Uusimmat

Arvostelu Princess Peach: Showtime! on pätevä tasoloikka Kirbyn ja Yoshin ystäville

27.03.2024 16:00 Senja Littman
Princess Peach: Showtime!

Kuva: © Nintendo

Pinkkimekkoinen kultakutri prinsessa Peach nousee estradille nuoremmille pelaajille suunnatussa toiminnantäyteisessä tasoloikassa, joka uhkuu samanlaista tunnelmaa Kirby- ja Yoshi-pelisarjojen kanssa.


Princess Peach: Showtime!Julkaisupäivä: 22.3.2024
Studio: Good-Feel
Julkaisija: Nintendo
Saatavilla: Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 7
Peliä pelattu arviota varten: noin 9 tuntia


Viimeksi prinsessa Peach nähtiin ikioman seikkailunsa pääosassa vuonna 2005 julkaistussa Super Princess Peach -pelissä. Kyseinen teos on aikansa tuotos, ja nykypäivän standardeilla ajateltuna sen antama naiskuva on eeeehkä hiukkapikkasen vanhentunut. Onneksi ajat muuttuvat, ja Princess Peach: Showtime!:ssa nähtävä sankari on onnistunut versio modernista prinsessasta. Hän ei ole pelastajaa kaipaava neitokainen pulassa, mutta luottaa silti tarvittaessa ystäviensä apuun.

Tarinallisesti pitäydytään kevyessä juonessa, kuten Nintendon tasohyppelyissä on tapana. Prinsessa Peach saapuu saattajiensa kanssa Sparkle-teatteriin nauttimaan illan esityksestä. Ennen kuin yleisö ehtii edes istahtaa paikoilleen, pörhältää ilkeä Madame Grape paikalle ja lukitsee vieraat rakennukseen. Grape kidnappaa näytelmien pääosien esittäjät ja komentaa huonotapaisen Sour Gang -jenginsä remuamaan teatteriin. Isonenäisten Theets-olentojen onneksi prinsessa Peach lupautuu auttamaan heitä ja pelastamaan tähtöset Grapen kynsistä.

Esirippu laskeutuu noin 7–8 tuntia kestävän pääjuonen päätteeksi. Jos haluaa nähdä ja kokea ihan kaiken mitä Sparkle-teatterissa on tarjolla, saa pelin parissa kulutettua muutamia lisätunteja pääjuonen läpäisemisen jälkeenkin.

Parasta pelissä on ehdottomasti sen päähenkilö, prinsessa Peach. Ei Mariossa tai Luigissa toki mitään vikaa ole, mutta näin naisnäkökulmasta katsottuna on helpompi samaistua pinkkimekkoiseen neitoon kuin viiksekkääseen haalariukkeliin. Prinsessan roolissa seikkaileminen tuokin ihanan raikasta vaihtelua putkimiesten viemärimäiseen ominaistuoksuun – olenhan odottanut Peachin nousemista päärooliin kuin kuuta nousevaa. Pelissä esiintyvä prinsessa Peach vaikuttaakin hyvin samankaltaiselta itsenäiseltä naiselta, kuin vuoden 2023 The Super Mario Bros. -elokuvassa nähty prinsessa.

Rooliasu sankarin tekee

Tarjolla on kymmenittäin erilaisia teatterin lavalle sijoittuvia tasoja, joissa käytettävät mekaniikat vaihtelevat sankarin asun mukaan. Ensimmäiseksi valokeilaan pääsee miekkaa heiluttava prinsessa – muut rooliasut avautuvat pikkuhiljaa pelin edetessä. Kenttien aikana rökitetään pahiksia, kerätään kimallusta sekä kolikoita, joilla voi ostaa erilaisia mekkokuoseja Peachille sekä hänen apurilleen Stellalle. Mekkokuosit ovat kiva lisä, mutta niitä ei oikeastaan ehdi ihastelemaan. Seikkailun tuoksinnassa Peach pukeutuu rooliasuihin, ei omaan mekkoonsa.

Vaatekaappi pursuaa erityylisiä rooliasuja, mikä tuo pirtsakkaa vaihtelua kenttiin. Peach voi pukeutua esimerkiksi kondiittoriksi, kung fu -mestariksi, lehmitytöksi, salapoliisiksi tai merenneidoksi. Iloisesti tanssahtelevaksi kondiittoriksi sonnustautuneena koristellaan koreita kakkuja sekä leivotaan pipareita, kun taas Sherlock Holmesin asun päälleen vetänyt Peach ratkoo kinkkisiä mysteerejä tutkimalla epäilyttäviä alueita suurennuslasin avulla. Kenttäsuunnittelussa on päästetty mielikuvitus villisti valloilleen, vaikkakin osa samaa asua hyödyntävistä kentistä muistuttaa aika lailla toisiaan.

Koska kykyjä antavia rooliasuja on niin runsaasti, tarjoaa peli puuhailtavaa moneen eri makuun. Vähän rauhallisempaa menoa kaipaavat tykästyvät leppoisaan salapoliisityöhön, kun taas nopeatempoisen liikehdinnän taitajat ovat kuin kotonaan rosvoksi pukeutuneen, heittokoukulla paikasta toiseen liitävän huimapäisen sankarin seurassa. Jos taas intohimona on pahisten mätkiminen nenuun nyrkein ja potkuin, antaa kung fu -mestarin asussa rellestävä prinsessa tähän oivan mahdollisuuden.

Yksinkertaista ja helppoa

Vaikeustaso on juuri sitä, mitä nuoremmalle yleisölle suunnatulta seikkailulta voi odottaa. Princess Peach: Showtime! ei tarjoa kovinkaan suurta haastetta kokeneemmille pelaajille. Jos Peach joutuu tyrmätyksi, menettää hän keräämiään kolikoita, mutta matka jatkuu melkein samasta kohdasta mihin edellisellä yrityksellä jäätiin. Helppoudesta kertoo paljon myös se, että toimintojen suorittamiseen käytetään periaatteessa vain kahta nappia. Peachin edesottamuksia voikin verrata Yoshin ja Kirbyn seikkailuihin. Kaikille kolmelle pelisarjalle yhteistä on leppoisan lempeä tunnelma sekä Mario-tasohyppelyitä matalampi vaikeustaso.

Ulkoisesti kaikki on kunnossa ja maailma näyttää nintendomaiseen tyyliin sangen värikkäältä. Teknisessä toteutuksessa ilmenee kuitenkin ajoittaisia hikkoja. Latausikkunoiden aikana ruudunpäivitys temppuilee ja näkymä muuttuu aikamoiseksi diashow’ksi. Onneksi varsinaisen pelaamisen aikana tekniset ongelmat ovat vähäisiä.

Princess Peach: Showtime! on onnistunut esimerkki siitä, että myös pinkkiin mekkoon pukeutunut prinsessa voi kantaa sankarin viittaa harteillaan olematta yltiömäisen tyttömäinen tai imelä. Seikkailu ei pelillisiltä ominaisuuksiltaan yllä aivan samalla viivalle Mario-tasohyppelyiden kanssa, mutta tarjoaa silti laadukkaan monipuolista toimintaa nuorelle ja kasuaalille kohdeyleisölle.

Mario ja Luigi voivat siis siirtyä hyvillä mielin eläkkeelle ja jättää maailmojen pelastamisen monitaituri Peachin huoleksi, sillä mihin viiksekkäitä veljeksiä enää tarvitaan?

PRINCESS PEACH: SHOWTIME!

Arvosana: 3,5/5

”Ihanan pinkki Princess Peach: Showtime! esittää prinsessa Peachin aivan uudessa roolissa: nyt ei odoteta putkimiehen saapuvan apuun, vaan hommat hoidetaan itse käyttäen hyödyksi raikasta naisenergiaa.”

Senja Littman

”Aloitin Muropaketin peliarvostelijana keväällä 2022. Kirjoitan näppäimistö sauhuten eritoten Switchin julkaisuista. Nintendo Switch onkin suurin syy siihen, miksi aikoinani jätin tietokoneella pelaamisen taakseni ja siirryin lähes kokonaan konsolipelaamisen pariin. Muropaketin lisäksi tuotoksiani saattaa bongata KonsoliFIN- sekä Fintendo-sivustoilta. Lemppareihini lukeutuvat monet tarinavetoiset, hieman synkähköt videopelit, kuten Vampire: The Masquerade – Bloodlines, Night in the Woods sekä Sherlock Holmes Chapter One.”

Muropaketin uusimmat