Uusimmat

Arvostelu Wo Long: Fallen Dynasty on neljän tähden toimintapeli Niohin hengessä

10.03.2023 20:25 Joonas Pikkarainen

Wo Long: Fallen Dynasty

Team Ninja pistää parastaan pelattavuudeltaan tyydyttävässä toimintapelissä Wo Long: Fallen Dynasty, joka muistuttaa silti vähän liiaksi Niohia.


Wo Long: Fallen DynastyJulkaisupäivä: 3.3.2023
Studio: Team Ninja
Julkaisija: Koei Tecmo
Saatavilla: PlayStation 4 & 5, PC (Windows, testattu), Xbox One & Xbox Series X/S
Pelaajia: 1-
Ikäraja: K16
Peliä pelattu arviota varten: 15 tuntia


Laadukasta toimintaa lähes vuositahdilla tehtaillut Team Ninja esittelee kuluvan vuoden ehdokkaaksi Niohin jalanjäljissä kuljeskelevan Wo Long: Fallen Dynastyn. Keisarin uudet vaatteet on tällä kertaa nidottu Kiinan kirjallisuuden klassikkoteos Kolmen kuningaskunnan kertomuksen pohjalta, joka on myös pelaajille laajalti tuttu opus muun muassa Total Warin ja Dynasty Warriorsin jäljiltä.

Studion uutukaista on helpoin kuvata – ja osin kritisoida – nimenomaan Nioh-johdannaisena, joskin tuttuun kaavaan on tuotu mielekkäitä uudistuksia ja muutoksia. Silti lainalaisuudet yltävät niin kenttäsuunnitteluun, tehtävärakenteeseen, animaatioihin kuin visuaaliseen ilmeeseenkin. Myös taistelussa on hyvin paljon samaa, mutta Wo Long onnistuu parantamaan jo entuudestaan erinomaista tuntumaa entisestään.

Mutta jos Nioh on soulslike-genren edustajista iskostunut erityisesti mieleen, voi wuxia-henkistä Wo Longia suositella lähes varauksetta henkisenä seuraajana.

Wo Long: Fallen Dynasty

Tarinallisesti peli seuraa historiallisia tapahtumia Kiinan Han-dynastian hajoamisen ja kolmen kuningaskunnan muodostumisen ajalta 200-luvun molemmin puolin. Väkivaltainen periodi synnytti klassisia sankareita ja pahiksia sankoin joukoin, jotka Luo Guanzhong romantisoi sittemmin tunnetuksi nousseessa Kolmen kuningaskunnan kertomuksessa.

Wo Long: Fallen Dynasty seuraa näiden tapahtumien kulkua ja niissä esiintyviä henkilöitä yhdistellen omaa synkkää fantasiaa, kiinalaista kansantarustoa ja omaa mielikuvitustaan. Lopputuloksena on syntynyt villi visio, jossa paha taoisti usuttaa eri sotaherrat toisiaan vastaan luvaten valtaa ja voimaa demoniarmeijoiden avulla.

Juoni on rehellisesti sanottuna perustallaajalle täysi sekasotku, josta ei ilman lähdemateriaalin tuntemusta saa sitäkään vähää irti. Käytännössä tarina pomppii yhdestä historiallisesta merkkitapahtumasta toiseen ilman minkäänlaista taustoitusta ja nostellen aikakauden suurhahmoja vuorotellen esille.

Onneksi tarina ei ole Wo Long: Fallen Dynastyn kantava voima.

Wo Long: Fallen Dynasty

Nioh-pelisarjan tavoin myös Team Ninjan tuorein tekee pelaajalle heti kättelyssä selväksi, millaisesta pelistä on oikeasti kyse. Soulslike-genren edustajana Wo Long: Fallen Dynasty on toiminnaltaan haastava, mutta se muuttuu huomattavasti armollisemmaksi, kun ydinmekaniikka on iskostettu selkäytimeen. Huvittavasti pelin ensimmäinen pomotaistelu on samalla ylivoimaisesti sen haastavin, sillä oppimiskäyrä on verrattain jyrkkä.

Wo Long muokkaa tuttua toimintaa esittelemällä omaperäisen moraalijärjestelmän, joka kertoo niin pelaajan kuin vihollisen tason. Kenttäkohtainen moraali kasvaa vihollisia kukistaessa ja tippuu alkuasetelmiin kuollessa. Genrelle tyypillisesti menetetyn moraalin – ja hahmonkehitykseen käytettävän Qi-energian – voi tosin käydä noukkimassa takaisin talteen, kunhan pelaajan teilanneen vihollisen saa tapettua uusiksi.

Käytännössä moraalijärjestelmä toimii eräänlaisena silmämääräisenä oppaana pelaajalle, joka voi halutessaan kokeilla hahmoaan haastavampia reittejä jo heti tuoreeltaan, mutta jonka on suositeltavaa edetä oman tasoisia vihollisia pitkin kohti määränpäätä. Kenttiin on lisäksi ripoteltu lippuja, jotka nostavat pelaajan moraalin perustasoa ylöspäin, jolloin kuollessa ei tipu aina pohjalukemiin. Samalla osa näistä toimii tallennus- ja hahmonkehityspisteinä.

Wo Long: Fallen Dynasty

Kentät itsessään ovat hyvin lineaariset, joskin muutamat sivupolut, salaisuudet ja oikoreitit tekevät tutkimisesta silti palkitsevaa. Yksittäiset tasot ovat sopivan kokoisia välipaloja, jotka läpäisee verrattain nopeasti. Näihin voi lisäksi palata myöhemmin sivutehtävien merkeissä keräämään lisää resursseja ja kokemusta.

Moraalijärjestelmän ohella peli siirtää Niohista tutut asennot sivuun ja keskittyy sen sijaan nopeatempoisempaan, suoraviivaisempaan ja torjuntavetoiseen taistelumekaniikkaan. Tästä muodostuu lopulta pelattavuuden nautinnollisin ydin. Kiihkeät taistelut nojaavat miltei täysin oikea-aikaiseen torjumiseen, jonka avulla vastustajaa voi horjuttaa. Jälkimmäinen onnistuu myös ihan rehdisti lyömällä tai taikomalla, mutta onnistuneet torjunnat lisäävät mittaria kaikkein eniten.

Kun mitta tulee viimein täyteen, vastustajat lamaantuvat hetkeksi ja ovat alttiita vaarallisille vastaiskuille. Sama koskee myös pelaajaa, joka joutuu tasapainottamaan spirit-mittariaan välttääkseen tainnutuksen ja kyetäkseen käyttämään taikoja sekä erikoisliikkeitä.

Wo Long: Fallen Dynasty

Simppeli mekaniikka on äärimmäisen koukuttava ja ehdottomasti parannusta Niohin paikoin liian monimutkaiseksi yltäneeseen asentojen vaihteluun. Maailmalla Wo Longia onkin verrattu paljon FromSoftwaren mestariteos Sekiroon, mutta aivan yhtä armottomasta meiningistä ei sentään ole kyse. Pelaaja voi nimittäin samanaikaisesti suojata itseään yrittäessään torjuntoja tai väistää liikkeet kokonaan, joten niiden epäonnistumisesta ei aina rangaista aivan yhtä rankasti. Silti taistelut vaativat tarkkaavaisuutta, vihollisten liikkeiden opettelua ja oikea-aikaista taktikointia, mikä pysyy nautinnollisena aina lopputeksteihin saakka.

Pelissä on lisäksi valtava kirjo erilaisia aseita, varusteita, kykyjä ja taikoja kerättäväksi – jopa liian paljon.

Satunnaisesti generoituja kamoja tippuu joka toiselta hirviöltä noukittavaksi, mutta asetyyppien lisäksi ne poikkeavat ainoastaan antamiensa bonusten osalta. Etenemisen kannalta on melko merkityksetöntä, antaako keihäs 0,6 % vai 0,7 % enemmän vahinkoa tai suojaako se 2,1 % paremmin myrkkyä vastaan. Vastaava ongelma ei ole suinkaan vain Wo Longin, vaan vaivaa pelialaa laajemmin, mutta tällä kertaa huomattavasti karsitumpi järjestelmä olisi todennäköisesti ollut mielekkäämpi.

Wo Long: Fallen Dynasty

Visuaalisesti Wo Long: Fallen Dynastya ei voi moittia, vaikka paikoitellen näkymät muistuttavat vähän liiaksi Niohia.

Maisemat ja hirviösuunnittelu on lainattu kuitenkin Kiinan mytologiasta, joten tyylikästä tapitettavaa riittää tuntikausiksi. Harmillisesti mukaan on jäänyt liuta pelin kaatavia bugeja, jotka tuntuivat lisääntyvän etenkin loppua kohden. Omalla kohdallani lähes jokainen loppuvaiheen välivideo kaatoi pelin aina työpöydälle, mikä lannisti innon palata takaisin pelin pariin. Ensimmäiset päivitykset on tosin jo tuotu tarjolle, joten nämä jäänevät julkaisussa pelanneiden riesaksi.

Vaikka pelillisesti Wo Long: Fallen Dynasty ei juurikaan poikkea Niohista ja tarjoaa vain lisää sitä samaa, tuo sama on onneksi edelleen aivan pirullisen nautinnollista hakattavaa. Entistä kiihkeämpi toiminta on lisäksi tuntumaltaan tyydyttävämpää, mikä peittää lopulta mahdollisen reskinnauksen jättämän maun suussa – ainakin suurimmaksi osaksi.

WO LONG: FALLEN DYNASTY

Arvosana: 4/5

”Kiinan romantisoidusta aikakaudesta ja Niohin tyydyttävästä toiminnasta ammentava Wo Long: Fallen Dynasty tarjoaa laadukasta mättämistä.”

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat