Uusimmat

Offroad (PC)

11.06.2001 18:56 Kalle Lahtinen

Rage Software on kehittänyt monia autopelejä sekä PC:lle että konsoleille. Kokemusta löytyy muun muassa Rage Rallyn, Wild Wild Racingin ja netissäkin pelattavan eRacerin edestä. Yhtenä autohurjasteluna Rage tarjoaa vauhdikkaan ja pölynkatkuisen Offroadin. Monipuolisilla maastoradoilla kisaavat hiekkakirput ja maastoautot kuulostaa hauskalta idealta ja pistää pelaajan odotukset korkealle. Miten Offroad erottuu kilpakumppaneistaan?

Pelimoottori

Ragen tekemä toimintastrategia Hostile Waters esitteli grafiikkamoottorin, joka näytti näppäryytensä esittelemällä hienoja erikoisefektejä, linssiheijastuksia ja sääefektejä. Myös Offroad hyödyntää Hostile Waters -pelimoottoria. Yhtenäisyyden huomaa helposti tutunoloisista linssiheijastuksista ja maastoa tarkkailemalla. Mutta siinä missä HW:ssa engineä oltiin venytetty strategian vaatimaan pieneen ruukkuun, niin Offroadissa päästään näkemään maaston hienoudet lähempää radoilla ajettaessa.

Yhtiö kertoo pelimoottorin hallitsevan pintaefektejä sekä realistisen fysiikan- ja autojenkäyttäymisen mallinnuksen. Siitä voidaan tietysti olla montaa eri mieltä, mutta arcademaisen hurjastelun tarpeisiin grafiikkamoottori soveltuu ihan näppärästi: radalla olevat kevyt esteet lentelevät syrjään niihin törmättäessä; kilpureiden käyttäytyminen on erilaista eri pinnoilla ja rapa sekä pöly roiskuu tarttuen maalipintaan kiinni kuskien kisatessa radan vauhtiherruudesta.

Entäpä radat?

Offroad tarjoaa reilusti ratoja pelattavaksi. Pelissä on kuusi eri maanosaa, joissa jokaisessa sijaitsee neljä rataa. Yhteensä siis 24 kappaletta. Osa radoista on kuitenkin uudelleenkierrätettyjä ja hieman muunneltuja. Onneksi haaste- ja aikamuodoissa kisatessa voi jokaiseen valita erikseen joko sateisen, kuivan tai liukkaan sään. Lisäksi kisata voi joko helakanpunaisen aamuruskon kera tai ajovalojen loisteessa yön pimennossa muuttamalla kisan ajankohtaa haluamakseen. Yhdistelemällä näitä asetuksia saadaan kilparatoihin sopivasti vaihtelua: räntäsateen piiskaama talvinen rata eroaa mukavasti kirkkaan auringon paahtamasta kanjoniradasta. Lisäksi rapaisella mutatiellä ajaminen on selvästi tuntumaltaan kovapohjaisesta hiekkareitistä eroavaa, puhumattakaan liukkaista lumiradoista.

Pelimuodot

Peliä voi pelata neljässä eri muodossa: tarjolla on haaste, moninpeli LAN:ssa kuuden pelaajan kera, aika-ajo sekä pääpelimäinen kuninkuusluokka, jossa kisaamalla avataan uusia ratoja sekä autoja ajettavaksi. Peli tukee myös jaetun ruudun kaksinpeliä. Pääpeliksi nouseva kuninkuusluokka koostuu neljästä eri divisioonasta. Jokaisesta kisasta voitetaan pisteitä, joiden avustuksella noustaan nyyppien etanalohkosta konkareiden vauhtirasseihin. Menestymällä hyvin saadaan käyttöön uusien sponsoreiden tukea sopimusten, autojen sekä osien muodossa. Vaikka viritysosien pitäisi parantaa auton ominaisuuksia, jäi näiden tarjoama hyöty lähinnä marginaaliseksi. Uudet autot sentään tuntuvat uusilta jo ajo-ominaisuuksiensa myötä. Kuninkuusluokan ajot ovat myös toisistaan poikkeavia: joillakin radoilla ajetaan vain yksi kierros ja toisissa neljän kierroksen kestoajoa.

Ulkoasu

Graafisesti Hostile Waters -pelimoottoria käyttävä Offroad on hieman ristiriitainen juttu. Toiset radat ovat todella nättejä auringon punertavina ja sateen sekä salamoiden piiskaamina. Osa taas on perin keskinkertaisen mitään sanomattomia. Autot ovat onnistuneen näköisiä, vaihtelevat maalipinnat ja värit ovat mukava lisä. Resoluutiota voidaan nostaa 640 x 480:stä 1024 x 768:aan joko 16- tai 32-bittisellä värimoodilla. Tekstuurit ovat kelvollisia, mutta joissakin radoissa niiden liitoskohdat ovat liian erottuvia. Onneksi suurin osa reiteistä pääsee kunnialla yli tästä huomautuksesta. Toisena ikävänä ominaisuutena peli piirtää sumua välillä turhan lähelle, mutta onneksi ratasuunnittelu mutkineen ja näköesteineen vähentää tätä haittaa suurimmaksi osaksi. Peli tukee myös bump mappingia sekä tavallisena että enviromentalina moisiin pystyvien näytönohjainten kunniaksi. Omalla kokoonpanollani peli toimi hyvin 1024 x 768 -resoluutiolla 16-bittisillä väreillä varustettuna.

Äänimaailma

Äänipuoli jää hieman vaisuksi. Luulisi loppuun asti viritettyjen maastokilpureiden pistävän miehekkäästi ”PÄRRR, VRUUM!” eikä vaimeata ”surrr, pörrr, anteeksi, että olen täällä” -ääniä. Ympäristön efektit sentään toimivat: Hawaijin hiekkaradoilla kisatessa merilinnut riekkuvat rannan tuntumassa ja ylhäällä, mutkikkaalla Alppiradalla voi kuulla etäisenä kaikuvat kirkonkellot. Kumpa autojen äänitehosteet oltaisiin otettu paremmin huomioon: kyllä naapurit herättävä pakoputkien pauke ja moottorien jylinä olisi nostanut pelin arvoa kertaluokalla.

Yhteenveto

Offroad tarjoaa ihan kelvollista maastokaahailua vaihtelevilla ja monipuolisilla radoilla. Nitroilla vauhditetut hiekkamönkijät lentelevät töyssyistä ja hyppyreistä näyttävästi ravan roiskuessa. Tietokonevastukset taas ajavat omia reittejään rööki suupielessä radiota kuunnelleen välittämättä tuon taivaallista muista kisaajista. Röyhkimyksiä ei pysty edes kunnolla kiilaamaan, mutta AI:n ohjastama auto saattaa helpostikin pamauttaa pelaajan rassin seiniä päin. Onneksi katolleen lentänyt menopeli palautuu maagisesti ajoradalle yhdessä hujauksessa, mutta kyllä kunnon peltirymistely olisi sopinut tähän peliin kuin nakki suuhun. Hardcore-nassekuskit ja muut formulafriikit pysykööt Offroadista kaukana: peli on puhdasta arcade-kaahailua ja sellaisenaan onnistunutta huvia. Voisi helposti kuvitella Offroadin pelihallin nurkkaukseen: vitonen sisään ja vauhti päälle kavereiden hihkuessa taustalla. Nyt puuttumaan jää kuitenkin tuikitärkeä TCP/IP-moninpelituki. Ei siis mitään uutta ja ihmeellistä, mutta arcade-kaahailun ystäville ihan kelvollista hurjastelua maastoautojen parissa.

 

Tekijä/julkaisija: Rage Software

Maahantuoja: Gamedog Oy

Kotisivut: Offroad

Versio: Myynti

 

Laitevaatimukset:

Minimi- ja suositeltava kokoonpano:
P266 MHz (suositus 450 MHz), 64Mt RAM (suositus 128 Mt), 16 Mt 3D-näytönohjain.

Testikokoonpano:
Duron@900, V5500, 256Mt, Vortex 2.0, W98.