Uusimmat

NBA Street Vol. 2 (Xbox)

01.05.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Aiemmin niin mukavat EA Sportsin urheilupelit tuntuvat nykyään lähinnä rahastukselta. Äärettömän vähäisillä muutoksilla, pienellä grafiikkapäivityksellä ja uudella vuosinumerolla varustetut pelit eivät enää herätä sellaista intoa kuin vielä muutama vuosi sitten. EA Sportsin Big-alajaosto on kuitenkin pitänyt profiilinsa korkealla. Bigin pojat ovat ottaneet urheiluun hieman arcademaisemman lähestymistavan, tästä tuloksena mm. SSX, Freekstyle, kesäkuussa ilmestyvä vapaapainipeli Def Jam Vendetta ja nyt arvostelussa oleva NBA Street Vol. 2. Tämä NBA Street -pelisarjan toinen osa ilmestyy kaikille uutuuskonsoleille ja me otimme arvosteluun pelin Xbox-version.

NBA Street Vol. 2 pitää sisällään arcade-hengessä toteutettua katukorista, jossa kolmen hengen joukkueet ottavat toisistaan mittaa. Lähes kaikki normaalin koripallon säännöt on heitetty romukoppaan ja tilalle on veistetty lähes kaiken salliva pelisysteemi, joka tekee pelistä todella nopeatempoisen. Pikakurssina voitaisiin käydä läpi muutamat katukoriksen tärkeimmistä säännöistä. Kolmen pisteen viivan sisältä tehdyistä koreista saa yhden pisteen ja kolmosen viivan takaa tulee kaksi pistettä. Minkäänlaisia virheitä ei tunneta, vapaaheitoista puhumattakaan. Pelit päättyvät 21 pisteeseen, mutta voittomarginaalin on oltava vähintään kaksi pistettä. Siinäpä ne tärkeimmät. Halutessaan pelaaja voi säätää sääntöjä haluamaansa suuntaan, mutta vakioasetuksilla peli oli ainakin omasta mielestäni parhaimmillaan

Korien tekeminen on tietysti pelin tärkein juttu, mutta lähes yhtä tärkeää on ”tyylipisteiden” kerääminen. Pelaajaa nimittäin palkitaan hienoista suorituksista pisteillä, jotka kasvattavat ruudun yläreunassa majailevaa Gamebreaker-mittaria. Mittarin täyttyessä pelaajan joukkue siirtyy Gamebreaker-tilaan, jossa tehdystä korista saa hirmuisen määrän tyylipisteitä, jonka lisäksi pelaajaa palkitaan yhdellä tai kahdella pisteellä vastustajan pistemäärän tipahtaessa yhdellä.

Yksittäiset donkit, torjunnat, harhautukset ja riistot eivät kartuta tyylipistesaldoa yhtä hyvin kuin näistä yksittäisistä elementeistä koostuvat kombot. Parin harhautuksen jälkeen donkkaamalla tehdystä korista ropsahtaa parhaimmillaan kymmeniä tuhansia pisteitä, kun taas yksittäinen donkki kartuttaa tiliä vain parin tuhannen pisteen verran. Koska tiukoissa tilanteissa Gamebrakerilla saattaa saada huomattavan edun, kannattaa pelityyliin kiinnittää huomiota.

Pelistä löytyy NBA-lisenssi, jonka ansiosta mukana on kaikki NBA-joukkueet ja yli 150 NBA-pelaajaa ja joukko menneiden vuosien koripallolegendoja. NBA Street Vol. 2:n roosterista löytyvät mm. Dr. Julius Erving, Magic Johnson ja Michael Jordan. Pelimoodeja on kolme: yksittäinen ottelu, NBA Challenge ja Be a Legend -moodi. Yksittäinen ottelu ei varmasti esittelyjä kaipaa, mutta kahdesta jälkimmäisestä voisi mainita muutaman sanan. NBA Challenge on eräänlainen turnaus, jossa pelataan useaan eri lohkoon jaettuja joukkueita vastaan. Yhdessä lohkossa on kuusi joukkuetta, ja kun nämä kaikki on päihitetty, pääsee ottamaan mittaa Legenda-joukkueesta. Be a Legend -moodissa luodaan ensin oma pelaaja ja valitaan tämän ympärille pari valmista hahmoa. Sen jälkeen lähdetään tahkoamaan erilaisia haastekisoja ja turnauksia, joissa menestyminen palkitaan kehityspisteillä. Niillä voi myöhemmin ostaa uusia vaatteita tai parantaa oman palloilijan taitoja. Oman pelaajan luominen ja kehittäminen onkin yksinpeliosuuden suurimpia koukkuja.

Jo ensimmäinen NBA Street oli pelattavuutensa osalta lähes täydellinen peli, eikä toimivaksi todettua konseptia ole lähdetty juurikaan muuttamaan. Peliin on todella helppo päästä sisään ja jo ensimmäisen pelitunnin aikana oppii myös ne vähän vaikeammat kombot ja muut liikkeet. Peli painottaa donkkauksia erittäin paljon, mutta tällaisessa arcade-koripallossa se ei liiemmin häiritse. Donkkeja olisi kuitenkin voinut olla hieman enemmän, jotta samat liikkeet eivät toistuisi liikaa pidempienkään pelisessioiden aikana. Puolustuspääkin toimii kuin unelma, sillä korien torjuminen ja pallon riistojen onnistuminen ei tunnu olevan pelkkää onnenkauppaa. Pelaajan taidollakin on oma osansa puolustuksen toimivuudessa.

NBA Street Vol. 2 ei kuulu Xboxin näyttävimpiin peleihin, mutta me palkitsemme pelin graafiset ansiot arvosanalla hyvä. Hahmojen ulkoasut ovat varsin onnistuneita ja pelaajiin on saatu sisällytettyä runsaasti piirteitä heidän reaalimaailman esikuvistaan. Animaatiot ovat erittäin sulavia ja niihin on upotettu mukavasti pieniä yksityiskohtia, jonka ansiosta hahmojen liikehdintä näyttää realistiselta. Kenttien taustoihin olisi ehkä voinut panostaa hieman enemmän, mutta tämä on varsin pieni kauneusvirhe muuten näyttävässä kokonaisuudessa. Äänipuolella homma toimii, kunhan pelaaja tykkää hiphopista ja rapistä. Taustalla pyörii nimittäin lähes pelkästään näiden kahden musiikkigenren kappaleita ja selostajakin tuntuu olevan aika kovasti joujou-henkinen. Mikäli pelin soundtrack ei miellytä, musiikit pitää vääntää kokonaan pois päältä; Xboxin kovalevylle tallennettuja biisejä ei nimittäin tässä pelissä voi käyttää.

NBA Street Vol. 2 osoittaa jälleen kerran, että EA Sports Big -brändin alla ei julkaista mitään tusinatuotoksia, vaan poikkeuksetta vähintäänkin hyviä pelejä. Tämä uutuuskatukoris sopii kaikille nopeatempoisten pelien ystäville, myös niille, jotka eivät varsinaisesta koripallosta pahemmin perustakaan. NBA Street Vol. 2 tarjoaa pelaajalleen toimivan yksinpelin ja erittäin hauskan moninpelin, jota jaksaa pelata kuukaudesta toiseen.

— Mikko Matilainen