Uusimmat

Eve Online: The Second Genesis (pc)

16.06.2003 00:00 Muropaketin toimitus

eDomen arvostelussa PC:n Eve Online: The Second Genesis

Nettiroolipelit ovat omaksuneet nopeasti tietyn peruskaavan, jonka ympärille lähes kaikki lajityypin edustajat on rakennettu. Sen tärkeimpiä elementtejä ovat taistelut ja erilaiset tehtävät, joiden turvin pelaajat lähetetään tutustumaan laajaan fantasiamaailmaan. Yhteistyö toisten hahmojen kanssa on tärkeää, mutta tavallisesti siinä keskitytään seikkailemiseen ja samojen hirviöiden metsästämiseen. Islantilainen pelistudio CCP on halunnut kulkea omia polkujaan ja lähestyä aihetta hieman erilaisesta näkökulmasta kehittäessään scifi-henkistä Eve Online: The Second Genesistä.

Kapitalistista scifiä

Pelin tapahtumat sijoittuvat kaukaiseen galaksiin, jonka ihmiskunta saavutti aikoinaan madonreiän kautta. Uuteen ympäristöön perustettu valtakunta kukoisti aikansa levittäytyen planeetoille ja näiden kiertolaisille. Lopulta madonreikää ylläpitänyt EVE-portti romahti aiheuttaen valtavan katastrofin ja jättäen tuhannet siirtokunnat selviytymään omillaan. Aikojen saatossa viisi elinvoimaisinta planeettaa nousi uuteen kukoistukseen ja pääsi käsiksi teknologiaan, joka mahdollistaa valoa nopeamman matkustuksen. Nyt edessä on avaruusmatkailun aikakausi, jonka tapahtumat pyörivät kaupankäynnin ja sodanuhan ympärillä.

Tässä maailmassa pelaajat omaksuvat ensimmäistä avaruusalustaan ohjaavan henkilön roolin ja lähtevät etsimään omaa paikkaansa satojen aurinkokuntien muodostamasta galaksista. Taisteluiden ja sekalaisten tehtävien sijaan pääpaino on dynaamisessa talousjärjestelmässä, jossa tuotteiden hinnat vaihtelevat kysynnän ja tarjonnan mukaan. Pelaajat toimivat tämän kapitalistisen systeemin tarjoamissa puitteissa ja pyrkivät ansaitsemaan sen avulla mahdollisimman paljon valuuttaa, jota käytetään avaruusalusten paranteluun ja kaupankäyntiin.

Kaikki alkaa hahmonluonnista

Ensimmäinen askel Eve Onlinen maailmaan on hahmonluontiprosessi, joka alkaa kotimaailman valitsemisella. Eri valtakunnissa ihmiset ovat kehittyneet eri suuntiin evoluution vaatimusten mukaisesti, joten tarjolla olevat vaihtoehdot poikkeavat toisistaan melkoisesti. Pelaaja voi panostaa esimerkiksi tahdonvoimaan, karismaan tai mahdollisimman tasapainoiseen kokonaisuuteen. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että pelin luonteesta johtuen hahmoille ei määritellä yhtään fyysistä ominaisuutta, vaan hahmonluonnissa keskitytään pelkästään henkisiin voimavaroihin.

Tämän jälkeen pelaaja määrittelee alter egonsa ulkonäön monipuolisten ja erittäin joustavien työkalujen avulla sekä valitsee aloitustaidot koulutuksen pohjalta. Valikoima on sangen monipuolinen ja se kattaa kaiken avaruusalusten ohjaamisesta kaupankäyntiin ja teollisuuden pyörittämiseen. Valitettavasti useimmat sosiaaliset taidot jäävät itse pelin aikana melko pahasti tuotantoa ja avaruusmatkustamista tukevien taitojen varjoon. Paketti ei muutenkaan ole täysin tasapainoinen. Mukana on hyödyllisiä kykyjä, joiden oppiminen on erittäin vaikeaa, jollei niitä osaa hankkia jo hahmonluontivaiheessa.

Prosessin päätteeksi pelaaja tiputetaan tyhjiöön pienessä, aloittelijoille tarkoitetussa avaruusaluksessa. Muutaman harjoitustehtävän jälkeen edessä on valtava pelimaailma, josta omaisuutta pitäisi ryhtyä keräämään. Se onnistuu kaivostoiminnalla, lainsuojattomia metsästämällä, muita aluksia ryöstelemällä, teollisuustuotannolla ja kaupankäynnillä. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota pelihahmojen kansoittamiin yhtiöihin ja joukkioihin, joihin kuulumalla voi hankkia itselleen vaikutusvaltaa.

Talous pyörii ja yskähtelee

Vapaamuotoinen, pelaajien varaan rakennettu talousjärjestelmä on ideana mielenkiintoinen. Se on synnyttänyt pelimaailman sisälle monenlaisia yrityksiä, joista tavallisimpia ovat erilaiset kaivostoimintaan keskittyneet yhtiöt. Niissä pitkälle ehtineet ja vaurastuneet pelaajat maksavat muille asteroideista saatavasta malmista tavallista korkeamman hinnan ja käyttävät sitten omia jalostustaitoja tai tehtaitaan tehdäkseen mineraaleilla voittoa. Yhteistyötä voi harrastaa myös tasa-arvoisemmin sekä louhinnan että rosvojen metsästyksen merkeissä. Lisäksi yritteliäimmät pelaajat ovat kehitelleet rahanlainauspalveluita, jotka toimivat muilta kerättävien korkojen varassa.

Systeemi ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton. Ainakin näin alkuvaiheessa sen toimintaa häiritsee pelaajien vähäinen lukumäärä, joka ei riitä pyörittämään kaupankäyntiä pelintekijöiden suunnittelemalla tavalla. Koska kysyntää ei tasoiteta riittävästi tietokoneen tekemillä ostoilla, tarjolla on jatkuvasti valtava määrä myymättömiä tuotteita. Teollisuuspaikkojen suhteen on puolestaan sorruttu Ultima Onlinesta tuttuun ongelmaan eli rakennusmahdollisuuksien rajoitettuun määrään. Käytännössä tehtaita voivatkin pystyttää vain heti pelin ensimmäisinä päivinä mukaan liittyneet pelaajat ja ne onnekkaat, jotka onnistuvat tavalla tai toisella pääsemään käsiksi muilta periytyviin paikkoihin. Oma lukunsa ovat myös hyväksikäyttäjät, jotka yrittävät riistää aloittelijoita ja muita huolimattomia pelaajia tekemällä tuotteista ostotarjouksia minimihinnalla ja toivomalla jonkun myyvän omansa vahingossa.

Pelin pahin ongelma on selkeiden päämäärien puute, sillä ainoastaan agenttien antamat tehtävät tarjoavat pelaajalle valmiita tavoitteita. Koska niiden merkitys on pelimaailmassa sangen vähäinen, pelaajan on useimmiten keksittävä itse omat tarkoitusperänsä. Ilman niitä pelaaminen muuttuu nopeasti tylsäksi ja merkityksettömäksi puuhasteluksi, jota rahamäärän karttuminen ei pysty piristämään. Sen sijaan oman aluksen virittäminen, liiketoimien laajentaminen ja yhtiöstatuksen parantaminen tarjoavat runsaasti tekemistä ja saavat pitkäveteisen asteroidien louhimisenkin tuntumaan mielekkäältä. Tylsää avaruuden tutkiminen ja omaisuuden hankkiminen ei siis välttämättä ole. Pelaajan on kuitenkin itse päätettävä näistä tavoitteista, joten peli alkaa helposti tuntua varsin tyhjältä ja merkityksettömältä paketilta.

Perusvaatimuksena kärsivällisyys

Eve Online ei ole kärsimättömien ihmisten peli. Varsinkin alkuvaiheessa kaikki tapahtuu hitaasti ja rauhallisesti. Vaikka alukset liikkuvat paikasta toiseen moninkertaisella valonnopeudella, niiden on lähestyttävä avaruusasemia, asteroidivyöhykkeitä ja hyppyportteja huomattavasti rauhallisemmin. Niinpä esimerkiksi telakoituminen ei onnistu hetkessä, vaan vaatii aina oman aikansa. Koska avaruusaluksen tietokonejärjestelmä huolehtii lähes kaikesta, pelaajan on vain annettava käsky ja seurattava sen toimeenpanemista peukaloitaan pyöritellen.

Huomattava osa peliajasta koostuu siis odottamisesta ja muiden käyttäjien kanssa juttelemisesta. Täysin oma lukunsa tällä saralla on kaivostoiminta, sillä avaruusaluksen ruuman täyttäminen voi viedä pahimmillaan pitkälti yli tunnin. Pelaajien keskuudessa onkin hyvin tavallista antaa tietokoneelle louhimiskäsky ja palata kymmeniä minuutteja myöhemmin tarkistamaan tilanne. Tämä on kieltämättä realistista ja auttaa pitämään pelin talousjärjestelmää tasapainossa. Kokonaisuuden kannalta jatkuva odotteleminen ei kuitenkaan ole kovin järkevää, sillä se vieraannuttaa pelaajan pelimaailmasta erittäin helposti.

Teknisesti peli on muutamia yksityiskohtia lukuun ottamatta mallikelpoinen paketti. Sen grafiikka on terävää ja parhaimmillaan erittäin komeaa katsottavaa. Pelimoottori pyörii sulavasti ja kestää nettiviivettä erinomaisesti eikä palvelimissakaan ole päivittäisten huoltokatkosten ansiosta mitään ongelmia. Pieniä päivityksiä julkaistaan useita kertoja viikossa, joten ainakin tällä hetkellä ongelmiin reagoidaan nopeasti ja uusia ominaisuuksia ilmestyy säännöllisin väliajoin. Tämä onkin tarpeen, sillä kaikki pelin elementit eivät vielä toimi luvatulla tavalla. Mitään keskeistä paketista ei puutu, mutta osa yksityiskohdista ei ole täysin kohdallaan. Pelikokemusta parantaisi myös se, jos tulevissa päivityksissä kankeaa ja turhan paljon naksuttelua vaativaa käyttöliittymää täydennettäisiin esimerkiksi lisäämällä mukaan monipuolisemmat näppäinoikotiet.

Kokonaisuutena Eve Online kyseenalaistaa rohkeasti monet nettiroolipelien peruskliseet. Se esittelee palkitsevan dynaamisen talousjärjestelmän ja osoittaa siten varsin onnistuneesti, että nettiroolipelien ei välttämättä tarvitse keskittyä taistelemiseen ja aarteiden etsimiseen. Kaikille tulokasta ei kuitenkaan voi suositella, sillä lähes yksinomaan pelaajien varaan rakennettu pelimaailma on kaukana aloittelijaystävällisestä. Sen parhaat puolet tulevat esiin vasta lukuisien yksitoikkoisten tuntien jälkeen eikä tarjonta sen jälkeen todennäköisesti miellytä niitä, jotka etsivät perinteistä nettiroolipeliviihdettä. Erilaista pelikokemusta kaipaaville Eve Online voi kuitenkin olla tutustumisen arvoinen julkaisu.

-Mikko Karvonen