat voivat käyttää taktisia Stratagemejä esimerkiksi tilatakseen planeetalle ohjusiskun avaruudesta, pystyttääkseen tykkitorneja tai suojatakseen omia joukkuetovereita suojakilvillä. Toisiaan tukevien asevalintojen lisäksi juuri Stratagemien fiksu käyttäminen korostuu varsinkin vaikeammilla vaikeustasoilla.

Aseilla ampuminen tuntuu Helldivers 2:ssa erittäin hyvältä. Aseissa on selvää potkua ja niillä ampuminen on hauskaa ja sopivan tarkkaa. Eri asevaihtoehdot eroavat toisistaan selvästi, ja varsinkin korkeammilla vaikeusasteilla tuntuu aidosti siltä, että asevalinnalla on strategista merkitystä. Kolmannesta kamerakulmasta kuvattuun räiskintään tuo oman haasteensa myös se, että pelaajat voivat vahingoittaa toisiaan, eli räiskinnän keskellä saa olla tarkkana ettei päästä taistelutoveriaan päiviltä. Erityisesti Stratagemien kanssa käy helposti vahinkoja, ja ohjuskeskitys voikin tipahtaa vahingossa omaan niskaan.

Helldivers 2

Kuva: © Arrowhead Games

Helldivers 2 toistaa käytännössä samaa kaavaa: mene planeetalle, ammu vihollisia, suorita tehtävät, kerää palkinnot.

Vaikka peli kierrättää samaa to do -listaa kerrasta toiseen, pitävät vaihtelevat tasot, viholliset ja kertyvä asearsenaali mähinän kerta toisensa jälkeen hauskana ja sopivan vaihtelevana. Helldivers 2:ssa voi myös käyttää oikeaa rahaa progression nopeuttamiseen, mutta ainakaan itse en kokenut sille mitään tarvetta, sillä Helldivers 2 jakaa uusia varusteita avokätisesti myös peliä tavallisesti pelaamalla. Muutenkin kyse on PvE-pelistä, eli jos joku on käyttänyt rahaa pelissä etenemiseen, on siitä korkeintaan hyötyä koko joukkueelle.

Helldivers 2 kärsi varsinkin heti julkaisunsa yhteydessä teknisistä ongelmista palvelimien kanssa. Ongelmat on kuitenkin sittemmin saatu ainakin suurimmalta osin hallintaan, eivätkä ne enää häiritse pelaamista. Helldivers 2 tukee myös PlayStation 5:n ja PC:n välistä yhteispeluuta, mutta ei ainakaan vielä alustojen välistä progressiota.

Helldivers 2

Kuva: © Arrowhead Games

Onnistunut co-op-kokemus

Kokonaisuudessaan Helldivers 2:n suurin vahvuus on, että peli on yksinkertaisesti todella hauska.

Pelaaminen on sopivan kaoottista ja aseissa on aitoa potkua. Matalammilla vaikeustasoilla voi nautiskella kavereiden tai satunnaisen peliseuran kanssa helposta avaruusöttiäisten listimisestä. Pelaamisen hieman vakavammin ottavat kaveriporukat voivat taas todella haastaa itsensä korkeammilla vaikeustasoilla, ja ansaita samalla parempia palkintoja.

Helldivers 2 on usein hauska kokemus myös satunnaisen peliseuran kanssa, mutta ehdottomasti parhaimmillaan pelaaminen on tälläkin kertaa tutun peliseuran kera. Tällöin myös strateginen suunnittelu on paljon tavallista helpompaa. Mikäli omasta peliporukasta ei löydy Helldivers 2:n pelaajia, kannattaa peliseuraa etsiä esimerkiksi Discord-yhteisöistä, sillä Helldivers 2:n kokeminen porukalla on mitä mainioin kokemus.

HELLDIVERS 2

Arvosana: 4/5

”Helldivers 2 on hauska ja sopivan kaoottinen avaruusräiskintä, joka on parhaimmillaan kavereiden kanssa koettuna.”

Suosittelemme

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat