Uusimmat

Arvostelu Leisure Suit Larry: Wet Dreams Dry Twice on paha pettymys – Panomiehen puuhat eivät tällä kertaa naurata

17.11.2020 17:33 Teemu Purhonen

Leisure Suit Larry: Wet Dreams Dry Twice on suora jatko-osa Wet Dreams Don’t Dry , mutta peliä ei voi suositella kuin paatuneimmille Leisure Suit Larryn ystäville. Se ei tarjoa samaa omaperäistä otetta, jonka vuoksi Larryn edellinen seikkailu tuntui niin virkistävältä. Tästä huolimatta huolimatta kyse ei ole aivan puhtaasta saastasta.


Julkaisupäivä: 23.10.2020
Tekijä: CrazyBunch
Julkaisija: Assemble Entertainment
Saatavilla: PC (Windows, testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: K16
Peliä pelattu arvostelua varten: 10 tuntia


Muinaisilta ajoilta tuttu Leisure Suit Larry teki viime vuonna paluun, kun Leisure Suit Larry: Wet Dreams Don’t Dry tuli saataville. Seikkailupeli yllätti monella eri tapaa, sillä Larry oli tuotu siinä nykypäivään hemmetin onnistuneesti: tarina oli hyvä, vitsihuumori sopivaa hassuttelua ja peli osui nappiin monella muullakin tapaa. Erityisen loistavaa Larryn paluussa oli se, että hahmon tuominen nykypäivään oli toteutettu todella hyvin. Vanha sovinisti sai opetella hyville tavoille, ja pelissä käsiteltiin esimerkiksi heteronormatiivisuutta mainiosti, sillä Larryn tähtäimessä eivät olleet ainoastaan naishahmot.

Edellisessä Larry-pelissä vanhojen pelien olennainen henki tuotiin tähän päivään. Antiikkisissa Larry-peleissä pystyi heittämään henkensä vähän liiankin monissa tilanteissa, mutta Wet Dreams Don’t Dry käytti sankarin kuolemaa pelkästään humoristisena elementtinä. Tilanne on täysin toisenlainen uudessa Larry-seikkailussa, sillä siinä pääsee hengestään vähän liiankin helposti. Tällä ei muuten olisi juurikaan väliä, mutta kuoleman ja henkiin heräämisen välinen animaatio, jota ei voi skipata, käy hiton nopeasti hermoille. Kyse ei ole mistään mittavasta asiasta, mutta pidemmän päälle alkaa tuntua siltä, että hiiri saattaa pudota seinään. Tämän kun yhdistää pelin muihin haasteisiin, huomaa nopeasti, ettei Leisure Suit Larry: Wet Dreams Dry Twiceen kannata käyttää kovin paljon aikaa, rahasta puhumattakaan. Peli ei yksinkertaisesti kiinnosta, ja kontrasti sen edeltäjään on käsittämättömän suuri.

Varsinainen kompastelu liittyy toistoon, sillä uusi Larry jäljittelee edellistä peliä niin tiukasti, ettei siihen ole tuotu juuri mitään lisää – paitsi sen, että Larry pääsee hämmentävän usein lemmenleikkeihin. Leisure Suit Larryn teemana kun on se, että Larry yrittää epätoivoisesti vokotella, mutta heikolla menestyksellä. Tämäkin on merkityksetöntä sen rinnalla, ettei pelissä ole mitään omaperäistä, ja se on täynnä esimerkiksi The Secret of Monkey Island -viittauksia, jotka käyvät erityisen nopeasti puuduttaviksi. Toki edellisestäkin pelistä löytyi eri viittauksia moniin suuntiin, mutta ne olivat hyvin pienessä asemassa, sillä peli oli joka kulmalta yllättävän omaperäinen.

Uutta peliä lätkyttäessä pettyy nopeasti siihen, että jatko-osa on tehty selvästi ilman suurempaa visiota, ja peli tuntuu alusta saakka kädenlämpöiseltä huljuttelulta. Erityisen ongelmallista on se, että Leisure Suit Larry: Wet Dreams Dry Twice ei ole kovin hauska peli, vaan sen maaliin asti tahkoaminen tuntuu työvoitolta. Peli toki yllättää välillä mainioilla hahmoilla ja paikoin hupaisalla toiminnalla, mutta näitä hetkiä toivoisi löytyvän huomattavasti enemmän. Puzzle-pähkinät on kehitetty yleisesti ottaen hyvin toimiviksi, mutta peliä piinaa ajoittainen pikselinmetsästys, joka vie imee pelaamisesti ilon varsin helposti. Sekaan mahtuu myös niitä puzzleja, jotka eivät ole lainkaan johdonmukaisia.

Leisure Suit Larry: Wet Dreams Dry Twice sijoittuu trooppisille ulapoille, joissa sijaitsevilta saarilta Larry yrittää löytää edellisen pelin ihastuksensa. Larryn perässä hiihtelee salamurhaaja, jonka on palkannut erään kovasti Applea muistuttavan teknologiayhtiön johtaja, joka puolestaan muistuttaa kovasti takavuosien Gangnam Style -hitin esittäjää. Hurmurin tie vie saarien sompailujen lisäksi sukellusveneistä aina kannibaalien häkkeihin.

Käsin piirretyt saaristomaisemat ovat vakuuttavan näköisiä, joten peli tarjoaa satunnaisesti myös hyviäkin hetkiä. Larryn maailma on saastainen ja rähjäinen, joka korostaa sankarin omaa väkevää limaisuutta ja lipevyyttä.

Uuden Larryn tuotantoarvot ovat edellisen pelin tasolla, eli sen toimivan ulkoasun lisäksi myös ääninäyttely on ensiluokkaista. Larry näyttää ja kuulostaa juuri siltä miltä pitääkin, eli luuserilta, joka pitää itseään maailman kovimpana panomiehenä. Larry tottelee hiiren klikkailuja, ja se on optimoitu mahdolliseen saumattomaan pelaamiseen. Esimerkiksi Larryn tavaroita pääsee tutkimaan helposti, ja hurmuri osaa juosta seuraavaan ruutuun tuplaklikkauksella. Tämä ei ole aina itsestäänselvyys seikkailupeleissä.

Dialogia tässä pelissä riittää juuri sopivasti, ja välillä keskusteluvaihtoehdot ovat aidosti hauskoja. Larryn apuna on edellisestä pelistä tuttu kännykässä elävä tekoäly, joka välillä sivaltaa sankarin tekemiä valintoja, tai vaihtoehtoisesti antaa vinkkiä siitä, mitä pelissä pitää seuraavaksi tehdä.

Kokonaisuutena Leisure Suit Larry: Wet Dreams Dry Twice on valtaisa pettymys. Jos edellinen peli ei ole tuttu, voi olla, että Wet Dreams Dry Twice toimii vallan mainiosti, mutta jatko-osana se on odotettua heikompi. Ulkoisesti vakuuttavasta pelistä kun puuttuu kaikki se, mikä teki Larryn uudesta paluusta niin nautinnollisen.

35 euroa tästä pelistä on aivan liikaa, mutta onneksi sitä pääsee kokeilemaan demon muodossa ennen ostopäätöksen tekemistä.

LEISURE SUIT LARRY: WET DREAMS DRY TWICE

”Odotettua kehnompi paluu Larryn maailmaan”.

Teemu Purhonen

”Muropaketin kannet aukesivat edessäni vuonna 2017, josta lähtien olen nauttinut työskentelystä pelipuolen piinkovien ammattilaisten kanssa. Olen aiemmin kirjoittanut Mikrobitin lisäksi myös musiikkimedioihin, kuten Sueen, Rumbaan ja Nuorgamiin. Rakastan scifiä ja indie-pelejä, ja palvon Iain M. Banksia ja Disco Elysiumia. Muropaketin ulkopuoliseen elämääni kuuluu tinnituksen lihottaminen täydellistä äänitaajuutta etsiessä.”

Muropaketin uusimmat