Uusimmat

Ensituntumat Final Fantasy 16 synkistelee eeppisesti ja tarinakin jäi kutkuttamaan

22.05.2023 17:00 Joonas Pikkarainen

oFINAL FANTASY XVI © 2023 SQUARE ENIX CO., LTD. All Rights Reserved.

Final Fantasy 16 vie rakastetun pelisarjan aavistuksen synkemmille poluille, mikä tuntuu olleen kehittäjiltä oikea ratkaisu.

Tämä artikkeli pohjautuu Final Fantasy 16:sta mediaa varten laadittuun versioon, joka saattaa joiltain osin poiketa lopullisesta tuotteesta.

Final Fantasy -pelien fanien on syytä olla taas täpinöissään, sillä pelisarjan kuudestoista osa on pian täällä. Edellisestä fantasiasta on tänä vuonna jo melkein seitsemän vuotta, joten uutta peliä on odotettu hartaudella. 22. kesäkuuta julkaistava Final Fantasy 16 lupaakin viedä pelaajat tuttuun fantasiamaailmaan, mutta järin turvallisesta kokemuksesta ei tällä kertaa voida puhua.

Final Fantasy 16:ta on markkinoitu jo ennakkoon asteen synkempänä pelinä, mistä ovat kielineet myös tuotokselle asetetut korkeammat ikärajat. Huhtikuussa toimittajille järjestetyssä ennakkotilaisuudessa puheille saatiin nopeasti katetta, sillä alkupään tunnelma muistuttaa paikoin enemmän HBO:n Game of Thronesia kuin pelisarjan aiempia osia.

Ja ainakin allekirjoittaneen kohdalla tyylimuutos tempaisi välittömästi mukaansa.

Final Fantasy 16

Useamman tunnin kestäneessä ennakkosessiossa päästiin ottamaan tuntumaa pääosin aivan pelin alkumetreille sekä muutamiin valikoituihin kohtauksiin myöhemmästä vaiheesta tarinaa. Peli käynnistyy teini-ikäisen Clive Rosfieldin saappaista, kun tämä seuraa hallitsijaisäänsä ja suojelee pikkuveljeään mahdollisilta uhilta. Keskiaikaista Valisthean maailmaa kurittaa yleisten levottomuuksien lisäksi mysteerinen Blight-tauti, johon ei juonen ensimetreillä kuitenkaan vielä kosketa.

Sen sijaan luvassa on inhimillisempiä juonitteluja ja selkäänpuukotuksia, jotka yllättävät silkalla brutaaliudellaan. Final Fantasy 16 onkin ensimmäisten minuuttien perusteella kenties väkivaltaisin pelisarjansa osa, eivätkä tekijät suotta säästele lähes lamaannuttavalla aloituksellaan. Tiukua siirretään tämän jälkeen vuosia eteenpäin, kun palkkasoturiksi pakotettu Clive tehtailee kostoaan ja törmää uusiin liittolaisiin sekä mahdollisuuksiin.

Shokeeraavan alun jälkeen on välittömästi luvassa aivan järjettömän eeppistä toimintaa, kun Clive muine palkkasotureineen jahtaa valtavaa Titania. Pelisarjan fanit tunnistavat nimen yhtenä valtavista summoneista, jotka Final Fantasy 16:ssa kantavat nimeä eikon. Nämä ovat tuoreimmassa osassa myös kirjaimellisesti massiivisten titaanien kokoisia ilmestyksiä, jotka lanaavat kyvyillään kokonaisia linnoituksia ja kaupunkeja. Eikonien tuhonjälkeä päästäänkin pelin edetessä seuraamaan niin ruohonjuuritasolla kuin näillä pelatessa, mikä auttaa vahvistamaan pelin huikeaa eeppisyyttä.

Final Fantasy 16

Tarinallisesti Final Fantasy 16:n ensimmäiset tunnit onnistuivat koukuttamaan ja herättämään kiinnostuksen niin maailmaa, juonta kuin hahmoja kohtaan.

Juoni ripottelee kutkuttavia siemeniä itämään juuri tarpeeksi, ja niin yllättävät kuin huikeat tapahtumat saavat janoamaan kuumeisesti lisää pelitunteja. Kehittäjien lupaukset käsitellä aavistuksen raskaampia aiheita tuntuisi pitävän jo alun perusteella paikkaansa, joskin ensitestissä kävi myös selväksi, että luvassa olisi myös hieman perinteisempää ja pelisarjalle tutumpaa menoa – niin hyvässä kuin pahassa.

Tästä ensimaistiaisia saatiin vakionaama Cidin tukikohdasta, joka toimii samalla pelaajan kotipesänä. Luolaverkostoon kyhätyssä turvassa pystyy väsäämään ja parantamaan omia varusteita, treenaamaan liikkeitä ja keskustelemaan muiden seuralaisten kanssa. Alue antaa myös ensimaistiaisen sivutehtävien mahdollisesta tasosta, jotka näyttäisivät olevan pelisarjalle tyypillisen kepeitä ja yksitoikkoisia.

The Witcherin ja muiden modernien roolipelien jälkeen sivuaktiviteetit tuntuvat jämähtäneen parin vuosikymmenen takaiseen. Tietty otanta jäi ennakossa äärimmäisen pieneksi, mutta en pidättäisi hengitystä laadun parantumisesta myöhemminkään. Estääkö se minua suorittamasta silti näitä kaikkia omalla läpipeluukerralla?

No ei tietenkään!

Final Fantasy 16

Avoimen maailman levitessä nykypäivänä käytännössä jokaiseen mahdolliseen peliin, on suorastaan ilahduttavaa nähdä, että Final Fantasy 16 pysyy sen sijaan perinteisemmässä ja aavistuksen lineaarisemmassa ratkaisussa. Jälkimmäinen on etenkin totta pelin tarinatehtävien kohdalla, joissa ei juuri eksymään pääse. Silti sessiossa esitellyn yhden puoliavoimen kartan perusteella ylimääräistä tutkittavaa löytyy onneksi runsaasti, mutta suurempi ongelma muodostunee tekemisen mielekkyydestä. Pelkästään yhden testattavaksi annetun alueen perusteella niistä ei juuri löydy mitään kiinnostavaa, vaan useat polut tuntuivat johtavan aina samojen materiaalien äärelle. Alueelta ei löytynyt mitään salaisia pomovastuksia tai muutakaan yllättävää, mikä latisti hieman sisäistä tutkimusmatkailijaa.

Pelisarjan ystäville mikään ei siis suoranaisesti ole muuttunut, joten suhtautuminen kannattaa suhteuttaa sen mukaisesti. Lajityyppi on kuitenkin vuosien varrella kehittynyt paljon monipuolisempaan suuntaan, joten Final Fantasy 16 tuntuu sisällön puolesta tältä osin jossain määrin vanhentuneelta.

Myös pelin uusittu reaaliaikainen taistelu jätti kokeilun perusteella hieman kaksijakoiset fiilikset.

Varsinkin perusvihollisia vastaan toiminta näivettyi pitkälti nappien hakkaamiseksi ilman sen kummempaa tarvetta tai syytä miettiä esimerkiksi taktiikkaa, omaa sijaintia tai oikeastaan mitään muutakaan. Peli väläytteli joissain välipomoissa onneksi merkkejä asteen mielekkäämmästä menosta, jossa vihollisten liikesarjoja joutui seuraamaan ja etsimään parhaat välit hyökkäämiselle. Toivottavasti jälkimmäistä olisi luvassa runsaasti enemmän alkuvaiheen jälkeen, sillä meno alkoi jo puuduttaa pelkän testisession aikana.

Käytännössä Clivella on taisteluissa hallussa toimintapelien perusniksit, eli lyöntien lisäksi väistöt ja suojaukset ovat osa repertuaaria. Tämän ohella päähenkilö pystyy ottamaan haltuunsa eikonien antamia voimia, jotka näkyvät päivitettävinä erikoisliikkeinä. Näitä ei voi kuitenkaan spämmäillä mielensä kyllyydestä, mikä tuo toimintaan sopivan rytmityksen. Periaatteessa eri kykyjen välille syntyy samalla synergioita ja näyttäviä komboja, mutta ainakaan alun vihollisia varten näitä ei tarvinnut miettiä. Kunhan nappeja hakkasi tasaiseen tahtiin ja kyvyt käytti aina näiden aktivoiduttua, viholliset eivät juurikaan pientareelta nousseet.

Valtavien eikonien väliset taistelut jäivät pelillisesti vielä puuduttavammaksi napinhakkaamiseksi, mutta vastapainoksi ne ovat äärimmäisen näyttäviä mättöjä. Parin eeppisen taistelun perusteella touhu kannattaakin ottaa ennemmin visuaalisesti huikeina QTE-tapauksina kuin jälleen taktikointia vaativana räimeenä. Tietty pelin alkuhetket eivät ole välttämättä parasta antia taistelun lopullisesta tarjonnasta, joten kenties näihinkin saadaan muutoksia pelin edetessä.

Final Fantasy 16

Vaikka yllä oleva litania saa Final Fantasy 16:n tuntumaan pettymykseltä toisen perään, on totuus itse asiassa jotain päinvastaista. Monet nyrpeilemäni piirteet eivät ole missään tapauksessa peli-ilon totaalisia tappajia, vaan lähinnä lieviä harmistuksen aiheita – ja monissa tapauksissa pelisarjalle tyystin ominaisia. Henkilökohtaisesti jäin vain kaipaamaan hieman kehitystä myös näiden osalta.

Silti ennakkotesti sai oikeastaan vain odottamaan peliä entistä enemmän, sillä erityisesti tarina, synkkä tunnelma ja äärimmäinen eeppisyys kolahtivat odottamattoman kovaa. Ennen pelattavuuden aiheuttamaa lässähdystä olinkin mielessäni antamassa pelille jo pelkän ennakon perusteella viisi tähteä, eikä se kauaksi ennättänyt pudota session päätyttyäkään.

Pelisarjan viimeisimpien hieman ailahtelevien osien jälkeen Final Fantasy 16 tuntui kerronnallisesti todella mielenkiintoiselta ensimmäisten tuntien perusteella, enkä malta odottaa näkeväni, kuinka tarinaa lähdetään viemään siitä eteenpäin.

Final Fantasy 16 julkaistaan PlayStation 5:lle 22. kesäkuuta.

Tämä ensituntuma-artikkeli pohjautuu Final Fantasy 16:n mediaa varten laadittuun versioon, joka saattaa joiltain osin poiketa lopullisesta tuotteesta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Muropaketti.com (@muropaketti.com_) jakama julkaisu

Tämä artikkeli pohjautuu Final Fantasy 16:sta mediaa varten laadittuun versioon, joka saattaa joiltain osin poiketa lopullisesta tuotteesta.

FINAL FANTASY XVI © 2023 SQUARE ENIX CO., LTD. All Rights Reserved.

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat