Uusimmat

Full Spectrum Warrior (Xbox)

06.07.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Xboxin sotapelirintamalla on pitänyt viime aikoina kiirettä. Yksi uusi tulokas, tai pitäisikö sanoa alokas, on Full Spectrum Warrior. RTS-pelien kunniaa yllä pitävä Pandemic Studiosin luomus asettaa pelaajan komentamaan kahta jalkaväen ryhmää hahmon ulkopuolisesta kuvakulmasta jossain lähi-idässä.

Pelin alussa joudutaan alokasleirille, jossa reservin miehet koulutetaan toimimaan jälleen sotilaalle sopivalla tavalla. Pitkäksi muodostuva mokuleiri on käypä tutoriaali, jonka jälkeen siirrytään tositoimiin kentälle. Tehtävät ovat moniosaisia, ja oma ryhmä pitää säilyttää hengissä koko ajan.

Kaupunkisodassa edetään katu kerrallaan, toisen ryhmän suojatessa toisen etenemistä. Tunnelmaa luodaan onnistuneesti erinomaisen grafiikan ja fysiikkamallinnuksen lisäksi myös mestarillisella musiikilla sekä erinomaisesti onnistuneella ääniroolituksella, joka saa ryhmän jäsenet elämään tilanteen mukaan.

Ryhmä voi käyttää etenemisessään apunaan mm. käsi-, kivääri- ja savukranaatteja, ilmatiedustelua ja erilaisia tulitusmuotoja. Lisäksi tarjolla on tykistökeskitystä tai ilmatukea, lähinnä isompien kohteiden kuten tankkien kohdalla. Välitallennuksia tehdään radioitse aina, kun tehtävä tai sen osa on suoritettu. Ryhmänjohtajilla on mukanaan GPS-laite, josta voi tarkistaa lähimmän huoltojoukkojen sijainnin tai parhaimman reitin.

Sujuvasti toimiva ja todella hyvältä näyttävä peli alkaakin tökkiä vasta, kun tehtäviä on takana useampia. Putkimaiset kentät ja vaihtelun puute alkavat puuduttaa muutaman tunnin pelailun jälkeen. Vastustajat ovat lähes aina kiväärimiehiä, ja tekoälyn taso on surullisen huono. Live ei tarjoa mitään uutta sisältöä peliin.

Uskomattoman komealta näyttävä, hyvää tunnelmaa tarjoava peli olisi lopulta kaivannut hieman vaihtelua tehtäviinsä, jotta hyvä pelikokemus muuttuisi erinomaiseksi.

Tällaisenaankin peli on silti ehdottomasti yksi RTS-pelien parhaita Xboxilla.

Jaakko Viitanen