Uusimmat

Arvostelu Lysfanga: The Time Shift Warrior on omaperäinen toimintapeli, joka nojaa nerokkaaseen ideaan

29.02.2024 20:32 Joonas Pikkarainen
Lysfanga

Kuva: © Sand Door Studio

Näppärällä aikamekaniikalla varustettu toimintapeli Lysfanga: The Time Shift Warrior viihdyttää koko kestonsa ajan.


LysfangaJulkaisupäivä: 13.2.2024
Kehittäjä: Sand Door Studio
Julkaisija: Spotlight by Quantic Dream
Saatavilla: PC (Windows, testattu)
Pelaajia: 1-5
Ikäraja: K7
Peliä pelattu arviota varten: 9 tuntia


Muutama vuosi takaperin perustettu Spotlight by Quantic Dream on elokuvamaisista tarinapeleistään tunnetun ranskalaisstudio Quantic Dreamin julkaisijapuoli. Indie-studioille ympäri maailmaa tukea kattavan brändin alla on julkistettu toistaiseksi neljä peliä, joista kolme on saatu jo maailmalle. Näistä viimeisin on toimintapeli Lysfanga: The Time Shift Warrior.

Sand Door Studiosin debyyttipeli on pelattavuus edellä kulkeva omaperäinen toimintapeli, jossa pelaajat ohjaavat Imë-nimistä soturia. Antalan valtakunnan suojelijaksi syntynyt puolustaja saa avukseen ajan jumalattarelta kyvyn hallita aikaa, minkä turvin tämä käy taistoon Raxes-demoneita vastaan.

Juoni kulkee mukana läpi pelin ja esittelee pelaajalle uusia värikkäitä tuttavuuksia puhuvista käärmeistä aina rakentelijagolemeihin, jotka auttavat Imëä tämän matkan aikana. Jälkimmäiset tuovat peliin pientä kustomointia, jolla päähenkilön vaatetusta voi vaihtaa ja kykyjä laajentaa reissun edetessä. Hahmot tarjoavat lisäksi mahdollisuuden syventyä Lysfangan maailmaan entisestään tutustumalla sen moninaisiin vihollisiin ja kulttuuriin.

Silti kerronta ei suoranaisesti ole pelin vetovoima, vaikka Imën poukkoilevaa matkaa ihan mielenkiinnosta seuraakin. Lysfangan pääpaino on sen sijaan selkeästi aikakikkailua hyödyntävässä toiminnassa, joka tuntuu kuin räätälöidyn pikapelaajia varten.

Lysfanga

Kuva: © Sand Door Studio

Kloonisodat

Lysfanga: The Time Shift Warriors pelimekaniikka pyörii yksinkertaisen, mutta todella nautinnollisen tempun ympärillä. Pelin toimintakohtaukset ovat rajattuja areenoita, jossa viholliset on kukistettava tietyn aikamääreen sisällä. Tiuku on kuitenkin aina niin tiukka, ettei siihen yksinkertaisesti pysty yhdellä jalkaparilla. Onneksi ajan jumalattaren avulla kellon voi aina kelata takaisin alkuun.

Imë jättää nimittäin joko kuollessaan tai takaisin kutsuttuaan jälkeensä kloonin, joka suorittaa edellisen juoksun liikkeet uusiksi aina seuraavilla yrityksillä . Näin pelaaja pystyy ensin kukistamaan areenan vasemmalla laidalla olevat viholliset yhdellä kertaa, kelata ajan taaksepäin, ja käydä toisella kertaa alueen oikealla laidalla olevien vihollisten kimppuun. Kolmannella kerralla kloonit putsaavat pelaajan puolesta ympäröivät tienoot, jolloin viimeisen juoksun voi siunata jäljelle jääneisiin irtolaisiin.

Mekaniikka on äärimmäisen tyydyttävä ja johtaa lopulta näyttävään kaaokseen, jossa pienellä alueella liikkuu parhaimmillaan tusinan verran päähenkilön klooneja mättämässä vihollisia. Pelin edetessä myös viholliset ja alueet monipuolistuvat, jolloin ajankäyttöä joutuu hyödyntämään strategisesti. Näihin lukeutuvat esimerkiksi kilvillä varustetut tai yhteisen elinvoiman jakavat viholliset, binääriset ovet, kristalleilla suojatut golemit sekä piiloon juoksevat sudet, jotka kaikki vaativat pelaajalta useiden kloonien hyödyntämistä.

Varsinkin pelin loppupuolella päällekkäisiä mekaniikkoja on niin paljon, että eri rytmitysten, kikkojen ja pallottelujen muistaminen uhkaa pursuta yli pelaajan kykyjen. Onneksi tässä vaiheessa Imëllä on myös runsaasti klooneja käytettävänään, jolloin tehtävistä usein selviää vain spammaamalla klooneja jokaisen vihollisen kimppuun. Silti peli kannustaa usein suoriutumaan areenoista mahdollisimman nopeasti, mistä pidetään kirjaa tilastoilla ja mahdollisuuksilla yrittää taistoja uusiksi.

Lysfangassa onkin tältä osin erinomaista potentiaalia uudeksi pikapelisuosikiksi, sillä sen tyydyttävät mekaniikat on suunniteltu ensisijaisesti lyhentämään ajasta sekunnin sadasosia.

Lysfanga

Kuva: © Sand Door Studio

Pelattavuuden ehdoilla

Mekaniikoista nauttimista auttaa lisäksi se, että pelattavuus on varsin sulavaa. Imë liikkuu kartalla nopsaan ja pystyy sykähtämään pienien rotkojen yli tai vihollisten ammusten tieltä. Tuntumaltaan pelissä onkin paljon samaa kuin erinomaisessa Hadeksessa, vaikka studio ei onnistu saavuttamaan lopulta aivan yhtä tiukkaa pelattavuutta. Silti Lysfangan liikehdintää on paha moittia.

Matkan aikana pelaajan valikoima kasvaa uusilla aseilla ja kyvyillä, jotka tekevät huoneiden putsaamisesta monipuolisempaa. Eri aseet tarjoavat hieman toisistaan poikkeavat pelityylit, joita hyödynnetään myös mekaniikkojen osalta ennen pitkään pelaajan päänmenoksi. Taiat ja kyvyt tuovat puolestaan ylimääräisiä keinoja muun muassa vihollisten kukistamiseen kauaksi, oman selviytymisen parantamiseen ja pelimaailman eri elementtejen hyödyntämiseen. Näitä yhdistelemällä löytyy jälleen varmasti keinoja, joilla omaa aikaansa voi parantaa niille, jotka tästä ovat kiinnostuneet.

Jälkimmäistä varten Lysfanga avaa ennen pitkään myös erillisen haastetilan, jossa koitokset voi aktivoida ylimääräisten modifikaatioiden kera. Nämä tuovat lisähaasteita huoneiden kukistamiseen, joten jos pelattavuus kolahtaa, lisäkivaa on tarjolla suoraan julkaisussa.

Visuaalisesti peli on lisäksi kaunista katsottavaa ja tukee pelattavuutta selkeydellä. Korkeuserot, blokatut käytävät ja aktivoitavat ovet ovat tärkeitä elementtejä huoneiden putsauksessa, joten näiden noteeraaminen kesken kaaoksen on tärkeää. Taisteluiden ulkopuolella maailmaa tutkimalla voi löytää salaisuuksia, kuten uusia taikoja, lisä klooneja sekä maagisia helmiä, joilla päivittää omaa pukuvalikoimaa.

Lysfanga: The Time Shift Warrior on nopeatempoinen ja omaperäisellä kelausmekaniikalla varustettu toimintapeli, joka ottaa kaiken irti nerokkaasta ideastaan. Sulavaa toimintaa ja itsensä haastamista kaipaaville Imë-soturin sotaretki tarjoaakin kymmenen tunnin edestä nautinnollista toimintaa.

LYSFANGA

Arvosana: 3,5/5

”Erinomainen indie-peli loistaa omaperäisellä mekaniikalla ja tiukalla pelattavuudella.”

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat