Uusimmat

Horizons: Empire of Istaria (pc)

30.01.2004 00:00 Mikko Karvonen

eDomen arvostelussa PC:n Horizons: Empire of Istaria

Nettiroolipelien osoittauduttua kannattavaksi liiketoiminnaksi useimmat suuret pelijulkaisijat ovat pyrkineet täydentämään tuotevalikoimaansa ainakin yhdellä lajityypin edustajalla. Tuorein uuden aluevaltauksen tehnyt firma on Atari, jonka Horizons: Empire of Istaria pyörähti käyntiin joulukuun alussa. Kyseessä on hyvin perinteiseen fantasiamaailmaan sijoittuva kokonaisuus, jonka tekijät ovat panostaneet ennen kaikkea antoisan sisällön kehittämiseen.

Tekniikka pätkii

Heti ensimmäisestä pelikerrasta lähtien on selvää, että tulokkaan beta-testausta olisi pitänyt jatkaa vielä muutaman kuukauden ajan. Sen nettikoodissa olisi parantamisen varaa: pelaajamäärän kasvaessa palvelimet alkavat hyytyä. Lisäksi pelissä esiintyy outoja viivepiikkejä, joiden vuoksi uusien esineiden ja tehtävien ilmestyminen pelaajan käyttöön saattaa kestää jopa useita minuutteja. Myyntiversion kiirehtimisestä kielii myös se, että läheskään kaikki suunnitellut ominaisuudet eivät ole vielä valmiina. Niitä lisäillään peliin vähitellen automaattisesti latautuvien päivitysten mukana.

Myös käyttöliittymä kärsii hieman kömpelöstä toteutuksesta. Pelinäkymää rajoittavat lukuisat erilaiset ikkunat, jotka tarjoavat informaatiota mm. ryhmän kokoonpanosta, taisteluiden etenemisestä ja käynnissä olevista keskusteluista. Onneksi lopputuloksen sekavuutta vähentää huomattavasti se, että pelaaja voi valita ja muokata käytössä olevia ikkunoita omien mieltymystensä ja tarpeidensa mukaan. Itse pelaaminen hoidetaan yksinkertaisella osoita-ja-naksauta –systeemillä. Se on kiitettävän selkeä ja intuitiivinen, mutta yksityiskohtiensa puolesta pienen viilaamisen tarpeessa. Esimerkiksi taistelutaitojen käytössä esiintyy turhan paljon viivettä ja kaupankäynnin sekä resurssien keräämisen kaltaiset toiminnot vaativat tarpeettoman monia napinpainalluksia.

Sisältö toimii

Sisältönsä puolesta tulokkaalla on tarjota vain vähän uusia ja omaperäisiä ideoita. Sen sijaan pelintekijät ovat hyödyntäneet muista nettiroolipeleistä tuttuja elementtejä ja rakentaneet niistä entistä hiotumman kokonaisuuden. Horizonsin rytmitys on hoidettu esimerkillisesti. Pelaajille on tarjolla selkeitä tavoitteita heti alusta lähtien eikä pelaaminen mene missään vaiheessa päämäärättömäksi vaelteluksi. Tehtävien rakenne vaihtelee suoraviivaisista kuriirireissuista ja tiettyjen hirviöiden metsästämisestä pitkiin ja eeppisiin seikkailuihin. Kaikkein mielenkiintoisin idea tällä saralla on kunkin palvelimen kaikkien pelaajien yhteiseksi tehtäväksi annettu satyyrien vapauttaminen. Mikäli tässä onnistutaan, pelastetut olennot liittyvät pelattavien rotujen joukkoon.

Pelikokemuksen antoisuutta edistää myös mainio hahmokehitys, joka perustuu kymmeniin erilaisiin seikkailu- ja käsityöammatteihin. Hahmonluonnin yhteydessä vaihtoehtoja on tarjolla vain muutamia, mutta kokemuksen ja taitojen karttuessa yhä useampi kilta toivottaa sankarikokelaan tervetulleeksi. Alalta toiselle siirtyminen onnistuu asianmukaiselle kouluttajalle puhumalla ja eri uria voi yhdistellä melko vapaasti. Pelaajat voivatkin rakentaa hahmonsa pitkälti omien mielihalujensa mukaan.

Paketin muista piirteistä mielenkiintoisin ovat pelattavien rotujen joukosta löytyvät lohikäärmeet, jotka toimivat täysin omien lainalaisuuksiensa mukaan. Ne eivät esimerkiksi käytä samoja varusteita kuin muut hahmot, vaan turvautuvat pääasiassa synnynnäisiin ominaisuuksiinsa. Kova nahka, tulinen hengitys, tappavat kynnet ja vaihdettava maagiset suomut tekevät suurista lohikäärmeistä erittäin varteenotettavia taisteluita. Lisäksi ne voivat uhrata rahaa aarrekasaansa nostaakseen väliaikaisesti ominaisuuksiaan. Valitettavasti nämä suuret liskot ovat toistaiseksi kärsineet eniten pelin puolivalmiista luonteesta. Ne eivät esimerkiksi voi vielä oppia lentämään tai kehittyä kookkaampaan aikuismuotoonsa. Tästäkin huolimatta niillä pelaaminen on mukavan erilainen kokemus.

Pelillisten elementtiensä puolesta Horizons: Empire of Istaria on huomioimisen arvoinen nettiroolipeli. Lähes kaikki sen osa-alueet on toteutettu antoisammin kuin useimmissa muissa lajityypin edustajissa. Todella omaperäisten ideoiden harvalukuisuus ja pelin fantasiamaailman tavanomaisuus ovat sen sisällön ainoita heikkouksia. Valitettavasti tekniset ongelmat ja monien luvattujen ominaisuuksien puuttuminen nakertavat tulokkaan pelillisiä ansioita niin paljon, että se ei nykymuodossaan saavuta täyttä potentiaaliaan.