Uusimmat

Burnout Paradise: The Ultimate Box (PC, PS3, 360)

03.03.2009 14:26 Jason Ward

Reilu vuosi sitten julkaistua Burnout Paradisea ei päästetty pihalle puolivalmiina, mutta äiti-Criterion päätti kasvattaa jo potrasta poikasestaan ehdan jätin. Kehittäjätiimi julkaisi uusia ominaisuuksia, viilauksia ja herkkuja avoimen maailman kaahailuunsa kiivaalla tahdilla. Nyt Burnout Paradisen nahkansa luonut ja uusia lisäkkeitä kasvattanut pelimammutti on julkaistu yksissä kuorissa.

Tehdään heti selväksi, että mikäli Burnout Paradise löytyy hyllystä, The Ultimate Box on turha ostos. Emopelin lisäksi Xbox Livestä ja PlayStation Networkista ilmaiseksi ladattavat päivitykset sekä yhden maksullisen lisäosan sisältävä Ultimate Box on eräänlainen mukavuushankinta niille, joille peli on vielä uusi tuttavuus. PC-kaahaajille Ultimate Box tuo kuitenkin ilouutisia: Burnout Paradise ei ole enää vain konsolipelaajien herkkua.

Nopeammin, kauniimmin, vaarallisemmin

Kuten arvata saattaa, Burnout Paradisen selkäranka ei ole muuttunut miksikään. Suuri Paradise Cityn kaupunkimiljöö on pelaajan leikkikenttä, ja lääniä piisaa. Niin kaupungin keskustan urbaani kattaus kuin vuoristoteiden luonnon helma tarjoavat pääteiden lisäksi lukemattomia oikoteitä, sivukujia ja elokuvamaisten stunt-hyppyjen kaltaisia pelikokemusta värittäviä pikkujippoja. Alun perin päivityksenä julkaistu vuorokaudenaikojen vaihtelu tuo oman pikantin lisänsä kokonaisuuteen.

Erilaisia kilpailumuotoja löytyy kattava määrä. Stunttikisoissa on tarkoitus kerätä pisteitä ketjuttamalla temppuja komboiksi, Road Rage on nimensä mukaista peltipusuttelua loputonta vastustaja-armadaa vastaan ja 6-8 auton väliset kilpailut ovat pelimuotona sieltä perinteisimmästä päästä. Jokaiselle autolle löytyy myös oma yksilöllinen aika-ajonsa, josta palkkioksi saa tuunatun erikoisversion ajokistaan. Pienellä kokeilunhalulla kertaalleen ajettu koitos voi toisella yrittämällä olla radikaalisti erilainen, sillä etappikisoissa määritellään vain startti ja maali, ajoreitti on pelaajan päätettävissä.

Tekemisen määrä on Burnout Paradisessa suorastaan huikea. Jokaisesta risteyksestä löytyy koitos johon ottaa osaa, jokaiselle tienpätkälle on määritelty nopeus- ja kolarointiennätykset rikottavaksi ja moninpeliin pääsee parilla napinpainalluksella. Kiitettävänä uudistuksena alkuperäisjulkaisuun nähden mönkään menneen skaban voi aloittaa uudestaan suoraan valikosta, eikä enää tarvitse suhata takaisin kilpailun alkupisteeseen. Muutaman voitokkaan turneen välein Paradise Cityn raitille ilmestyy uusi kilpuri kaahaamaan, ja auton saa itselleen tuuttaamalla sen lunastuskuntoon.

Kahva edellä ja sydän kurkussa

Uudistuksista vinkein on moottoripyörien mukaantulo. Pelillisesti kaksipyöräisillä kaahaaminen on kuitenkin kumman typistetty kokemus. Mainostaulujen ja suoja-aitojen lanaaminen, kuvakulman vaihtuminen superhypyissä ja muut autoilla kaahausta ehostavat pikkulisät ovat prätkän selässä poissa kuvioista. Lisäksi pyöräilijälle on tarjolla vain kourallinen aika-ajoja päivin ja öin, eikä kaksipyöräisellä ajeta muita vastaan kuin moninpelissä. Toisaalta pyörien nopeuden ja ketteryyden ansiosta silkka vauhdin vimma Paradise Cityn raitilla riittää oikeuttamaan niiden läsnäolon.

The Ultimate Pack sisältää myös erikseen maksullisen Party Pack -lisäosan, joka lisää mukaan hot seat -moninpelin samalla koneella. Lisuke on esimerkiksi kotibileitä ajatellen ihan ookoo, mutta tarjonta on osapuilleen samaa kuin jos porukka vain kierrättäisi padia keskenään Burnout Paradisea pelatessa. Ikävä kyllä Paluu tulevaisuuteen -henkisen lentävän auton, Ghostbusters-mobiilin, KITTin serkun ja Dukes of Hazzardista pöllityn letukan sisältävä Legendary Cars -paketti ei Ultimate Packiin kuulu, vaan se on ostettava erikseen.

Criterion on myös rukannut peliä isolla kädellä konepellin alla. Muttereita on kiristelty eritoten fysiikan osalta. En ole koskenut Burnout Paradiseen yli puoleen vuoteen, joten yksityiskohtainen vertailu vanhan ja uuden välillä on melko vaikeaa. Perstuntumaan nojaten autot tuntuvat jonkin verran raskaammilta ja inertia on määräävämmässä roolissa. Ajomalli on pysynyt ehtana arcadena, mutta hienoiset realismiin kallellaan olevat muutokset tekevät ajokokemuksesta miellyttävämmän. Massa välittyy näppituntumaan paremmin, mikä tekee autojen ja moottoripyörien ohjastamisesta hienoisesti helpompaa. Myös eri menopelien persoonallisuus nousee korostetummin esiin, joten ajokkia tekee mieli vaihdella useammin.

Mis’ ruoho on vihreää ja tytöt kauniita

Näin loppusuoralla muistutettakoon, että Burnout Paradise on jakanut mielipiteitä tiukasti. Mikäli alkuperäinen peli jätti sytyttämättä, on vaikea uskoa Ultimate Boxin lietsovan täyskäännökseen. Osalle pelin vapaamuotoinen, tee-mitä-lystäät -henkinen pohjavire on rakenteeltaan yksinkertaisesti liian rönsyilevä, eikä ajomalli tällaisenaankaan varmasti kaikkien makuun ole. Vaan jos minulta kysytään, Burnout Paradisen vapaamuotoisuus on pelin merkittävimpiä vahvuuksia. Myös ajomalli on parasta mitä arcade-autopelien saralta löytyy.

Silkkana työvoittona ja käytännön esimerkkinä julkaistun tuotteen jatkokehittelystä Burnout Paradise ansaitsee hatunnoston, piti pelistä tai ei. Criterion on näyttänyt muille kehittäjille mallia kuinka pelin ikää ja ajankohtaisuutta venytetään kaukaisuuksiin tarjoamalla kansalle jatkuvasti lisää uutta ja ihmeellistä. Jatkossa meno ei hyydy, sillä päivitys- ja lisäyslistalla on uusien menopelien lisäksi niin uusi pelimuoto poliiseja pakoon kaahaillen (!) kuin pelimaailmaa suuremmaksi venyttävä Big Surf -saari.

Kenties painoarvoisin meriitti pelille ja Ultimate Box -kokoelmalle on se, kuinka tuoreelta, ajanmukaiselta ja runsastarjontaiselta peli edelleen tuntuu. Itselleni arvostelu tarkoitti Paradise Cityn mittailua toistamiseen, mutta pelituntien kilahdellessa mittariin yksi toisensa jälkeen Burnout Paradise piti jälleen kerran tiukasti otteessaan ja nautin joka hetkestä. Se on komea saavutus.

Tsekkaa: Burnout Paradise -minisaitti

 

Tekijä: Criterion Studios
Julkaisija: EA
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Laitevaatimukset: 2,8 GHz prosessori, 1 Gt keskusmuistia, 128 Mt näytönohjain
Pelaajia: 1 (verkossa 2-8)
Pelin kotisivu: Burnout Paradise: The Ultimate Box
Jason Ward

Toinen mielipide

Vajaassa vuodessa ei ole tapahtunut dramaattisia muutoksia, vaan paratiisikaupunki on edelleen erinomainen tapahtumaympäristö jokaisessa kadunkulmassa odottavine haasteineen. Ajamisen osalta pieniä viilauksia on ajotuntumassa, jossa jokainen menopeli on saanut yksilöllisemmän tuntuman asfalttiin. Suurempien koslien käyttäytymistä ilmalentojen aikana on muutettu astetta vakuuttavammaksi. Samaa ei voi sanoa kaksipyöräisistä menopeleistä, sillä kaupungin kujat valtaavat moottoripyörät tuntuvat lähinnä ketteriltä autoilta. Varsinkin mutkakäytös kaipaisi vielä kehittämistä, mutta ne soveltuvat keskeneräisinäkin pelin rämäpäiseen teemaan tarjoamalla erilaista näkemystä ahtaiden paikkojen tutkimiseen.

Laajennetun paketin etukäteen hehkutetuin uudistus on Party Pack. Lisäosa tarjoaa 90-luvulta tutun hotseatin nimellä kulkevan moninpelitilan, jossa samalla koneella voidaan kilpailla kavereiden kanssa vuorotellen. Idea ja toimivuus ovat muun pelin ohella hyvällä tasolla, mutta lisäosa tuntuu kokonaisuuden huomioiden niukalta. Toivottavasti juhlijat saavat vielä jatkossa lisää pelattavaa, sillä peli sopii erinomaisesti erilaisten karkeloiden aktiviteetiksi, kiitos matalan oppimiskynnyksen.

Ultimate Box on raudan luja paketti pelaajille, joita kiehtovat vauhti ja vaarallisen tilanteet. Se on myös erinomainen työnäyte Criterionilta, joka osoittaa kuinka pelin jälkimarkkinointi hoidetaan oppikirjan mukaisesti tarjoamalla kotisohvien hurjapäille roppakaupalla lisäarvoa alkuperäiselle pelilevylle. Peli sisältää tuntikausiksi pelattavaa ja koettavaa aina romurallista vauhdikkaaseen kilpa-ajoon. Kiitoksen ansaitsevat myös moninpelitilat, jotka tarjoavat syvyyttä yksinpelikokemukselle.

Mikko Rekola

 

Lisää aiheesta

Burnout Paradise (PS3, 360)

Burnout Paradise -minisaitti

Lue myös

Euro Truck Simulator (PC)

Midnight Club: Los Angeles (PS3, 360)

MotorStorm: Pacific Rift (PS3)

Need for Speed: Undercover (PS3, Wii, 360)

Race Pro (360)

Sam & Max Season 1 (Wii)

Stormrise -ennakko (PC, PS3, 360)