Uusimmat

Arvostelu: Mafia II on yhä hyvä peli, mutta sen remasterointi on kustu konsoleilla pahasti

05.06.2020 21:04 Joonas Pikkarainen

Mafia-trilogian odotettu päivitys nykykonsoleille ei käynnisty täysin vakuuttavissa merkeissä.


Julkaisupäivä: 19.5.2020
Studio: Hangar 13
Julkaisija: 2K Games
Saatavilla: PC (Windows), PlayStation 4 (testattu) & Xbox One
Pelaajia: 1
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arvostelua varten: 4 tuntia


2K Games ilahduttaa klassisten Mafia-pelien ystäviä pakkaamalla kaikki julkaistut tuotokset yhdeksi definitiiviseksi trilogiaksi. Varsinkin alkuperäisen pelin ystävät voivat ryömiä salakapakoistaan ulkoilmaan, sillä vuonna 2002 julkaistu hittiteos tuodaan elokuussa nykyisille alustoille kokonaan uudelle pelimoottorille rakennettuna ja entistä laajempana kokemuksena.

Valitettavasti kaksi jälkimmäistä osaa eivät saa aivan yhtä hellää käsitelyä.

Muutaman vuoden takainen Mafia III tyydytään paketoimaan vaan uusiksi kaikkien laajennusten kera, kun taas Mafia II remasteroidaan uusille alustoille niin ikään laajennusten tukemana. Pelit saapuivat nurinkurisesti pelattavaksi jo nyt, joskin trilogian ostaneet saavat käsiinsä myös elokuussa julkaistavan ykkösosan. Nelivuotisen Mafia III:n koskemattomuuden vielä ymmärtää, mutta kymmenvuotiselle kakkoselle olisi kaivannut mieluusti vähintään alkuperäisteoksen kaltaista uudelleenkäsittelyä – etenkin, kun remasterointi on onnistuttu kusemaan konsoleilla.

Aloitetaan kuitenkin remasteroinnin harvoista hyvistä puolista.

Tekstuurien osalta Mafia II on entistä tarkempi ja terävämpi, mikä tekee alueista ja hahmoista huomattavasti yksityiskohtaisempia. Resoluutiota on myös nostettu, joskin tämä vaihtelee laajalti käytössä olevan konsolin mukaan. Myös valaisuefektejä ja muita tehosteita on ehostettu, joiden ansiosta peli näyttää paremmalta kuin koskaan aiemmin.

Valitettavasti kaikista ehostuksista huolimatta pelin ruudunpäivitys on lukittu konsoleilla kolmeenkymmeneen, missä ei kuitenkaan edes pysytä. Kun kymmenen vuotta vanhan pelin ruudunpäivitys tippuu nykykonsoleilla toistuvasti kahdenkymmenen tietämille jopa Pro- ja X-malleissa, on jossain menty pahasti pieleen. Diashow nousee erityisesti ilmi aina autoilla ajaessa, eli käytännössä koko ajan. Pc:llä vastaavia ongelmia ei ilmene.

Jos jatkuvan nykimisen pystyy antamaan anteeksi, Mafia II on edelleen varsin hyvä – joskin ikääntynyt – peli. Avoimesta maailmastaan huolimatta pelialueena toimiva Empire Bay toimii lähinnä autenttisena kulissina, jossa on toki partureita, asekauppoja ja huoltamoita vierailtavaksi, mutta joka toimii enimmäkseen kerrottavan tarinan tukena kuin omia elämyksiä tarjoavana hiekkalaatikkona. Toiminta on niin ikään aikansa vanki, joka ajaa asiansa mutta josta ei kannata odottaa ihmeitä.

Juoni toimii sen sijaan paremmin ja seuraa sodasta palaavaa Vito Scalettaa, joka alkaa nousta järjestäytyneen rikollisuuden riveissä saatuaan jalkansa oven väliin ystävänsä Joen avustuksella. Pian uusi elo onkin pelkkää liituraitapukuisia mafiosoja, korruptoituneita liiton miehiä sekä Thompsonin säestämiä ravintolaillallisia, jotka lainaavat auliisti mafialeffojen kliseistä ja odotuksista. Lopputulos on silti perin viihdyttävä tarinavetoinen sukellus fiktiivisen alamaailman koukeroihin ja sen sielun kovettaviin vaikutuksiin.

Siksi onkin verrattain harmi, ettei Mafia II ole saanut sen ansaitsemaa kunnioitusta konsoliversioiden remasteroinnin osalta. Vaikka peli näyttää upealta nykyisillä alustoilla, illuusio romahtaa herkästi, kun sitä ryhtyy pelaamaan. Takkuileva ruudunpäivitystä on anteeksiantamatonta kymmenen vuotta vanhassa pelissä, ja vaikka se ei kokemusta täysin pilaa, ei se sitä myöskään paranna.

MAFIA II: DEFINITIVE EDITION

”Harmillisen kehno konsoliremasterointi pilaa muutoin nautinnollisen mafiatarinan.”

Muropaketin uusimmat