Uusimmat

Arvostelu  Prince of Persia: The Lost Crown uudistaa ikonista pelisarjaa hienosti

17.01.2024 20:00 Ilari Hauhia
Prince of Persia

Kuva: © Ubisoft

Prince of Persia: The Lost Crown herättää klassisen pelisarjan uudelleen henkiin sivulta kuvattuna 2,5D-pelinä. Sargonin seikkailu metroidvania-henkisessä pelissä on viihdyttävä ja monin tavoin onnistunut. 


Prince of PersiaJulkaisupäivä: 18.1.2024
Studio: Ubisoft Montpellier
Julkaisija: Ubisoft
Saatavilla: PC (Windows, testattu), PlayStation 4/5 & Xbox Series One/X/S & Nintendo Switch
Ikäraja: K16
Pelaajia: 1-6
Peliä pelattu arviota varten: noin kahdeksan tuntia


Vuonna 2010 ilmestyneen The Forgotten Sandsin jälkeen Prince of Persia vaipui yli vuosikymmeneksi takaa-alalle, jos ei lasketa remakeja tai mobiilipelejä. Ubisoft päätti kuitenkin herättää sarjan pitkältä tauolta uuden Prince of Persia: The Lost Crownin muodossa, tällä kertaa metroidvania-henkisenä 2,5D-pelinä.

Tarkalleen pelin takana on Ubisoftin Montpellierin studio, joka tunnetaan esimerkiksi erinomaisesta Rayman Legendsista. Siksi ei ole lainkaan yllätys, että Prince of Persia: The Lost Crown on monilta osin erinomaista viihdettä tasoloikan ja sopivan haastavan melee-kamppailun ystäville.

Prince of Persia: The Lost Crownissa pelaaja ohjaa sankaria nimeltä Sargon, joka on The Immortals -nimisen soturiklaanin nuorin jäsen. Tehtävänään Sargonilla on pelastaa kidnapattu prinssi Ghassan Mount Oafin kirotusta kaupungista. Aiempien Prince of Persioiden tavoin myös uusin osa tarjoaa aikaan pohjautuvia voimia ja ajalla on tälläkin kertaa osansa pelin tarinassa.

Prince of Persia: The Lost Crownin tarina on sinällään viihdyttävä ja tarjoaa kiinnostavia henkilöhahmoja sekä lokaatioita. Siitä huolimatta pelin vahvuudet ovat silti huomattavasti enemmän itse pelaamisen puolella, ja tarina on pikemminkin vain kiva lisä kaiken muun päälle.

Prince of Persia The Lost Crown

Kuva: © Ubisoft

Hyppyjä ja vauhdikasta toimintaa

Prince of Persia: The Lost Crown toteuttaa tasoloikan erinomaisesti. Erityisesti peliohjaimella pelattuna Sargonin ohjaaminen tuntuu tarkalta ja responsiiviselta, ja mikäli jokin kohta ei onnistu, tuntuu se omalta virheeltä, eikä liian tahmealta pelaamiselta.

Vaikka hhyppely on haastavaa, kyse ei silti ole mistään Super Meat Boyn tai Celesten kaltaisesta tiilimuurin kaltaisesta vaikeustasosta, vaan sopivan armollisesta kokemuksesta. Mikäli jossain hyppykohtauksessa epäonnistuu, peli heittää Sargonin vain hieman takaisinpäin tasolla pienen vahingon kera, ja kohtaa on helppo yrittää uudelleen.

Metroidvania-genrelle tyypilliseen tapaan Sargon oppii pelin edetessä useita uusia kykyjä. Ne avaavat suurelle kartalle uusia etenemisreittejä ja seikkailumahdollisuuksia, sekä mahdollistavat tiettyjen pulmapähkinöiden ratkaisun. Mukavana yksityiskohtana pelaaja voi ottaa lisäkykyjä vaativasta tai muuten haastavasta pulmasta tai reitistä kuvan, ja se merkitään muistiin kartalle myöhempää paluuta varten. Ominaisuus on mainio ja sitä toivoisi myös muihin genren edustajiin.

Prince of Persia The Lost Crown

Kuva: © Ubisoft

Kamppailukin on kivaa

Tasoloikan ohella myös Prince of Persia: The Lost Crownin tarjoama melee-kamppailu tempaa mukaansa alusta lähtien. Myös kamppailu on sopivan haastavaa, ja rivivihollistenkin kohtaaminen täytyy ottaa tosissaan. Vaikka tavallinenkin vastustajien kanssa miekkailu on viihdyttävää, ovat pomotaistelut erityisen loistavia. Sargon saa käyttöönsä pelin edetessä useita hauskoja kykyjä, mutta myös pomovastuksilla on käytössään omia erikoisvoimiaan, jotka pitävät taistelut virkistävän erilaisina.

Kokonaisuudessaan Prince of Persia: The Lost Crown on oiva tapa herättää klassinen pelisarja takaisin henkiin. Uusi versio eroaa tyyliltään ja genreltään alkuperäisistä, mutta Persian prinssin seikkailut taipuvat erinomaisesti myös metroidvania-tyyliseksi peliksi. Varsinkin Ori-pelien, Hollow Knightin, Owlboyn, Dead Cellsin ja Cave Storyn kaltaisten pelien ystävien kannattaa ehdottomasti antaa Prince of Persia: The Lost Crownille mahdollisuus.

Erityisen hyvin peli sopii Steam Deckin ja Asus ROG Allyn kaltaisille PC-käsikonsoleille.

PC-pelaajien kannalta huomioon otettavana seikkana Prince of Persia: The Lost Crown löytyy vain Ubisofitin omasta Connect-palvelusta ja Epic Games Storesta. Joitain tämä saattaa häiritä enemmän, joitain vähemmän. Peli myös maksaa 50 euroa, mikä voi pelaajasta riippuen tuntua hieman korkealta hinnalta. Prince of Persia: The Lost Crownista on kuitenkin tarjolla myös ilmainen demo, jota voi kokeilla ennen ostopäätöstä.

PRINCE OF PERSIA: THE LOST CROWN

Arvosana: 4/5

”Prince of Persia: The Lost Crown palauttaa klassisen pelisarjan henkiin erinomaisena metroidvania-pelinä.”

Suosittelemme

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat