Uusimmat

Farming Simulator 2015 (Mac, PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

22.07.2015 17:00 Niklas Isberg

Tekijä: Giants Software
Julkaisija: Focus Home Interactive
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: Mac, PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows 7, 2,0 GHz prosessori, 2 Gt muistia, GeForce 8600
Pelaajia: 1, 2-16 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.farming-simulator.com
Arvostelija: Niklas Isberg

 

”Mä tulin maalta tänne kaupunkiin, ja panin pellot pakettiin. Nyt köyhä poika oon. Mä maalaispoika oon.”

Näin lauleli eräs tunnettu ja rakastettu suomalainen esiintyjä, jonka hittikappale istuu paremmin kuin hyvin maatalouteen keskittyvään Farming Simulator 2015:n. Tällä kertaa tosin ei matkata kaupunkiin ja maisemat pysyvät pitkälti samoina. Tilansa voi pystyttää joko Skandinaviaan tai Yhdysvaltoihin.

Kiireetöntä puuhailua

Maatilalla ahkerointiin päästään käsiksi heti kättelyssä, sillä hommat aloitetaan peltoja kyntämällä, lannoittamalla ja keräämällä kasvanut sato. Uutukainen lisää kokemukseen myös metsänhoidon, jonka suorittaminen onnistuu muun muassa moottorisahalla.

Maataloudesta huolehtiminen ei ole kuitenkaan pelkkää pelloilla huristelua, sillä menestyäkseen tulee lisäksi hankkia muun muassa eläimiä. Peli tarjoaa kanoja, lehmiä ja lampaita, joista jokaista tarvitsee hoitaa eri tavalla. Esimerkiksi kanat tiputtelevat munia maahan niille omistetussa aitauksessa, jonka jälkeen ne kerätään ja myydään kiinnostuneille ostajille.

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Kanat ovat eläimistä helpoimpia, sillä lehmiä ja lampaita täytyy syöttää tasaisin väliajoin. Lisäksi lampaat tuottavat villaa, joka kärrätään myyntiin. Se ei kuitenkaan onnistu ilman sopivaa traktoria ja lastaajaa, jotka saa käyttöönsä vasta, kun on tienannut tarpeeksi kahisevaa.

Rahan eteen saa tehdä tosissaan töitä, sillä Farming Simulator ei etene kovin nopeasti. Tuotantonopeutta ja aikaa voi manipuloida, mutta viljapeltojen niittäminen tuntuu tuskaisen pitkäveteiseltä. Onneksi peli mahdollistaa työntekijöiden palkkaamisen ja heidät voi laittaa muun muassa ajamaan puimuria, jolloin vehnä katoaa pelloilta kuin itsekseen. Tekoälykuskit eivät kuitenkaan kykene muuhun kuin viljan niittämiseen ja lyövät hanskat tiskiin, kun raja tulee vastaan.

Nyt köyhä poika oon

Mikko Alatalo veisteli kappaleessaan osuvasti ”Nyt köyhä poika oon”, koska rahaa tuntuu kuluvan enemmän kuin sitä tulee. Mammonaa voi ansaita nopeammin tekemällä tehtäviä, joista saa yleensä enemmän kuin tavaranostajilta. Ne vaihtelevat pizzanhakureissusta viljojen kuljettamiseen ja antavat toiminnalle jonkinlaisen päämäärän.

Tehtäviä ja muita tärkeitä kohteita voi tarkastella kartan avulla. Ne näkyvät tiluksilla symboleina ja niiden tarkoitukset ovat pääteltävissä. Omia työkoneitaan on kuitenkin hankala paikantaa, sillä ne näkyvät vain jos kyydissä on työntekijä. Turhautumista aiheuttaa useasti myös peräkärryn irrottaminen ja myöhemmin sen löytäminen. Sen sijaintia kun ei kartta kerro lainkaan.

Tilan ylläpitäminen on ensikertalaiselle jokseenkin haastavaa, sillä peli tarjoaa hyvin tyngän opastuksen maatilan saloihin. Kentälle on ripoteltu vinkkejä tarjoavia huomion arvoisia ikoneita, joiden pitäisi auttaa ymmärtämään koko ruljanssia. Niistä ei kuitenkaan ollut tarpeeksi apua, enkä esimerkiksi tiennyt mitä ihmettä pitäisi tehdä, kun kylvökoneesta loppuvat käytettävät siemenet.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Ei niin viehättävää maalaiselämää

Uudistusten jälkeenkin Farming Simulator 2015 tuntuu kovin viimeistelemättömältä. Se ei ole kaunis katsella ja peli kärsii ruudunpäivitysongelmista. Myös maailma on valitettavan hiljainen. Omien ajatuksien lisäksi korvissa pörisevät vain koneiden äänet ja lintujen viserrykset. Vaihtelua tähän olisi tuonut esimerkiksi teemaan sopiva radiokanava.

Farming Simulator on simulaattori sanan varsinaisessa merkityksessä. Se jäljittelee hyvin oikean elämän meininkiä, mutta tekee siitä tylsähköä ja vakavaa. Siitä olisi saanut viihdyttävämmän pienillä muutoksilla, ja nyt maataloudesta tietämättömän uunon on mahdoton innostua aiheesta. Peli saattaa innostaa kuitenkin niitä, joita kyseinen aihepiiri ja tämän tyylinen simulaatio kiinnostavat.

 

 

Lisää aiheesta

Farming Simulator 2011 (PC) 

Farming Simulator 2013 (PC) 

Harvest Moon: Animal Parade (Wii) 

Mulkaisu: Farming Simulator 

Rune Factory 4 (3DS)