Uusimmat

Company of Heroes (PC)

09.01.2007 13:19 Jukka O. Kauppinen

Toisen maailmansodan taisteluihin sijoittuvat naksustrategiat ovat hämmästyttävän suosittu pelilaji. Joskus ihmetyttää ostetaanko näitä kaikkia ihan oikeasti, kun uusia tulee ja tulee, joskus 13 tiussa.

Relicin luoma Company of Heroes on täyteenahdetussa genressäänkin kuitenkin massiivinen, äärimmäinen luomus. Toisen maailmansodan taistelut kuvataan naksustrategiassa hämmästyttävän visuaalisesti ja vetävästi.

Company kuvaa länsirintaman taisteluja ja aloittaa, mistäs muustakaan, Normandian maihinnoususta. Löysät vedetään pois jo alussa. Omaha Beach -maihinnousuvyöhykkeelle sijoitettu hyökkäys jää jälkeen vain Saving Private Ryan -elokuvan alkukohtaukselle. Tulta ja tulikiveä, todellakin.

Sen jälkeen peli paljastaa todellisen karvansa. Pelaaminen on tuttua reaaliaikaista naksustrategiaa, jossa ympärillä sattuu ja tapahtuu koko ajan. Tapahtumat on nivottu yhteen perinteisillä triggereillä ja kentätkin ovat tutun rajoitettuja. Pelillisesti tarjolla ei ole mitään sinänsä uutta auringon alla. Lumo piileekin yksityiskohdissa ja toteutuksen tasossa. Peli vetää tehokkaankin pc:n helposti kyykkyyn massiivisella detaljitykityksellään ja visuaalisella karkillaan. Missään ei ole säästelty.

Designi toimii

Vaikka Company on toteutettu tutuista aineksista, on ne nivottu yhteen ylivertaisen hienosti. Tehtävien suunnittelu. Kartat. Tunnelma. Tekoäly. Superia!

Puhutaanpa vaikka kampanjasta. Se on yksinkertaisesti sarja valmiiksi käsikirjoitettuja tarinallisia tehtäviä. Tavoitteet ja tapahtumat ovat aina samat. Ei juuri säväytä? Companyssä on kuitenkin meiningin kiinnostavuutta lisääviä aineksia. Tehtävien myötä pelaaja saa käyttöönsä suuremman valikoiman erilaisia sotilaita, joiden kyvyistä ja varusteista täytyy luoda aina seuraavaan tehtävään soveltuva taisteluyksikkö. Siinä missä monissa rts-peleissä taisteluun voi vyöryttää huoletta kymmeniä ja satoja miehiä suoraan surman suuhun, on tässä pärjättävä pienellä ryhmällä – eikä miehiä kannata uhrata noin vain. Uusia ei saa aivan heti.

Tämä pienen ryhmän ohjaaminen suuren taistelun keskellä tuntuu pitkästä aikaa mukavan tuoreelta ja mielenkiintoiselta.  Company of Heroesin merkittävin valtti, upean grafiikan ohella, on näet sen suhteellinen realismi. Pelin mekaniikkaa voi verrata jopa Total War -strategioihin. Molemmat yrittävät kuvata tapahtumia uskottavasti ja realistisesti.

Companyn taisteluissa on tietystä puzzlehenkisyydestään ja pykälittäin eteenvievistä tavoitteestaan huolimatta yllättävän paljon realismia, mikä näkyy monessa asiassa. Esimerkiksi sotilaiden keskimääräistä älykkäämpi ja inhimillisempi käytös herättää ihastusta. Harvemmin näkee rts-naksuttelua, jossa sotilaat änkäytyvät suojaan vihollisen tulen alla ja kieltäytyvät liikahtamastakaan. Mitä komentajan komennuksista, jos itsesäilytysvaisto käskee kaivautumaan turpeeseen?

Samaa ihailtavaa linjaa löytää aseiden mallinnuksesta. Konekiväärillä tai kivääriryhmällä ei tuhota tankkia, mutta suurimman hädän hetkellä kk-ryhmäkin saattaa avata epätoivoissaan tulen päälle vyöryvää vaunua kohti. Aseiden tarkkuus, kantomatkat ja purevuus erilaisiin esteisiin vaihtelee radikaalisti.

Taistelukenttärealismi yhdistyy upeasti luonnolliseen ja uskottavaan pelimekaniikkaan, jopa erikoiseen strategiamallinnukseen. Pelaajan on myös vallattava ja käytettävä resursseja, mutta mistään puidenhakkuusta ei ole kyse vaan erilaisten varikkojen hallussapidosta ja hyödyntämisestä. Sen ansiosta joukkojen sijoittaminen ja koko kartan hyödyntäminen on kerrankin oikeasti merkittävää, jopa todellisilla taktiikoilla ja joukkojen koordinoinnilla on merkitystä. 

 Tässä on peli, joka tarjoaa peliharrastajalle astetta uusia ja mielenkiintoisia haasteita, mutta tyydyttää myös vaativaa, historiallista tarkkuutta vaativaa sotahistorian harrastajaa. Harvinainen yhdistelmä. Siksi Company of Heroes iskee kuin se kuuluista miljoona volttia.

 

Tekijä: Relic
Julkaisija: THQ
Testattu: PC, Windows XP, Athlon 64 X2 3800+, 2 Gt muistia, GeForce 7900GT
Saatavilla: PC
Pelaajia: 1-8
Laitevaatimukset: P4 2,0 GHz, 512 Mt muistia, 64 Mt DirectX 9 -yhteensopiva näytönohjain, 6,5 Gt kiintolevytilaa
Pelin kotisivu: http://www.companyofheroesgame.com/