Uusimmat

Arvostelu Super Mario RPG on kelpo peli, mutta muistuttaa 1990-luvusta liikaakin

27.11.2023 16:00 Senja Littman
Super Mario RPG

Kuva: © Nintendo

Höpsöön huumoriin luottava Super Mario RPG vie nostalgiahuuruja hengittelevät fanit muistelumatkalle menneisyyteen. Nykyaikaisiin peleihin tottuneen ensikertalaisen nenään se saattaa kuitenkin tuoksahtaa tunkkaiselta.


Super Mario RPGJulkaisupäivä: 17.11.2023
Studio: ArtePiazza
Julkaisija: Nintendo
Saatavilla: Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 7
Peliä pelattu arviota varten: noin 13 tuntia


Super Mario RPG on remake vuonna 1996 Super Nintendo Entertainment Systemille (SNES) julkaistusta Squaren kehittämästä Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars -roolipelistä. Alkuperäistä nimikettä ei tuolloin julkaistu Euroopassa, joten se on voinut livahtaa ohi suun monilta pelaajilta – myös minulta.

Uudelleenlämmittely on lyhyen olemassaolonsa aikana kerännyt paljon kehuja: sekä kriitikot että pelaajat ovat ylistäneet sitä maasta taivaisiin. Tästä syystä odotinkin pelin räjäyttävän tajuntani palasiksi, mutta sytytyslanka sammui ennen aikojaan. Kyseessä on kyllä ihan mukiinmenevä tapaus, mutta minulle ongelmaksi muodostui se, että miltei jokainen pelin osa-alueista tuntuu vanhentuneelta.

Super Mario RPG

Ruutukaappaus Super Mario RPG -pelistä Super Mario RPG

Juonellisesti Super Mario RPG alkaa tutulla kaavalla. Bowser kidnappaa tapansa mukaan kultakutrisen Peachin, ja Mario ryntää pelastamaan prinsessaa. Neitokaisen pelastaminen jää kuitenkin pian taka-alalle, sillä putkimies ystävineen saa uuden päämäärän: tarkoituksena on kerätä tähdenpalasia ja korjata intergalaktinen valtatie, Star Road.

Kevyen höttöinen kertomus eroaa edukseen perinteisistä Mario-pelien juonista, vaikkei se erityisiä hurraa-huutoja aiheutakaan. Maailmaa mullistavia, syvällisiä juonenkäänteitä on turha toivoa, mutta eihän kukaan sellaisia Mario-peleiltä odotakaan. Ja vaikka itse juoni ei saa kylmiä väreitä liukumaan pitkin selkärankaa, niin hassunhauska dialogi korvaa tarinan jättämän tyhjyyden. Hahmojen välinen jutustelu on hupaisaa katseltavaa ja eikä sitä viivasuorin suin pysty seuraamaan.

Super Mario RPG

Ruutukaappaus Super Mario RPG -pelistä Super Mario RPG

Pelinä kyseessä on siis klassinen, Final Fantasy -tyylinen RPG, jonka pääosassa ovat Mario-pelisarjasta tutut hahmot. Joukkion pomona hyörii ansaitusti Mario, ja perässä vipeltävät myös Peach, Bowser, Geno sekä Mallow. Suurin osa ajasta vietetään taistelujen parissa, mutta mukana on myös minipelejä sekä muutamia pulmia ratkottavaksi.

Vuoropohjainen taistelu hoituu varsin simppelisti, minkä ansiosta peli soveltuukin myös henkilöille, joilla ei ole aiempaa kokemusta roolipelien maailmasta. Omalla vuorollaan hahmo voi hyökätä, puolustaa, käyttää esinettä tai erikoiskykyä.

Taistelu on niin perinteistä kuin vain olla ja voi, ja pikkuhiljaa yksitoikkoinen napin painelu muuttuukin robottimaiseksi suorittamiseksi. Mukana on onneksi pieni lisämauste, joka tuo mukanaan vaihtelua yksinkertaiseen mätkimiseen.

Hyökätessä vihollisten kimppuun ja puolustautuessa niiden iskuilta voi painamalla A-nappia juuri oikeaan aikaan tehdä enemmän vahinkoa vastustajalle tai suojautua vihollisen osumalta. Täydellisen ajoituksen oppiminen vaatii hieman harjoittelua, sillä jokaisella aseella on oma lyhyt hetkensä, milloin nappia pitää painaa. Eli aina kun vaihtaa aseen uuteen, on ajoitus opeteltava uudestaan. Sama koskee myös vihollisten iskujen torjumista.

Kun ajoituksen oppii täydellisesti voi huolet ja murheet jättää taa, sillä oikeaan aikaan A-nappia painamalla voi suojautua vihollisen iskulta kokonaan.

Super Mario RPG

Ruutukaappaus Super Mario RPG -pelistä Super Mario RPG

Viidestä sankarista vain kolme osallistuu kärhämiin kerrallaan. Jos joku hahmoista pökertyy kesken taistelun, voi hänen tilalleen ottaa kentän reunalla odottelevan hahmon. Marion on aina osallistuttava mätkimiseen, ja viiksekäs putkimies tekeekin ihan kivasti vahinkoa inhoille vihollisille. Muista hahmoista esimerkiksi Peach toimii hiilerinä, kun taas sammakko Mallow ottaa eräänlaisen velhon roolin heitellen sähkö- ja jääpohjaisia taikoja vihollisten niskaan.

Koska kyseessä on Mario-sarjan peli, mukaan on tungettu tietysti myös tasohyppelyä. Muutamat tasohyppelykohtaukset tuntuvat aivan hirvittäviltä, sillä kamera on lukittu tiettyyn, hyvin epäsuotuisaan kuvakulmaan. Etäisyyden ja oikean hyppysuunnan arvioiminen on usein raivostuttavan hankalaa, minkä takia suustani saattoi karata ulos muutamia hyvin rumia sanoja tasohyppelykohtauksien aikana.

Ulkoisesti peli näyttää tutulta ja turvalliselta Mariolta, mutta samalla jotenkin omituisen ei-Nintendomaiselta. Tämä johtuu luultavasti siitä, että kehittäjänä ei toimi Nintendo vaan Square Enixin Draqon Quest -pelisarjan parissa puuhastellut ArtePiazza. Perinteitä kunnioittavassa grafiikassa ei silti ole sen kummempaa moittimista, ja varsinkin välivideot näyttävät nykyaikaisilta.

Super Mario RPG

Ruutukaappaus Super Mario RPG -pelistä Super Mario RPG

En ehkä täysin ymmärrä Super Mario RPG:n saamaa hehkutusta, mutta yhdessä asiassa olen samaa mieltä muiden kanssa: taustalla soiva musiikki on aivan loistavaa. En yleensä kiinnitä kauheasti huomiota taustamusiikkiin, mutta tällä kertaa se porautuu korviin pakonomaisesti ja jää mieleen raikumaan.

Jos olisin pelannut Marion ikiomaa ropea sen julkaisun aikoihin, niin olisin varmasti lumoutunut sen vetovoimasta: Super Mario RPG oli varmasti hieno ja ennennäkemätön peli vuonna 1996. Nykyisin roolipelit ovat kuitenkin kehittyneet valtavasti noista ajoista. Kaikin puolin vanhentunut peli ei onnistunut saamaan minua pauloihinsa, sillä minulta puuttuvat ajan kultaamat, ruusunpunaiset muistot alkuperäisestä versiosta.

Super Mario RPG ei ole millään asteikolla huono peli, mutta uudelle pelaajalle sen hienous ei välttämättä avaudu. Parhaimmat kiksit pelistä saavatkin alkuperäistä versiota pelanneet henkilöt, jotka vetäisevät nostalgianhuruuiset lasit silmilleen.

SUPER MARIO RPG

Arvosana: 3,5/5

”Super Mario RPG on huumorintäyteinen ja normaalista poikkeava Mario-pelisarjan tuotos, mutta valitettavasti ikä näkyy ja tuntuu tässä 27 vuotta vanhan pelin remakessa.”

Senja Littman

”Aloitin Muropaketin peliarvostelijana keväällä 2022. Kirjoitan näppäimistö sauhuten eritoten Switchin julkaisuista. Nintendo Switch onkin suurin syy siihen, miksi aikoinani jätin tietokoneella pelaamisen taakseni ja siirryin lähes kokonaan konsolipelaamisen pariin. Muropaketin lisäksi tuotoksiani saattaa bongata KonsoliFIN- sekä Fintendo-sivustoilta. Lemppareihini lukeutuvat monet tarinavetoiset, hieman synkähköt videopelit, kuten Vampire: The Masquerade – Bloodlines, Night in the Woods sekä Sherlock Holmes Chapter One.”

Muropaketin uusimmat