UUSIMMAT

Mass Effect 2 (PS3)

11.02.2011 14:00 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Bioware
Julkaisija: EA
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia:  1
Pelin kotisivu:http://masseffect.bioware.com/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Mass Effect 2 on kova peli. Todella kova. Se oli monen mielestä viime vuoden paras peli, enkä välttämättä lähtisi väittämään vastaan. Tähän saakka se on kuitenkin ollut PlayStation-pelurien ulottumattomissa, sillä tähän saakka se oli Xboxin ja PC:n yksinoikeus. Tähän saakka.

Pelin PlayStation 3 –versio on vihdoin saapunut suurten puheiden saattelemana. Paras versio? Huikeimmat grafiikat? Eniten sisältöä? Noinkohan!

En lähde tässä arvostelussa sen kummemmin puhumaan Mass Effect 2:sta pelinä. Se homma on jo tehty Tero Lehtiniemen mainiossa ja kattavassa arvostelussa, jonka voin allekirjoittaa hyvin mielin. Erinomainen peli, joka tarjoaa oikeaa roolipelaamista, viihdyttävää toimintaa ja todella kiinnostavan maailman. Puhutaan sen sijaan siitä, mitä PlayStation 3 –versio tekee – tai ei tee.

Suurin, kaunein, huikein?

Ennakkoon PlayStation 3 –versiosta puhuttaessa ei juuri ylisanoja säästelty. EA:n edustajien mukaan peli tulisi olemaan se kaunein ja paras kaikista pelin versioista. Ja miksipä ei, sillä sehän tulisi käyttämään Mass Effect 3:n pelimoottoria!

Kuten yleensäkin käy, käytäntö ei yllä ihan hypepuheiden tasolle. Mass Effect 2:n PlayStation 3 –versio näyttää toki hyvältä, mutta niin näyttävät muutkin versiot. Onko se parempi? Sanoisin, että erilainen. Olen pelannut peliä PC:llä ja Xbox 360:lla jo sangen pitkään, mutta jos ohimolleni pistettäisiin ase ja minua vaadittaisiin kuvailemaan moottorien erot, voisi käydä kylmästi.

Varjot näyttävät erilaisilta, samaten ehkä tekstuurit. Mutta onko kyse moottorin eroista vai siitä, että PlayStation 3:lla tekstuurien pehmennys ja varjot tehdään muutenkin eri tavalla? Kumpi tapa on parempi? Missä Väinö on? Tämän kun tietäisi. Fanipojittelun sijaan voisimme tyytyä siihen, että pelasipa peliä millä alustalla tahansa, se näyttää enemmän kuin tarpeeksi hyvältä.

Se toinen osa hypepuheista, eli ”suurin Mass Effect 2 –seikkailu”, pitääkin sitten tavallaan vähän paremmin paikkansa. Pelihän on jo vuoden vanha ja siihen on julkaistu vuoden kuluessa reippaasti lisäsisältöä. Osa sisällöstä oli Xbox 360 –pelureillekin ilmaista niin sanotun Cerberus Network –koodin avulla. Sama koodi löytyy myös PlayStation 3 –versiosta, joten Firewalker, muutamat lisäaseet ja kostoa etsivä palkkasoturi Zaeed irtoavat mukaan ilmaiseksi.

Mutta näiden ohella PlayStation 3 –versio sisältää myös kolme DLC-pakettia. Kasumi: Stolen Memory, Overlord ja Lair of the Shadow Broker tulevat mukana levyllä. DLC:t ovat hyvälaatuista kamaa ja ainakin Lair of the Shadow Broker kuuluu jokaisen Mass Effect 2 –seikkailijan perusvarustukseen, joten peukkua siitä, että näin mukava määrä sisältöä kuuluu jo pelin peruspakkaukseen.

Eikä se toki tähän lopu: rahalla saa ja hevosella pääsee, sillä PlayStation Networkista löytyy reippaasti muutakin ostettavaa ja ladattavaa.

Mikset pelaa jo?

Yhdellä merkittävällä tavalla PlayStation 3:n Mass Effect 2 eroaa veljistään. Eräs pelitrilogian keskeisistä ideoista on aina ollut se, että peleissä tehdyt ratkaisut seuraavat pelaajan mukana seuraaviin osiin.

Tapoitko tämän tyypin ykkösessä? Hän on kuollut yhä. Pelastitko tämä siirtokunnan? Siellä ne yhä elelevät – tai ainakin vaikuttavat jotenkin pelin tapahtumiin. Joskus suuremmin, joskus pienemmin, mutta onpa ainakin tunne siitä, että tarina on juuri minun tarinani.

Vaan mikä eteen, kun Mass Effectiä ei ole PlayStationille julkaistu, eikä tulla julkaisemaan? Ratkaisu on muikea. Levyllä tulee mukana interaktiivinen sarjakuva, joka käy läpi alkuperäisen pelin tapahtumat. Aina kun vastaan tulee yksi kakkososaan vaikuttavista, merkittävistä päätöksistä, sarjakuva pysähtyy ja pelaaja saa  valita, mitä hän olisi tehnyt. Sitten kasataan talletus ja hypätään kakkosen keskelle. Mainio idea!

Yhteenvetona voisin todeta, että Mass Effect 2 oli vuosi sitten aivan tautisen erinomainen tietokoneroolipeli ja sitä se on edelleen. Jos genre kiinnostaa pätkääkään, kannattaa hypätä komentaja Shepardin kelkkaan tältä istumalta.

 

Lue myös

Crash Time 4: The Syndicate (PC, Xbox 360)

DC Universe Online (PS3)

Dead Space 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Invizimals: Shadow Zone (PSP)

Keskustelu

Rujoilta konsolipelit näyttää kun parinkin metrin päästä 40 tuumaista ja ylöspäin katsoo, varsinkin tekstuurien huonolaatuisuus on suuri ongelma konsoleilla, plus puuttellinen AA/AF. Plus sitten monissa konsopeleissä esiintyvä fps:n tökkiminen kun raudan rajat tulee vastaan.

Näin itse PS3:n, X360:n ja peliPC:n omistavana. Niin ja PC:n kaikki ajosimut/pelit ajan töllöstä kun rattipenkki ankkuroitu siihen eteen keskelle olohuonetta…

10: Ps3 versio on myös lukittu 30 fps max. Demoa ei ollut, mutta ise peli on.

@10

Boksin ohjaimen voi liittää peeceeseen. Tilaa netistä niin halvalla löytyy.

[email protected] Myös ”suxbox” -versiossa tahmaa ruudunpäivitys ja kuva ei käy koskaan yli 30fps:än kun taas ps3:en versiota ei ole lukittu aina 30, vaan menee sen ylikin.

Voi pc:n kuvan siirtää telkkariin, mutta miten pelaat sitä? Sohvapöydällä vemputat hiirtä ja pidät näppäimistöä? Niska, selkä ja ranteet kipeänä varmasti!

[email protected] Yhdyn teikäläisen kommenttiin. Pc:llä yleensä graafiset arvot täytyy olla korkeammat, koska näyttöä katsotaan niin läheltä. Sahalaidat ja muut vastaavat näkyvät pc:n näytöltä huomattavasti helpommin ja jos nämä häiritsevät asiat poistaa, tarvitaan rutkasti reunanpehmennystä ja resoa.

Itseäni hauskuttaa myös aina, kun aletaan konsoleiden parin 30:stä 26fps:ään tiputuksia kommentoimaan heti. Pc:llä en ole ikinä nähnyt peliä, joka AIVAN ALUSTA LOPPUUN pyörisi aina tasasella fps:llä ilman esim. ”alkulatinki” pätkintää. Itsellä myös pc joka pyörittää suht hyvin pelit, mutta pelaan huomattavasti mieluummin 52″ Sonysta ”gaystation” -pelejä :). Padi + tähtäys jo luontevampaa kun hiirellä hosuminen ja sörkkiminen + 5.1 äänet konsolipeleissä antaa aika nannaa potkua. Straregia pelejen pelaaminen töllöstä voisi pc:llä olla kivaa, mutta kamala säätö jos haluu näppäimistön ja hiiren sohvapöydälle sellaiseen asentoon, että pelaaminen on mukavaa.

@6 jos graafista paremmuutta mitataan pelkästään ruudun tuumakoossa niin sitten ehkä on suurempi todennäköisyys sille, että ”grafiikkaelämys” on parempi konsoleilla juuri sen takia koska konsolit ovat monesti isossa telgussa kiinni. Tosin, yleensä silti se pienempi PC-ruutu yltää suurempaan kuin Full HD resoluutioon ja sitä katsellaan lähempää, joten ym. argumentti ei lopulta päde lainkaan.

Toisaalta taas, miksi sitä PC:tä ei voisi laittaa siihen samaan telmariin konsolien kanssa kiinni? Omani on ainakin samaisessa 42″ telmarissa missä GayStation ja SuxBoxkin ovat.

Mainittavan arvoinen asia on myös se, että ruudunpäivitys on melko epätasainen PS3 versiossa. Se tuskin suurinta osaa pelaajista häiritsee, mutta on selkeä haittatekijä jos vertaa SuxBox versioon.

haha joo just ensimmäinen multiplattari joka muka näyttää hyvältä ps3:lla? uskoakko tuota? niin monta peliä ollu täyttä [email protected]@ että enpä tiedä, koko ps3 joutaa romulavalle mun puolesta – –

PC-pelaajat eivät keskimäärin saa parempaa grafiikkaelämystä, koska pelaavat todella pieniltä ruuduilta verrattuna olohuoneen telkusta pelattaviin konsolipeleihin. Itsellä on hyvä PC, mutta tykkään mielummin pelata 46″ tuuman telkusta ja monikanavaäänellä.

@3 PC:n grafiikkoja on hankala vertailla konsolien kanssa, sillä ovathan ne aina paremmat, mutta vain hyvin pieni osa pelaajakunnasta omistaa koneen joka jaksaa kantaa kaikki pelit täysnäköisinä, eivätkä siltikään kaikki aseta graffoja täysille.

No eiköhän tässäkin tapauksessa PC versio vie ylivoimaisesti voiton grafiikan suhteen.

Montakohan Vuoden Peli/Vuoden Roolipeli titteliä on saanut. Mahtava peli.

”Jos genre kiinnostaa pätkääkään, kannattaa hypätä komentaja Shepardin kelkkaan tältä istumalta.” Heh. :D Oikeastaan genre ei kiinnostanut pätkääkään ennen kuin joulupäivänä menin EA storesta ostamaan molemmat massat. Nyt on ykkönen pelattu 3 kertaa ja kakkonen puolitoista kertaa läpi. :)

Muropaketin uusimmat