Uusimmat

Arvostelu: Mario Kart 8 Deluxe on Nintendoa parhaimmillaan

18.05.2017 10:08 Mikael Miilumäki

Mario Kart 8 DeluxeTekijä: Nintendo
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Nintendo Switch
Saatavilla: Nintendo Switch
Pelaajia: 1, 2-4 (lähiverkossa), 2-12 (internetissä)
Arvostelija: Mikael Miilumäki

Mario Kart 8 Deluxe

Marion kahdeksas seikkailu autourheilun saralla debytoi vuonna 2014 Wii U:lla ja sai varsin lämpimän vastaanoton. Tämä huomattiin myös Nintendon pääkonttorilla, sillä Switchin kevättä piristää tutun rallin turboahdettu versio.

Mario Kart 8 Deluxe koostuu pitkälti perinteisistä uusioversion aineksista. Nintendon pelihahmot selvittävät kaunojaan kilparadalla ja pakkaa sekoitetaan erilaisilla aseilla. Deluxeen on heitetty kaikki alkuperäiseen versioon julkaistut päivitykset, ladattava lisäsisältö ja homma on kuorrutettu uusilla lisäyksillä ja pienillä muutoksilla.

Osa lisäyksistä on pienempiä ja osa taas laittaa pakkaa uusiksi isompi vaihde silmässä.

Mario Kart 8 Deluxen pienemmät muutokset ovat lisäyksiä hahmokaartiin ja tulivoimaan. Hahmovalikoimaan on saatu mukaan uusia tuttavuuksia muun muassa Splatoonista, ja myös Bowser Jr. ja King Boo liittyvät joukkoon tummaan.

Mario Kart 8 Deluxe

Suurempia muutoksia on tehty pelimekaniikkoihin. Kilpailijat voivat nyt kantaa samaan aikaan kahta asetta. Tämä saattaa kuulostaa tasapainon kannalta melkoiselta katastrofilta, mutta meno ei missään vaiheessa lähde huonolla tavalla lapasesta. Muutos pakottaa kuitenkin miettimään alkuperäisestä versiosta tuttuja taktiikoita uudestaan, mikä oli varsin mukava yllätys.

Kokemattomat kuskit puolestaan pääsevät entistä helpommin mukaan sarjan saloihin, sillä autoissa on nyt mukana älytekniikkaa, mikä pitää menopelin radalla, jos reunat lähestyvät. Mario Kart -sarjan veteraanit eivät moisia helpotuksia kaipaa, mutta jos perheessä on nuoria kuskeja, niin lisäyksestä on varmasti iloa.

Mario Kart 8 oli jo Wii U:lla todella hieno esitys ja iso kiitos kuuluu ratasuunnittelulle. Mukana on 48 kenttää, jotka ovat toinen toistaan mielikuvituksellisempia. Pelaaja pääsee huristelemaan aina meren pohjasta avaruuteen asti. Aina välillä painovoima heittää kärrynpyörää ja autot voivat hyppiä seinille ja kattoon. Perinteiden mukaisesti osa radoista on kokonaan uusia ja osa on sarjan vanhoista peleistä tuttuja, mitkä on viritetty uuteen kuosiin.

Valitettavasti Switchiä varten ei ole rakennettu yhtään omaa rataa, mutta valikoimaa on jo valmiiksi reilusti.

Mario Kart 8 Deluxe

Mario Kart 8 Deluxen suurin lisäys on perinteisten areenaotteluiden paluu. Switchiä varten kehittäjät ovat nakerrelleet kokonaan uusia areenoita, joista osa on kokonaan uusia ja osa on vanhoja tuttuja uuden maalipinnan kera. Mario Kart on aina ollut parhaimmillaan tavallisten rallien muodossa, mutta Battle Mode tarjoaa mukavaa vaihtelua kisojen välissä.

Arvostelua varten vietin suurimman osan ajasta nettimoninpelin parissa. Homma toimi kuin junan vessa. Eurooppalaisilta servereiltä löytyi reilusti peliseuraa ja tekninen puoli oli hyvässä hapessa. Parhaimmillaan moninpeli on kuitenkin silloin, kun samalle sohvalle saa kasattua hyvän peliporukan. Neljä pelaajaa voi ottaa toisistaan mittaa television ruudulta, mutta sama onnistuu myös Switchin omalta ruudulta.

Audiovisuaalisesti Mario Kart 8 Deluxe on Nintendoa parhaimmillaan.

Ralli oli jo Wii U:lla tavattoman nätti ilmestys ja sitä se on edelleen. Värit ovat kirkkaita, valaistus on komea ja Switchillä kaikki on vielä piirun verran tarkempaa. Sulava ruudunpäivitys on kirsikka kakussa, mutta eniten kiitosta ansaitsee taidetyyli, mikä on täysi napakymppi. Switchillä koko show kulkee myös mukana, mikä on varsin vaikuttavaa. Saman suuntaista suitsutusta ansaitsee jazzahtava ääniraita, mikä on kerrassaan rautainen suoritus.

 Mario Kart 8 Deluxe

Mario Kart 8 Deluxea on vaikea haukkua oikein mistään, kun kaikki oli jo Wii U:lla niin hyvin kasassa ja uudessa versiossa kaikki on vielä hitusen parempaa. Radikaaleja mullistuksia kehittäjät eivät ole lähteneet tavoittelemaan ja on kieltämättä sääli, että kokonaan uusia ratoja ei ole Battle Moden ulkopuolella.

Jos Wii U:lla väänsi rattia rystyset valkoisena, niin homma tuntuu Switchillä varmasti tutulta.

Uuden sisällön määrä saattaa tosin olla pettymys. Silti, Mario Kart vain toimii kerrasta toiseen ja itse palasin oikein mielelläni radalla Switchillä. Kokonaan uusien kuskien puolestaan kannattaa viimeistään tässä kohtaa hypätä mukaan.

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat