Uusimmat

Arvostelu War Hospital on vaatimaton sairaalasimulaattori, joka huokuu epätoivoa

Kuva: © Nacon

29.01.2024 20:40 Teemu Purhonen

War Hospital on vähäeleinen ja surullinen sairaalasimulaattori, joka pakottaa tekemään piinaavia päätöksiä siitä, kuka pääsee kotiin ja kuka päätyy saman tien madonruuaksi.


Julkaisupäivä: 11.1.2024
Studio: Brave Lamb Studio
Julkaisija: Nacon
Alustat: PC (Windows), Xbox Series S/X (testattu) ja PlayStation 5
Pelaajia: 1
Ikäraja: K12
Peliä pelattu arviota varten: 6 tuntia


Sota ei kuulemma koskaan muutu, ja mikä sen tietää paremmin, ellei ensimmäinen maailmansota. Sota, jonka piti lopettaa kaikki sodat, tappoi miljoonia ihmisiä ja toi silloisen huipputeknologian rintamalle tekemään sotilaista ja myös siviileistä silppua ennen näkemättömässä mittakaavassa. Naconin uutuuspeli War Hospital ammentaa tästä lähtökohdasta asettamalla pelaajan johtamaan sotasairaalaa vain muutaman kilometrin päähän rintamasta.

Pelinä War Hospitalia on helppo suositella vaikkapa maanmainion This War of Minen ja tietyssä määrin myös Frostpunkin diggareille. Kolmikkoa yhdistää epätoivo ja synkkyys. Monimutkaisuudessaan War Hospital sijoittuu näiden kahden pelin välimaastoon, eli kynnys War Hospitalin kimppuun loikkaamiseen on varsin matala. Sama pätee myös vaikeustasoon: War Hospitalin managerointi on huomattavasti helpompaa ja yksinkertaisempaa kuin Frostpunkissa, mutta hitusen sentään This War of Minea vaativampaa.

War Hospital

Kuva: © Nacon

Täydellistä ajankäytön hallintaa

Ajankäyttö on ainoa avain sotasairaalan pyörittämiseen. Lasarettiin kärrätään jatkuvasti rintamalla loukkaantuneita, ja pelaajan vastuulla on katsoa, kuka pääsee hoitoon ja kuka ei – ja kuinka nopeasti. Hoitoon pääsevät pitää valikoida kiireellisyysasteen mukaan, ja ne jotka joutuvat odottamaan, saattavat lähteä Valhallan pitkien pöytien äärelle. Leikkausjonon kanssa saa olla jatkuvasti varpaillaan, sillä kirurgit väsyvät helposti loputtoman työn äärellä.

Tohtorien lisäksi sairaalassa työskentelee hoitajia, jotka pitävät potilaista huolen ennen ja jälkeen leikkausten. Tärkeimmät yksiköt ovat kuitenkin medic team -joukot, jotka kuljettavat potilaita paikasta toiseen. Jos näitä ei jostain syystä ole saatavilla, koko operaatio luhistuu kasaan varsin nopeasti.

Sairaala-alueen hautausmaa täyttyy väistämättä urheista sotilaista, ja tällä on ymmärrettävästi negatiivinen vaikutus sairaalassa työskenteleviin. Moraaliin vaikuttaa tuhoisasti myös esimerkiksi kanttiinin sapuskan loppuminen. Juuri sen takia sairaalasta pitää tehdä mahdollisimman omavarainen niin, että se tuottaa ruokansa lisäksi myös tarpeelliset lääkkeet ja lääkintätarvikkeet.

Omavaraisuuden lisäksi yritetään kehittää rakennuksia, ja siihen tarvitaan insinöörejä. Hankkeiden saavuttamiseksi pitää jatkuvasti parantaa potilaita, jotta komentoketjun yläpäässä päätetään tukea sairaalan toimintaa.

Pelkkä kasaan tikkaaminen ei riitä, sillä pelaajan pitää tehdä päätöksiä, lähetetäänkö tervehtyneet potilaat kotiin keräämään moraalipisteitä, vai tarvitseeko rintama lisää tykinruokaa. Juoksuhautoihin on syytä lähettää tarpeeksi väkeä, sillä muutoin vihollisen suurhyökkäys uhkaa koko sairaalaa.

War Hospital

Kuva: © Nacon

Välittää sodan kauhut

Ylhäältä kuvattu War Hospital näyttää tismalleen sopivan harmaalta ja ankealta. Sairaalaa koettelevat jatkuvat vesisateet ja se on painostavien pilvien peitossa. Hoitoalue on kyhätty tuhoutuneeseen kirkkoympäristöön, eivätkä pommituksen äänet katoa koskaan. Musiikki puolestaan on juuri niin ankean mollivoittoista kuin kuuluukin olla.

War Hospital on konstailematon pieni simulaattori, joka haluaa selvästi tuoda ilmi sodan julmuudet ensimmäisen maailmansodan kautta. Se onnistuu jälkimmäisessä oikein hyvin, mutta itse pelinä War Hospital on melko vaatimaton, joskaan ei täysin mitätön kokemus. Ei peli välttämättä täyden 30 euron hinnan väärti, mutta on se ainakin alennuspeliksi suositeltava, jos pienet simulaattorit ja oppitunti historiasta sattuvat maistumaan.

WAR HOSPITAL

Arvosana: 3/5

”War Hospital on vaatimaton ja epätoivoiseksi sotasairaalasimulaattoriksi kääritty oppitunti ensimmäisestä maailmansodasta.”

Teemu Purhonen

”Muropaketin kannet aukesivat edessäni vuonna 2017, josta lähtien olen nauttinut työskentelystä pelipuolen piinkovien ammattilaisten kanssa. Olen aiemmin kirjoittanut Mikrobitin lisäksi myös musiikkimedioihin, kuten Sueen, Rumbaan ja Nuorgamiin. Rakastan scifiä ja indie-pelejä, ja palvon Iain M. Banksia ja Disco Elysiumia. Muropaketin ulkopuoliseen elämääni kuuluu tinnituksen lihottaminen täydellistä äänitaajuutta etsiessä.”

Muropaketin uusimmat