Uusimmat

Exit – Mister Escape seikkailee (PSP)

12.07.2006 15:15 Muropaketin toimitus

Ammattimainen ihmistenpelastaja Mister Escape, tai tuttavallisemmin Mr. ESC, ei tunne sanaa mahdoton. Mr. ESC on pelastustehtävien yksinäinen susi, joka vihaa suuria väkijoukkoja ja työskentelee sen vuoksi aina yksin.

Voimaa vaikeisiinkin pelastustehtäviin Mr. ESC saa päivittäisestä kahviannoksestaan, jonka avulla hän saattaa tehtävät aina loppuun saakka, mikäli palkasta sovitaan.

Exit pohjaa pelinä löyhästi jo klassikoksi muodostuneeseen Lemmings-sopulipulmapeliin. Exit on kuitenkin uudenlainen sekoitus tasohyppelyä ja älypeliä, jossa edellä mainitut elementit ovat keskenään sopivassa suhteessa.

Pelaaja joutuu käyttämään päättelykykyään, jotta erilaiset tasot olisi mahdollista läpäistä. Peli sisältää sata erilaista tasoa ja niitä on mahdollista ladata verkkoyhteyden kautta lisää. Kokonaisuutena peli on tyylikkäästi toteutettu ja sen sarjakuvamainen, tyylitelty grafiikka hivelee yksinkertaisuudellaan silmiä.

Pelin harjoitteluradoissa opetellaan käyttämään Mr. ESCin monipuolista liikevalikoimaa, johon kuuluvat muun muassa hyppeleminen, esineiden liikuttelu, pelastettavien ihmisten ohjailu ja erilaisten esineiden käyttö.

Hahmon ohjaaminen on sujuvaa ja loogista. Alun jälkeen peli vaikeutuu sopivan tasaisesti ja myöhemmissä radoissa pelaajan harmaat aivosolut ja älynystyrät joutuvatkin jo kovalle koetukselle.

Kuten niin monien pelien kohdalla, ei tämäkään peli sisällä suomenkielisiä ohjeita. Tämän lisäksi kaikki pelin sisällä annettava ohjeistus on sekin englanniksi, minkä vuoksi nuoremmat pelaajat tarvitsevat aikuisten apua niiden ymmärtämiseksi.

Pelin suositusikäraja on 7+ (PEGI), mikä merkitsee sitä, ettei peliä suositella alle peruskouluikäisille lapsille.

Lisäksi takakannesta löytyy sisältömerkintänä kauhu-symboli (PEGI), jonka perusteella pelin olettaisi sisältävän kauhuelementtejä. Näin ei kuitenkaan ole, ja symbolin käyttö vaikuttaa lähinnä markkinointikikalta, jolla peliä pyritään myymään suurempia määriä myös aikuisille pelaajille.

Yhdysvaltalaisen ESRB-luokituksen mukaan peli sisältää lievää piirrosväkivaltaa. Tämä on kyllä liioiteltua, sillä Exitin väkivalta on lähinnä pelin päättymisen aiheuttavia onnettomuuksia, jotka on toteutettu täysin verettömästi ja liioittelematta eli paremmalla kuin hyvällä maulla. Tämän johdosta peli sopii mainiosti lapsille. Pelissä ei ole väkivaltaan rinnastettavia elementtejä.

Exit on toimivaa ja mukaansatempaavaa kokoperheen peliviihdettä, josta voivat nauttia pelaajat vauvasta vaariin. Parhaimmillaan tällainen älypeli toimii esimerkiksi pitkillä automatkoilla. Peliin uppoutuu eikä matkan tylsyys haittaa.

Peli voi myös innostaa aikuiset auttamaan nuorempia pelaajia tasojen läpäisemisessä. Ja mikä olisikaan mukavampaa kuin että pelaaminen olisi lasten ja aikuisten yhteinen tapahtuma, josta nauttivat kaikki.

Järjestelmä: PSP