Uusimmat

Arvostelu PlayStationilla sensuroitu Martha is Dead on oikeasti järkyttävä peli – sisältövaroitukset ovat paikallaan

24.02.2022 16:00 Tuukka Hämäläinen

Martha is Dead on erittäin synkkä psykologinen trilleri, joka jättää pelaajalle hyvin epämiellyttävän olon. Valitettavasti tekninen toteutus ei ole muuten kunnianhimoisen pelin tasolla.


Martha Is DeadJulkaisupäivä: 24.2.2022
Studio: LKA
Julkaisija: Wired Productions
Saatavilla: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arviota varten: 6,5 tuntia


Pelistudio LKA tunnetaan vuonna 2016 ilmestyneestä The Town of Lightista, joka kertoi synkän kertomuksen 1940-luvun italialaisesta mielisairaalasta. Nyt kehittäjät ovat palanneet uudella psykologisella trillerillä, joka sijoittuu samoihin maisemiin, mutta on vielä edeltäjäänsä monin verroin synkempi.

Martha is Dead on vuoteen 1944 sijoittuva kertomus teini-ikäisistä kaksosista, Giuliasta ja Marthasta. Tarina käynnistyy kun Giulia löytää sisarensa kuolleena järvestä, ja seuraavien minuuttien vyöryessä heidän hätääntynyt äitinsä sekoittaa tytöt keskenään: Giuliasta tulee Martha, eikä kukaan tiedä totuutta. Marthan kuolema näyttää myös olevan mysteeri, jota surun murtama sisko alkaa kaikessa hiljaisuudessa selvittää.

Martha is Dead herätti jo etukäteen huomiota viime hetken uutisella, että PlayStation-konsoleille julkaistaan sensuroitu versio pelistä. Kehittäjät ilmaisivat pettymyksensä tilanteeseen ja kertoivat, että PC:lle ja Xbox-alustoille saapuu kuitenkin alkuperäinen, leikkaamaton versio. Loppumetrien sensuuri koski oletettavasti pelin karuimpia kohtauksia, ja se herätti samalla odotuksia siitä, mitä kamalaa pelissä kohdataankaan.

Martha is Dead onkin poikkeuksellisen järkyttävä pelikokemus. Se ei ole suorasanaisesti kauhua, mutta samaan aikaan se jätti ainakin itselleni paljon inhottavamman ja häiriintyneemmän olon kuin yksikään kirjaimellisesti kauhuksi luokiteltu peli.

Pelillisesti Martha is Dead on tarinavetoinen ”kävelysimulaattori” ja pulmapeli, jossa päästään etenemään vaihtelevan avoimessa pelimaailmassa. Käytännössä koko peli sijoittuu Giulian kodin ympäristöön. Hänen isänsä on saksalainen upseeri, jonka perhe on asettunut Toscanaan. Toisen maailmansodan kauheudet tuntuvat ensin kaukaisilta aurinkoisella maatilalla, mutta ne toimivat taustana kaikelle mitä myöhemmin seuraa. Jo avauskohtauksessa pommikoneiden laivue syöksyy ulvoen yli järven, josta Martha löydetään.

Se mikä erottaa Martha is Deadin massasta, on erittäin voimakas tarina. Pelin miljöö on vahvasti todellisuudessa ja historiallisissa tapahtumissa kiinni, mikä saa karut ja unenomaiset osat iskemään sitäkin kovempaa. Pelin oletuskieli on italia, mikä vielä lisää immersiota pelimaailmaan. Martha is Deadilla on oma uniikki tunnelmansa, joka on käsinkosketeltavan painostava.

Samalla pelin juoni on lähes ennustamaton, eikä yksikään käänne ollut sitä mitä odotin. Mukana on myös pelillisesti innovatiivisia osia, kuten valokuvaaminen 1940-luvun kameralla sekä nukketeatteri, jonka avulla ”pelataan” osia tarinasta.

Pelin sisällöstä varoitetaan heti alussa ja jopa kerran pelin aikana, eikä oikeastaan mikään ihme. Martha is Dead sisältää pari puistattavan raakaa kohtausta, ja lisäksi joukon pienempiä häiritseviä yksityiskohtia. Kauhuelokuvien suurkuluttajat ovat tietysti nähneet kaiken jo aiemmin, mutta kyse ei olekaan siitä mitä tapahtuu, vaan miksi, missä ja kenelle se tapahtuu. Tarinan realistinen tausta tekee kaikesta todella inhottavaa, ja toisin kuin elokuvissa, tässä pelissä hirveimmätkin kohtaukset täytyy itse pelata.

Martha is Dead saattaa hyvinkin herättää keskustelua siitä, mitä on ja ei ole okei tehdä peleissä. Ja siitäkin voi olla kahta mieltä, onko tarina nyt oikeasti ”hyvä”, vaikka voimakas se kiistatta onkin. Olen itsekin kahden vaiheilla osasta tarinaa. Sen sijaan pelin teknisestä toteutuksesta on helppo antaa langettava tuomio.

LKA:n peli nimittäin bugailee, tökki ja kaatuilee tuon tuosta. Kuvataajuus on koko ajan matala, nappeja saa painella toistamiseen, ja koko eteneminen oli vähällä tyssätä outoon bugiin noin puolivälissä peliä. Jopa pelin Xbox-saavutuksista (ainakin) yhdessä oli bugi, ja hupaisana yksityiskohtana polkupyörällä ajaminen on lähes hallitsemattoman kömpelöä.

Silloin kun peli toimii, se näyttää sentään erittäin hyvältä, jopa Xbox Series S:llä. Pelimaailma on oikeasti kaunis, vaikka tekstuurit ja valoefektit ovatkin vaikuttavampia kuin kankeat hahmomallit. Valokuvaaminen ja kuvien kehittäminen pelin yksityiskohtaisilla mekaniikoilla on myös suorastaan viehättävää, ja olisin mielelläni viettänyt aikaa vain ottamalla kuvia ympäristöstä. Tekniset ongelmat vain varjostavat pelikokemusta harmittavasti.

On tosin korostettava, että pelasin pelin ennakkoon ennen mahdollista julkaisupäivitystä, joten ehkäpä pahimmat karheudet on jo ehditty korjata. Ja tietysti arvioni koskee vain Xbox-versiota, mutta joka tapauksessa voi olla hyvä ajatus odotella pelin päivittymistä ennen kuin Martha is Deadista ryhtyy maksamaan.

Teknisestä kompuroinnista huolimatta peli sai minusta sellaisen otteen, että oli yksinkertaisesti pakko nähdä miten tarina päättyy. Eikä kertomus kyllä tuottanut pettymystä, vaikka pahoinvointia se aiheuttikin.

Martha is Dead on peli, joka herkimpien pelaajien kannattaa kiertää kaukaa (tai pelata korkeintaan sensuroitu versio pleikkarilla). Se on myös peli, joka kaipaa kipeästi päivityksiä ja bugien korjailua.

Kaikesta huolimatta LKA:n tuorein hengentuote on pelaamisen arvoinen, erittäin vahva tarinallinen kokemus, joka käsittelee raskaita teemoja: väkivaltaa, pahuutta, traumoja, mielenterveyden särkymistä ja kaikenmoista julmuutta. Sen pelaaminen ei ole varsinaisesti miellyttävää, mutta ainakaan se ei jätä kylmäksi.

MARTHA IS DEAD

Arvosana: 3,5/5

”Martha is Dead on erittäin buginen, mutta sitäkin voimakkaampia tarinapeli, joka on sisältövaroituksensa ansainnut.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat