Uusimmat

Arvostelu Metroid Prime Remastered hurmasi myös pelisarjan noviisin

17.03.2023 12:34 Senja Littman

Metroid

Toimintaseikkailu Metroid Prime Remastered tarjoaa runsaasti laadukasta toimintaa, hippusen tasohyppelyä sekä aimo annoksen virikettä harmaille aivosoluille.


MetroidJulkaisupäivä: 3.3.2023
Studio: Retro Studios
Julkaisija: Nintendo
Saatavilla: Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arviota varten: noin 20 tuntia


Vuonna 1986 alkunsa saanut Metroid on yksi Nintendon tunnetuimmista ja rakastetuimmista toimintapelisarjoista, josta melkeinpä kaikilla Nintendo-faneilla on sanansa sanottavana. Erotun kuitenkin tässä kohtaa joukosta, sillä Metroid Prime Remastered oli ensikosketukseni pelisarjaan. Alkuun siis pieni varoituksen sana heille, jotka ovat henkeen ja vereen Metroid-faneja: ette ehkä tule pitämään kaikesta tässä arvostelussa kuulemastanne.

Jossain kaukaisessa avaruudessa palkkionmetsästäjä Samus Aran laskeutuu Tallon IV -nimiselle planeetalle jahdattuaan arkkivihollistaan Ridley-olentoa. Planeetan alkuperäisasukkaat ovat kadonneet kuin tuhka tuuleen, mutta paikka ei silti ole autio: pahat avaruuspiraatit ovat tehneet hämäriä kokeita planeetan suojissa ja luoneet hirvittäviä mutatoituneita olentoja. Samus päättää pistää stopin tälle inhottavalle toiminnalle, ja pian avaruuspiraatit ovatkin hätää kärsimässä.

Metroid Prime Remasteredin alussa minulta hurahti hetki jos toinenkin ennen kuin tajusin, mitä oli tehtävä tai mihin suuntaan mentävä, sillä pelaajaa ei pidellä kädestä: tarinan kulun saa selville vain ympäristöä tutkimalla. Päätin kuitenkin lähteä kohti suurta seikkailua, ja ennen pitkää juoni alkoikin avautumaan. Laadullisesti tarina ei ole mitenkään kummoinen – varsinkaan tarinavetoisten pelien ystävän vinkkelistä katsottuna – mutta tämäntyyppisille peleille suoraviivaisen simppeli juoni sopii vallan mainiosti.

Metroid Prime Remastered

Lyhyessä tutoriaalissa pelaajalle opetetaan Samuksen kykyjen käyttö, mutta pian tämän jälkeen suurin osa kyvyistä poistuu käytöstä. Hätä ei ole tämän näköinen, sillä kyvyt saa kyllä takaisin, ne on vain ensin löydettävä. Onneksi edes perinteinen Pulse Beam jää käyttöön, ja sen avulla vihollisia sitten lahdataankin, kunnes käsiin saadaan parempia aseita.

Pahisten mätkimisen lisäksi kykyjä käytetään apuna erilaisten ympäristöä hyödyksi käyttävien pulmien ratkontaan. Samus saa pelin edetessä käyttöönsä muun muassa Morph Ball -kyvyn, jonka avulla hän pystyy muuttumaan palloksi. Liukasliikkeisenä pallona pyöriessään sankaritar mahtuu ahtaisiin koloihin, ja pystyy räjäyttelemään tielle sattuvia esteitä sekä liikkumaan magneettisia raiteita pitkin.

Uusien taitojen avaaminen tuntuu kutkuttavan jännittävältä. Monesti tuijottelin edessä siintävää pulmaa ja mietin miten ihmeessä se ratkaistaan. Sillä hetkellä kun sain käsiini uuden kyvyn päässäni välähti ja tajusin, että tällä kyvyllä saan sen minua kauan askarruttaneen haasteen ratkaistua!

Koska kyseessä on metroidvania-genren peli, kaikkia paikkoja ei ihan heti pääse tutkimaan. Ensin edetään iloisesti rallatellen suuntaan A, kunnes tielle sattuu ylitsepääsemätön este. Tässä kohdin ei oikeastaan voi muuta tehdä kuin luovuttaa, ja palata alueelle myöhemmin kunhan on ensin saanut haltuunsa jonkin tietyn kyvyn. Metroidvanioiden fanit ovat varmasti kuin kotonaan tämän ominaisuuden parissa, mutta nykyaikaisiin mukavuuksiin tottuneille pelaajille, kuten allekirjoittaneelle, tämä saattaa aiheuttaa vaikeuksia.

Metroid Prime Remastered

Minulla ei ole suuntavaistoa, muistini on kovin lyhyt ja kartanlukutaitoni ovat Ö-luokkaa. Tästä johtuen eksyin Metroid Prime Remasteredissa useammin kuin kerran. Saadessani käyttöön uuden kyvyn unohdin myös missä päin maailmaa juuri kyseistä taitoa hyödyntävä aivopähkinä sijaitsee. Omaa kokemustani olisi helpottanut se, että karttaan pystyisi tekemään jonkinlaisia merkintöjä eri esteiden sijainnista. Tällöin olisin säästynyt turhalta sinne tänne säntäilyltä.

Onneksi pelistä löytyy avustava vihjesysteemi. Kun on tarpeeksi kauan yrittänyt löytää oikean suunnan, läjähtää ruudulle vihje seuraavasta etapista. Ominaisuus tulee kokemattomille pelaajille todelliseen tarpeeseen, enkä ehtinyt turhautumaan kovinkaan vakavasti etsiessäni oikeaa suuntaa. Vihjesysteemi ei kuitenkaan paljasta liikaa, ja pelaaja joutuukin itse miettimään, miten eteneminen tapahtuu.

Toinen minua häirinnyt puute on automaattisen tallennuksen loistaminen poissaolollaan. Peli tallentuu vain silloin, kun pelaaja vierailee tallennuspisteessä. Tämä aiheuttaa sen, että jos peliaikaa on vain tunti, ei peliä kannata edes käynnistää. Haluan lopettaa pelaamisen juuri silloin kuin minulle sopii, mutta Metroid Primessa olisi ajan loppuessa kesken pitänyt jättää hommat sikseen ja juosta luultavasti hyvin kaukana sijaitsevalle tallennuspisteelle. Ja koska viholliset uudelleensyntyvät periaatteessa aina, ei aika riittäisi tähän kaikkeen.

Nämä ongelmat eivät kuitenkaan ole itse pelissä, vaan pelaajassa.

Metroid Prime Remastered

Metroid Prime Remasteredissa tarjolla on kaksi vaikeustasoa, casual ja normal. Tämä tekee pelistä helposti lähestyttävän sekä myös aloittelijoille sopivan. Ainakin itselleni casual-taso tarjosi aivan riittävästi haastetta: Toiminnan hektisyys ja vihollisten määrä toki kasvaa loppua kohden, mutta toiminta ei missään vaiheessa muutu aivottomaksi räiskinnäksi, vaan pysyi tasapainossa muiden osa-alueiden kanssa.

Remasterointiin on pakattu mukaan uusia ohjaustapoja. Mukana on GameCubelta tuttu klassinen ohjaustapa, liiketunnistus sekä nykyaikaisissa räiskinnöissä yleisesti käytetty kahden tatin tyyli. Valinnanvaraa siis on, ja jokainen löytää varmasti omaan pelityyliinsä sopivan ohjaustavan.

Ulkoisesti teos näyttää aivan nykypäivän standardien mukaiselta, tai ehkä vähän paremmaltakin – jos verrataan remaken grafiikkaa uusiin Switch-peleihin. Jos ei tietäisi, että kyseessä on uusintaversio noin 20 vuotta vanhasta pelistä, saattaisi luulla kyseessä olevan aivan uunituore julkaisu. Maailmaa ihastelee mielellään sadepisaroiden koristeleman visiirin läpi. Vaikka kyseessä on toimintapeli, ehtii maailmaa tosiaan oikeasti myös ihastelemaan. Onkin erityisen tärkeää, että peli näyttää hyvältä, kun samoissa maisemissa vieraillaan tiuhaan tahtiin.

Metroid Prime Remastered

Teknisessäkään puolessa ei ole moitteen aihetta, ja peli pyörii loistavasti silloinkin, kun ruudulla on paljon tapahtumaa. Retro Studiosin asiantuntijat voisivatkin jakaa tietämystään myös muille kehittäjille, jotta saataisiin kaikki Switch-pelit rullaamaan yhtä sulavasti.

Jos ei aiemmin ole pelannut Metroid-pelisarjaa, on Metroid Primen ehostettu uudelleenjulkaisu täydellinen hetki aloittaa metroidvanioihin tutustuminen. Aloittelijat saavat lempeän laskun genren pariin, kun taas nostalgiahuuruja hengittelevät konkarit saavat muistella vanhoja, parempia aikoja.

Omalla kohdalla tämä oli ensimmäinen Metroid-sarjan peli, muttei suinkaan viimeinen.

METROID PRIME REMASTERED

Arvosana: 4/5

”Metroid Prime Remasteredissa toiminta sekä sokkeloisen maailman tutkiminen ovat täydellisesti tasapainossa, ja pelin ainoa negatiivinen puoli on nykyaikaisten mukavuuksien puute.”

Senja Littman

”Aloitin Muropaketin peliarvostelijana keväällä 2022. Kirjoitan näppäimistö sauhuten eritoten Switchin julkaisuista. Nintendo Switch onkin suurin syy siihen, miksi aikoinani jätin tietokoneella pelaamisen taakseni ja siirryin lähes kokonaan konsolipelaamisen pariin. Muropaketin lisäksi tuotoksiani saattaa bongata KonsoliFIN- sekä Fintendo-sivustoilta. Lemppareihini lukeutuvat monet tarinavetoiset, hieman synkähköt videopelit, kuten Vampire: The Masquerade – Bloodlines, Night in the Woods sekä Sherlock Holmes Chapter One.”

Muropaketin uusimmat