Uusimmat

Mass Effect 2 (PS3)

11.02.2011 14:00 Miikka Lehtonen

Tekijä: Bioware
Julkaisija: EA
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia:  1
Pelin kotisivu:http://masseffect.bioware.com/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Mass Effect 2 on kova peli. Todella kova. Se oli monen mielestä viime vuoden paras peli, enkä välttämättä lähtisi väittämään vastaan. Tähän saakka se on kuitenkin ollut PlayStation-pelurien ulottumattomissa, sillä tähän saakka se oli Xboxin ja PC:n yksinoikeus. Tähän saakka.

Pelin PlayStation 3 –versio on vihdoin saapunut suurten puheiden saattelemana. Paras versio? Huikeimmat grafiikat? Eniten sisältöä? Noinkohan!

En lähde tässä arvostelussa sen kummemmin puhumaan Mass Effect 2:sta pelinä. Se homma on jo tehty Tero Lehtiniemen mainiossa ja kattavassa arvostelussa, jonka voin allekirjoittaa hyvin mielin. Erinomainen peli, joka tarjoaa oikeaa roolipelaamista, viihdyttävää toimintaa ja todella kiinnostavan maailman. Puhutaan sen sijaan siitä, mitä PlayStation 3 –versio tekee – tai ei tee.

Suurin, kaunein, huikein?

Ennakkoon PlayStation 3 –versiosta puhuttaessa ei juuri ylisanoja säästelty. EA:n edustajien mukaan peli tulisi olemaan se kaunein ja paras kaikista pelin versioista. Ja miksipä ei, sillä sehän tulisi käyttämään Mass Effect 3:n pelimoottoria!

Kuten yleensäkin käy, käytäntö ei yllä ihan hypepuheiden tasolle. Mass Effect 2:n PlayStation 3 –versio näyttää toki hyvältä, mutta niin näyttävät muutkin versiot. Onko se parempi? Sanoisin, että erilainen. Olen pelannut peliä PC:llä ja Xbox 360:lla jo sangen pitkään, mutta jos ohimolleni pistettäisiin ase ja minua vaadittaisiin kuvailemaan moottorien erot, voisi käydä kylmästi.

Varjot näyttävät erilaisilta, samaten ehkä tekstuurit. Mutta onko kyse moottorin eroista vai siitä, että PlayStation 3:lla tekstuurien pehmennys ja varjot tehdään muutenkin eri tavalla? Kumpi tapa on parempi? Missä Väinö on? Tämän kun tietäisi. Fanipojittelun sijaan voisimme tyytyä siihen, että pelasipa peliä millä alustalla tahansa, se näyttää enemmän kuin tarpeeksi hyvältä.

Se toinen osa hypepuheista, eli ”suurin Mass Effect 2 –seikkailu”, pitääkin sitten tavallaan vähän paremmin paikkansa. Pelihän on jo vuoden vanha ja siihen on julkaistu vuoden kuluessa reippaasti lisäsisältöä. Osa sisällöstä oli Xbox 360 –pelureillekin ilmaista niin sanotun Cerberus Network –koodin avulla. Sama koodi löytyy myös PlayStation 3 –versiosta, joten Firewalker, muutamat lisäaseet ja kostoa etsivä palkkasoturi Zaeed irtoavat mukaan ilmaiseksi.

Mutta näiden ohella PlayStation 3 –versio sisältää myös kolme DLC-pakettia. Kasumi: Stolen Memory, Overlord ja Lair of the Shadow Broker tulevat mukana levyllä. DLC:t ovat hyvälaatuista kamaa ja ainakin Lair of the Shadow Broker kuuluu jokaisen Mass Effect 2 –seikkailijan perusvarustukseen, joten peukkua siitä, että näin mukava määrä sisältöä kuuluu jo pelin peruspakkaukseen.

Eikä se toki tähän lopu: rahalla saa ja hevosella pääsee, sillä PlayStation Networkista löytyy reippaasti muutakin ostettavaa ja ladattavaa.

Mikset pelaa jo?

Yhdellä merkittävällä tavalla PlayStation 3:n Mass Effect 2 eroaa veljistään. Eräs pelitrilogian keskeisistä ideoista on aina ollut se, että peleissä tehdyt ratkaisut seuraavat pelaajan mukana seuraaviin osiin.

Tapoitko tämän tyypin ykkösessä? Hän on kuollut yhä. Pelastitko tämä siirtokunnan? Siellä ne yhä elelevät – tai ainakin vaikuttavat jotenkin pelin tapahtumiin. Joskus suuremmin, joskus pienemmin, mutta onpa ainakin tunne siitä, että tarina on juuri minun tarinani.

Vaan mikä eteen, kun Mass Effectiä ei ole PlayStationille julkaistu, eikä tulla julkaisemaan? Ratkaisu on muikea. Levyllä tulee mukana interaktiivinen sarjakuva, joka käy läpi alkuperäisen pelin tapahtumat. Aina kun vastaan tulee yksi kakkososaan vaikuttavista, merkittävistä päätöksistä, sarjakuva pysähtyy ja pelaaja saa  valita, mitä hän olisi tehnyt. Sitten kasataan talletus ja hypätään kakkosen keskelle. Mainio idea!

Yhteenvetona voisin todeta, että Mass Effect 2 oli vuosi sitten aivan tautisen erinomainen tietokoneroolipeli ja sitä se on edelleen. Jos genre kiinnostaa pätkääkään, kannattaa hypätä komentaja Shepardin kelkkaan tältä istumalta.

 

Lue myös

Crash Time 4: The Syndicate (PC, Xbox 360)

DC Universe Online (PS3)

Dead Space 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Invizimals: Shadow Zone (PSP)