Uusimmat

Arvostelu: Summerset on mainio lisäosa yhä pätevään The Elder Scrolls Onlineen

07.06.2018 20:30 Aleksi Pakkala

The Elder Scrolls Onlinen uusi lisäosa Summerset tarjoaa sarjan vanhoille faneille lisää laadukasta pelattavaa ja uusille pelaajille hyvän tilaisuuden hypätä seikkailuun mukaan.


Julkaisupäivä: Julkaistu / Tekijä: Zenimax Online Studios  / Julkaisija: Bethesda Softworks / Saatavilla: PC, PlayStation 4 & Xbox One / Testattu: PC / Laitevaatimukset: PC Windows 7 64-bit tai uudempi, Intel Core i3 540, 3 Gt työmuistia, DirectX 11.0 -yhteensopiva näytönohjain 1Gt muistilla, internet-yhteys, 85Gt vapaata tilaa kovalevyllä  / Pelaajia: tuhansia / Muuta: Laajennus, vaatii alkuperäisen The Elder Scrolls Onlinen / Ikäraja: 18 / Peliä pelattu arvostelua varten: 9 tuntia


Zenimax Onlinen kehittämä The Elder Scrolls Online oli julkaisunsa aikaan vuonna 2014 surkuhupaisa räpellys. Peli kärsi valtavista teknisistä ongelmista, jotka tekivät pelaamisesta lähes pelikelvottoman. Kaiken pahan lisäksi kaikkien teknisten ongelmien alla lymyili melko keskinkertainen MMO-peli. Tilannetta eivät ainakaan auttaneet julkaisun täysi 60 euron hintalappu ja kuukausittaiset käyttömaksut. Nyt, neljä vuotta myöhemmin, The Elder Scrolls Online rahoittaa itsensä uudenlaisilla ansaintamalleilla ja kuukausimaksuista on luovuttu. Kun varsinainen pääpelikin kustantaa enää 20 euroa Morrowind-lisäosan kanssa, on The Elder Scrollsin mukaan helpompi hypätä kuin koskaan ennen.

The Ekder Scrolls Onlinessa on edelleen kuukausitilauksena toimiva premium-jäsenyys, mutta tämä ei ole enää pakollinen pelaamisen kannalta. Sen sijaan pelissä on jo pidemmän aikaa toimineet erilaiset mikromaksut, joilla voi ostaa itselleen niin kosmeettisia kuin myös pelaamista helpottavia esineitä ja asioita, kuten ratsuja. The Elder Scrolls Onlinen mikromaksujärjestelmä ei kuitenkaan ole valunut ”Pay to Win” -alueelle, eikä esimerkiksi XP-boosteja ole saatavilla.

Kesäkuun alussa ilmestyneen Summerset-lisäosan päätarina keskittyy uuden Summersetin alueen politiikan kiemuroihin ja Psijic-järjestön saloihin. The Elder Scrolls Onlinen uusille pelaajille – ja pelin pariin uudelleen palaaville – mukavana yllätyksenä tarjolla on uusi tutoriaaliseikkailu. Sen tarina heittää pelaajan High Elf -rodun kotimaahan, Summerset-saarelle. Saarten Kuningatar Ayrenn on juuri avannut muiden rotujen pääsyn alueelle. Tämä ratkaisu jakaa mielipiteitä alkuperäisväestössä ja luo myös tilaisuuden ilkimysten juonitteluille.

Uuden tutoriaaliosuuden jälkeen pelaaja tapaa pääpelistä tutun Razum-dar Khajitin, jonka kanssa pelimaailman epäkohtia lähdetään oikomaan. Pian ollaankin kaulaa myöten paikallisen politiikan kiemuroissa, taistellaan pahaa Daedroja palvovaa kulttia vastaan ja uppoudutaan Psijic-järjestön saloihin.

The Elder Scrolls Online: Summersetin tarina yllätti positiivisesti. Lisäosan sivutehtävistäkin löytyi suoranaisia helmiä, moniosaisia tehtäviä, joilla oli omat selkeät juonikaarensa. Tympeät ja halvat ”fetch questit” loistavat poissaolollaan, ja jokaiseen sivutehtävään on nähty vaivaa.

Mikäli Elder Scrolls Online on entuudestaan tuttu, ei Summerset-lisäosa tarjoa suuria yllätyksiä. Hyvin perinteiseen MMO-tyyliin pelimaailma on todella laaja, ja maailmassa tavattavat pelihahmot tarjoavat pelaajalle erilaisia tehtäviä, tietenkin päätehtäväsarjan lisäksi. Siinä sivussa listitään käsittämättömät määrät vihulaisia hyvin perinteisten taisteluiden tyyliin.

Vaikka yrittää kuinka ymmärtää, että The Elder Scrolls Onlinen taistelujärjestelmään liittyville ratkaisuille on varmasti painavat syyt, on taistelujärjestelmästä vaikeaa pitää. Muihin MMO-peleihin verrattuna The Elder Scrolls Onlinen toiminta on jopa poikkeuksellisen tapahtumarikasta ja hienosti animoitua, mutta yksinpelattaviin roolipeleihin tottuneelle tökerö toiminta ei vain maistu tuntienkaan pelaamisen jälkeen.

Summerset-lisäosa ei muuta The Elder Scrolls Onlinen toimintajärjestelmää ratkaisevasti. Mikäli jo aiemmin pidit The Elder Scrolls Onlinen taistelujärjestelmästä, pidät varmasti tästäkin. Mikäli taas toiminta ei aiemmin uponnut, ei Summerset tuo sellaisia parannuksia, jotka saisivat muuttamaan mielipidettä.

Itselleni pelin parasta antia on Summersetin maailma. Pelialue on todella laaja ja graafisesti yllättävän vaikuttava. Kokemuksen viimeistelee kuitenkin erinomainen kenttäsuunnittelu, kaupunkien ollessa korkeita ja täynnä portaikkoja. Kaupungit erottuvat edukseen muista MMO-peleistä vertikaalisen vaihtelunsa vuoksi. Myös luolastosuunnittelu on hyvällä tasolla, vaikka yhtä vaikuttaviin suorituksiin ei päästä kaupunkien kanssa.

Monien MMO-pelien tavoin myöskään The Elder Scrolls Online ei yllä graafiselta suorituskyvyltään nykyaikaisten yksinpelikokemusten tasolle. Tekstuurit ja hahmomallit ovat usein melko karua katsottavaa, mutta Zenimax Online on hyödyntänyt käytettävissä olevia resursseja lisäosassa huomattavasti alkuperäistä peliä paremmin. Yleisilme lopulta ratkaisee, ja Summerset lisäosassa maailman rujoudet on onnistuneesti piilotettu komean yleisilmeen taakse.

Valitettavasti pelin suorituskyky heittelee todella rajusti. The Elder Scrolls Online: Summersetiä testattiin kokoonpanolla, jonka prosessorina oli rankasti ylikellotettu Intel i7 6700K, kaksi GTX 980 Ti -näytönohjainta ja 16 gigatavua työmuistia. 3440 x 1440 resoluutiolla ja ultra-asetuksilla ruudunpäivitysnopeus on jatkuvasti 100 fps  tuntumassa, mutta putoaa rankasti kaupunkialueilla, sekä lisäksi ajoittain hieman sattumanvaraisissa paikoissa, kuten luolastosta poistuttaessa.

The Elder Scrolls Online: Summersetin äänimaailma tukee erinomaisesti graafista antia. Lisäosaa varten on sävelletty oma ääniraita, joka tarjoilee kappale toisensa jälkeen erinomaista musiikkia. Pääpelin tavoin myös lisäosan kaikki keskustelut on ääninäytelty, mikä on erityisen tärkeää pelimaailmaan syventymisen kannalta. Ääninäyttelyn taso ei ole järin korkealla, mutta täydellisiltä pohjanoteerauksilta ollaan vältytty. Dialogi on usein hyvin soljuvaa, mutta hieman monotonista.

Ruudunpäivitysnopeuksien putoilemisen lisäksi Summerset lisäosassa ei ole selkeitä teknisiä puutteita. Painoton toiminta johtuu vain osittain teknisestä suorituksesta, ja suurin syy heikkoon toimintaan on pelisuunnittelussa.

The Elder Scrolls Onlinen oli Summersetin kanssa varmasti vaikea nostattaa samanlaista intoa, minkä ikonisen pelimaailman tarjoava Morrowind-lisäosa sai aikaan. Lisäosa ei muuta pelin rakennetta ratkaisevilla tavoilla, mutta nostaa tarinankerronnan tasoa selkeästi, tarjoten näin yllättävän syvällisiä tarinoita MMO-roolipelien mittakaavalla.

THE ELDER SCROLLS ONLINE: SUMMERSET

”Summerset on hieno lisä The Elder Scrolls Onlineen ja hyvä syy palata pelin pariin.”

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat