Uusimmat

Ice Age 2: The Meltdown (GC, pc, PS2, Xbox)

28.04.2006 00:00 Miikka Lehtonen

Elokuvapelit, nuo rahavaikeuksien kanssa painivien pelitalojen oljenkorret. Vanha sanonta ruumiintoiminnoista ja juoksemisesta tulee helposti mieleen kun pohtii useita selvästi puolivaloilla koodattuja viritelmiä, joiden ainoat myyntiargumentit ovat tutut pärstät kannessa ja myyvä nimi. Poikkeuksiakin toki löytyy, eivätkä kaikki elokuvapelit ole täyttä roskaa. Harva on kuitenkaan klassikko.

Ice Age 2: The Meltdown perustuu löyhästi parasta aikaa elokuvateatterissa pyörivän animaatioelokuvan tapahtumiin. Päähenkilöiden sijaan pelaaja asettuu meille elokuvia näkemättömille tunnetuimman hahmon turkin alle. Keskipisteessä on nimittäin se kuuluisa jäätyneen kävyn omistava orava, Scrat.

Toisin kuin kuuluisan sanonnan oravaa, pelaajaa ei Ice Age 2:n aikana paljon harmita, sillä yllättäen peli on sangen viihdyttävää ajanvietettä.

Elokuvan juonen ja päähenkilöiden dumppaaminen taustalle osoittautuu mainioksi ratkaisuksi. Scrat on päähenkilönä huomattavasti viihdyttävämpi kuin jonkun B-luokan julkkiksen kaljarahoja vastaan näyttelemä mammutti tai sapelihammastiikeri. Lisäksi kehitystiimi on uskaltanut ottaa vapauksia pelin kanssa, ja näin tarjolla on muutakin kuin tasoloikkaa. Käpyjen keräämisen ohessa pääsee harrastamaan kaikenlaista minipelitoimintaa muun muassa Dance Dance Revolution -kopion parissa.

Käpyrallia

Täytyy rehellisesti tunnustaa, että arvostelukappaleen saadessani odotin tusinaluokan viritelmää, jossa kamala grafiikka säestäisi kömpelöä tasohyppelyä ja videopätkät olisivat yleisempiä kuin oivallukset. Väärässä olin.

Ice Age 2: Meltdownin pelaaminen on sujuvaa. Scrat haluaa pähkinöitä, joten niiden kerääminen on päätavoite. Herkut poimitaan talteen perinteisin tasohyppelykeinoin. Scrat osaa hyppiä, kiipeillä, ryömiä ja muutenkin toimia tasohyppelysankarin vaatimusten mukaisesti.

Kaikki kävyt eivät loju maastossa odottamassa ottajaansa, vaan ne pitää etsiä. Käpyjä voi raapia maan alta vimmatusti nappia painelemalla. Osa on vielä paremmassa tallessa, jolloin ne pitää ensin etsiä seuraamalla Scratin tarkkaa nenää. Jotkut kävyt vaativat erikoistehtävien suorittamista, ennen kuin ne siirtyvät plakkariin.

Eräässä alkupään käpytehtävässä Scrat seuraa salaa sapelihammastiikeriä käpyjen täyttämään luolaan. Tukkapöllyn pelossa Scrat joutuu hiipimään tiikerin perässä varoen tarkkaan rapistelemasta luolassa olevia pusikoita. Mikäli tikru kääntää päätään, Scrat osaa näytellä kuollutta. Pienet sivutehtävät piristävät peliä ja antavat vaihtelevaa pelattavaa. Tavoitteet on tehty selkeästi ymmärrettäviksi ja kaikkia tehtäviä edeltää opastus edessä olevasta haasteesta.

Kuten lapsille suunnatulta peliltä sopii odottaakin, Ice Age 2: The Meltdown ei sisällä väkivaltaa tai muutakaan pienemmälle väelle sopimatonta materiaalia. Vähäinen taistelu tapahtuu Scratin koomisen heilumisen ja veuhkaamisen muodossa ja päättyy vihollisten taintumiseen. Scratilla itsellään on turvanaan pino kukan lehtiä, jotka lentelevät osuman seurauksena. Lehtien kuluttua nollaan meno jatkuu edelliseltä tarkistuspisteeltä, joita maastosta löytyy runsaasti.

Yllättävän viihdyttävä

Ice Age 2: The Meltdown on visuaaliselta toteutukseltaan mainio. Elokuvan visuaalinen tyyli on siirretty mainiosti pelimuotoon. Itse Scrat on onnistunut tasohyppelypelin sankari. Orava on animoitu veikeästi ja elokuvan tapaan nykii ja vikisee jatkuvasti.

Kuten nimikin antaa ymmärtää, jäätiköt sulavat pelin kuluessa. Se näkyy myös maisemissa. Alun jäävuoret vaihtuvat pian viidakoiksi, tasangoiksi ja muiksi vaihtelevammiksi peliympäristöiksi. Muutos ei ole vain kosmeettinen, sillä esimerkiksi viidakossa voi hyödyntää liaaneita liikkumiseen.

Kaikki ei kuitenkaan ole sujuvan viileää. Vaikka pelin sisältö on mukavan vaihtelevaa, se on kestoltaan turhan lyhyt. Kokenut pelaaja pääsee ihastelemaan lopputekstejä jo yhden illan jälkeen, joskin pähkinäralli jatkuu edelleen avattavan bonusmateriaalin toimesta. Asiaa ei auta se, että vaikeustaso on sangen matala. Muutamissa kohdissa joutuu tekemään tosissaan töitä, mutta pääasiassa kentät menevät läpi ensimmäisellä yrityksellä.

Pahempana ja täysin käsittämättömänä töppinä pidän sen sijaan sitä, että lapsille suunnatussa pelissä ei ole minkäänlaista suomenkielistä toteutusta, edes tekstien muodossa. Koska monet tehtävät vaativat tekstin lukemista ja tarkkojen tavoitteiden ymmärtämistä, aikuisen kannattaa olla koneen lähettyvillä auttamassa. Voidaan toki todeta, että lasten kanssa vietetty aika on hyödyllistä aikaa, mutta en jaksa millään uskoa tämän olleen ratkaisun todellinen peruste.

Ice Age 2: The Meltdown on selkeästi parempi peli kuin suurin osa lisenssiroskasta. Vaikka se ei ole mitenkään mullistava tai tuo tasohyppelypeleihin mitään suurempaa uutta, se hoitaa lestinsä mallikkaasti. Näyttävä grafiikka, hauska ja sujuva pelattavuus ja vaihtelevat haasteet saavat aikaan pelin, jota kehtaa vähän vanhempikin peluri pelata. Harmi vain, että hupi loppuu niin lyhyeen.  

Tekijä: Vivendi Universal
Julkaisija: Vivendi Universal
Testattu: PlayStation 2
Saatavilla: PlayStation 2, Xbox, GameCube, pc, DS, GBA
Pelin kotisivu: iceage2game.com