Uusimmat

Arvostelu Mainio The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom on luovuuden juhlaa

10.10.2024 19:00 Senja Littman
Zelda

Kuva: © Nintendo

The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom on ihastuttava pulmaseikkailu, joka kannustaa pelaajaa käyttämään mielikuvitustaan ja palkitsee luovasta ajattelusta onnistumisen riemulla.


ZeldaJulkaisupäivä: 26.9.2024
Studio:  Grezzo
Julkaisija: Nintendo
Saatavilla: Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 7
Peliä pelattu arviota varten: noin 20 tuntia


Yleensä Nintendon pelien päähahmokaarti on melko maskuliinista: Link, Mario, Donkey Kong, kaikki ovat miespuolisia. Nyt nousevan auringon maassa on meneillään jotain vähintäänkin eriskummallista. The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom on nimittäin Princess Peach: Showtime!:n jälkeen jo toinen tänä vuonna julkaistu Nintendon peli, jossa pääosassa on ennen taka-alalle jäänyt prinsessa.

Vaikka peli keskittyykin Zeldan seikkailuihin, ei vihreään tunikaan pukeutunutta Linkiä ole täysin unohdettu.

Tarina alkaa siitä, kun Link on taas jälleen kerran matkalla pelastamaan Zeldaa ilkeän Ganonin kynsistä. Sankarihommat menevät tällä kertaa mönkään ja Link katoaa mystiseen, violettiin repeämään. Pian samanlaisia aukkoja alkaa ilmestyä ympäri Hyrulea. Prinsessan kauhuksi myös hänen isänsä imaistaan tällaiseen repeämään, ja toisesta ulottuvuudesta ilmestyneet pahat kopiot varastavat kuninkaan ulkomuodon. Uuden ystävänsä avustuksella Zelda onnistuu pakenemaan, ja rohkea prinsessa päättää pelastaa rakkaansa uhkaavan pahuuden kynsistä.

Juonessa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta se jää nopeasti kaiken muun kivan jalkoihin.

Tunnelmaltaan kyseessä on klassinen Zelda, ja peli lainaakin runsaalla kädellä pelisarjan muista nimikkeistä. Ällöttävän söpö ulkomuoto on suoraan vuoden 2019 Link’s Awakeningista, hirviöt ovat tietysti tuttuja aiemmista osista ja myös äänimaailma on sitä, mihin Zelda-peleissä on totuttu. Yhtäläisyyksiä löytyy myös viime vuosien suosikkeihin, Breath of the Wildiin ja Tears of the Kingdomiin. Vaikka Echoes of Wisdom on pelisarjan eri osien yhteensulautuma, on se silti aivan oma pelinsä.

Kuvakaappaus The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom -pelistä © Nintendo

Kuvakaappaus The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom -pelistä © Nintendo

Keksimisen ilo on paras ilo

Seikkailu rakentuu suurilta osin kolmen erilaisen pelimekaniikan ympärille. Zeldan ykköskyky on ympäristöä hyödyntävien pulmien ratkonta käyttäen apuna kaikuja eli kopioita erilaisista esineitä ja olennoista. Toinen kyky on esineiden haltuunotto ja niiden kyydissä matkaaminen tai siirtely paikasta toiseen Tri-olennon avustuksella. Viimeisimpänä on perinteinen miekan ja jousipyssyn käyttö.

Saadakseen tietyn kaiun käyttöönsä on Zeldan ensin opittava se taikasauvan avulla. Elottomien esineiden kohdalla tämä on hyvin yksinkertaista: astelee vain kimmeltävän esineen luo ja pim, nyt prinsessalla on kyky luoda kopio tästä esineestä milloin vain. Vihamielisten olentojen suhteen homma on hieman kinkkisempi, sillä otus täytyy ensin rökittää, ennen kuin sitä voi luoda kopion.

Kaikuja voi olla kentällä vain rajallinen määrä kerrallaan, sillä niiden luominen kuluttaa aina tietyn määrän Tri-olennon energiaa.

Zelda pystyy luomaan kaikuja ihan jokapäiväisistä esineitä, kuten ruukuista, sängyistä sekä puisista laatikoista. Näitä hyödyntäen pääseekin helposti paikasta A paikkaan B. Esimerkiksi jos ylitettävänä on leveä kuilu, voi sängyistä rakentaa kätevän sillan sen ylitse. Ja mikä parasta, pedissä voi myös nukkua ja antaa taisteluissa saatujen haavojen parantua. Laatikoista voi taas kätevästi kasata näppärän tornin, jota hyödyntäen kiivetään korkeuksiin.

Kuvakaappaus The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom -pelistä © Nintendo

Kuvakaappaus The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom -pelistä © Nintendo

Taistelu ei ehkä ole leppoisan prinsessa Zeldan vahvuus, mutta luomalla kaikuja erilaisista hirviöistä prinsessa käskyttää verenhimoiset kopiot taistelemaan hänen puolestaan. Kun sudet, linnut ja vihaiset Moblinit hoitavat kahinoinnin, ei Zeldan tarvitse kuin seurata hymysuin sivusta ja pysyä poissa kiihkeimmän toiminnan tieltä. Tai jos prinsessa haluaa tehdä osansa, voi rettelöitseviä pahiksia heitellä vaikkapa kivenmurikoilla.

Taisteluiden ulkoistaminen kopioiden harteille on mainio idea. Epäsuosittu mielipiteeni on, että peleissä taistelut ovat yleensä se tylsin asia. Nyt minun ei tarvitse tuhlata aikaani vihollisten tökkimiseen, vaan joku muu tekee sen puolestani!

Osalla otuksia on muitakin näppäriä ominaisuuksia kuin taistelutaidot. Niiden kyydissä pystyy esimerkiksi kiipeämään pystysuoria seinämiä, liitämään paikasta toiseen tai vaikkapa polttamaan tielle sattuvia esteitä poroksi.

Kaikujen käytössä vain mielikuvitus (ja energian määrä) on rajana, eikä yhtä oikeaa ratkaisua pulmiin ole. Peli kannustaakin ajattelemaan laatikon ulkopuolelta. Tämä onkin Echoes of Wisdomin paras puoli: voi sitä ilon ja tyytyväisyyden määrää, kun keksii kinkkiseen pulmaan jonkin vähän erikoisemman ratkaisun.

Pulmien ratkaisuihin annetaan hienovaraisia vihjeitä, mutta on aivan pelaajan itse päätettävissä, mitä keinoja käyttäen ne haluaa ratkaista.

Kuvakaappaus The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom -pelistä © Nintendo

Kuvakaappaus The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom -pelistä © Nintendo

Runsaudenpula kismittää

Kaikujen valikoima on erittäin laaja, mikä aiheuttaakin joskus pientä hiusten repimistä. Kaikuja on saatavilla yli sata kappaletta, mutta itse käytin yleensä usein niitä yksiä ja samoja kaikuja. Käyttämättömät kaiut hautautuivat valikon pohjalle, kunnes unohdin niiden olemassaolon. Rehellisesti sanottuna vähempikin määrä kaikuja olisi riittänyt. Mutta jos kääntää homman positiiviseen suuntaan, niin ainakin valinnanvaraa on runsaasti.

Toinen tuskastumista aiheuttava ominaisuus on valikkojen selaamisen hankaluus. Kaikujen runsauden takia selaaminen on hidasta ja hankalaa. Vaikka valikoimaa pystyy järjestelemään muutamalla eri tavalla, aiheuttaa valikon plärääminen aina pientä kyllästynyttä huokailua.

Mukana on myös miekalla sohimista ja jousipyssyllä ampumista. Nämä taidot ovat hyvin rajoitettuja, sillä Zelda pystyy muuntautumaan miekkasankariksi vain vähäksi aikaa kerrallaan. Kun taidon energiamittari tyhjenee, joutuu sen lataamaan uudelleen keräämällä ilmassa leijuvia energiapalloja, ennen kuin sitä voi käyttää uudelleen. Taitoa tulee käytettyä silloin tällöin, mutta erityisen kätevä se on pomotaisteluiden aikana.

On hyvä, ettei miekkailua voi käyttää apuna mielin määrin, sillä se ei sovi pelin pulmaseikkailumaiseen olemukseen. Jos taidon käyttö olisi rajoittamatonta, veisi se helposti valokeilan pelin idealta, eli mielikuvituksen käytöltä.

The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom on varsin pätevä spin-off sekä Zeldan ensimmäinen ikioma seikkailu. Mutta nimike on paljon muutakin. Se on luovuuden valloilleen päästämisen ilotulitus ja keksimisen riemun multihuipennus. Kaikujen luominen antaa vapauden edetä omalla tyylillään, eikä pelaajaa pakoteta tiettyyn, ahtaaseen kaavaan.

THE LEGEND OF ZELDA: ECHOES OF WISDOM

Arvosana: 4/5

”The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom todistaa sen, että vilkas mielikuvitus on miekkaa paljon mahtavampi ase.”

Suosittelemme

Senja Littman

”Aloitin Muropaketin peliarvostelijana keväällä 2022. Kirjoitan näppäimistö sauhuten eritoten Switchin julkaisuista. Nintendo Switch onkin suurin syy siihen, miksi aikoinani jätin tietokoneella pelaamisen taakseni ja siirryin lähes kokonaan konsolipelaamisen pariin. Muropaketin lisäksi tuotoksiani saattaa bongata KonsoliFIN- sekä Fintendo-sivustoilta. Lemppareihini lukeutuvat monet tarinavetoiset, hieman synkähköt videopelit, kuten Vampire: The Masquerade – Bloodlines, Night in the Woods sekä Sherlock Holmes Chapter One.”

Muropaketin uusimmat