Uusimmat

Prison Break – The Conspiracy (PC, PS3, Xbox 360)

14.04.2010 16:45 Miikka Lehtonen

Voi Prison Breakia. Amerikkalainen TV-sarja oli ensimmäisellä kaudellaan jännittävä, oivaltava ja kaikin puolin kiehtova. Kuten niin usein muulloinkin, sarjan ei vain annettu kuolla arvokkaasti ja luonnollisesti, vaan siitä pumpattiin irti kaikki mehut.

Jo sarjan viimeiset vuodet ja laskevan kiinnostuksen kausi olisivat olleet huonoa aikaa viralliselle lisenssipelille, mutta sekään ei onnistunut: virallinen Prison Break –peli nähdään vasta nyt, vuosien limbohelvetin jälkeen. Voi pojat…

Prison Break –pelin taival arvosteluun on pitkä ja kivinen. Sitä kehitettiin viime vuoden helmikuuta silmälläpitäen, mutta homma karahti kiville, kun pelin kaavailtu julkaisija meni konkurssiin. Slovenialainen ZootFly uskoi kuitenkin peliinsä siinä määrin, että tiimi maksoi itse sen jatkokehityksen etsiessään pelilleen uutta julkaisijaa. Lopulta Deep Silver tarttui täkyyn ja tässä sitä sitten ollaan.

Prison Break –pelin suurin ongelma on se, että peli on Prison Break –peli. Tämä voisi olla vahvuus, mikäli peli ei lähestyisi lisenssiään oudosta suunnasta, mutta kun ei niin ei. Sarjan päähenkilöiden sijaan pelihahmona toimii nimittäin salainen agentti, joka on lähetetty vankilaan vakoilemaan Michael Scofieldiä ja estämään tämän vankilapakoa.

Kuten kaikki sarjaa katselleet tietävät, mitään salaista agenttia ei sarjassa ikinä nähtykään. Tämä asettaa pelin heti ikävään välikäteen, sillä kun sarjan tapahtumat ovat hyvin pelaajien tiedossa, salaiselle agentillemme ei ole voitu antaa mitään kovin konkreettista roolia tai edes järkevää tekemistä. Todellisen vaikuttamisen ja tapahtumiin osallistumisen sijaan tarjolla on siis paljon vähäpätöistä puuhastelua.

Sarjasta tutut hahmot pyörivät silti mukana pelissä ja vieläpä oikeiden ääninäyttelijöidensä tähdittäminä, joten sarjan ystävät saanevat edes jotain viihdettä sinänsä mainiosti mallinnetun vankilan tutkimisesta. Näillä eväillä ei kuitenkaan vielä myydä peliä.

Hiivi itsesi uneen

Mitäänsanomattoman juonen ja tympeät tehtävät voisi kestää, jos itse pelattavuus olisi hauskaa. Jos. Käytännössä Prison Break on kuitenkin vaatimaton Splinter Cell / Metal Gear Solid –henkinen hiippailupeli, jossa pelaaja hiiviskelee vankilan osasta toiseen selvitellen Scofieldin salajuonen taustoja.

Itse hiippailu on niin mahdollisuuksiltaan kuin vaativuudeltaankin antiikkista tasoa: kaappeihin voi piiloutua ja seinänviertä voi hiippailla, mutta jos vartijat näkevät pelaajasta vilauksenkin, homma on poikki ja peli paketissa. Sama pätee myös, mikäli toinen vanki tai vaikka vankilan talkkari huomaa pelaajan kielletyllä alueella.

Ei silti, että kiinni jäisi kovinkaan helposti, sillä pelin vihollisilla ei varsinaisesti ole tekoälyä. Ne kulkevat ennalta määrättyjä ja tiukan skriptattuja reittejään ja jos pelaaja ei osu valokeilaan, häntä ei huomata. Näin ovela mies voi kävellä vaikka vartijan koko partioreitin aivan tämän selässä kiinni, kunhan pitää huolen siitä, ettei kaikkivoipa valokeila pyyhkäise hänen ylitseen.

Vankila tuntuu oudosti olevan myös Lara Croftin suunnittelema, sillä joka läpi on täynnä selkeitä ja yleensä helposti merkittyjä kiipeilypaikkoja. Talon kellareissa tämän vielä tavallaan ymmärtäisi, mutta kun sairaalan ja vankilapihan välisen aidan päällä on käden ulottuvilla keltaisena hohtava tarttumapinta, mennään jo tahattoman komedian puolelle.

Hiiviskelyn ohella voi harrastaa nyrkkitappelua, painonnostoa ja muita pieniä sivuaktiviteetteja, joista ei kuitenkaan löydy syvyyttä tai kiehtovuutta hiippailua enempää. Harmi, sillä Prison Breakin tapahtumista olisi saanut irti paljon kiehtovampaakin sisältöä, mutta kehitysprosessin taustoja tuntematta on vaikea sanoa, onko ZootFly vain itse kädettänyt juonivalintansa, vai onko lisenssinhaltija suojellut pyhää Prison Breakiaan vähän turhan innokkaasti.

Tällä ei toki ole pelaajan kannalta yhtään mitään merkitystä, sillä se ei pelin lopullista viihdearvoa heilauta suuntaan eikä toiseen. Tosi kovat Prison Break –fanit voivat saada kiksejä siitä, että he pääsevät juttelemaan Michael Scofieldin kanssa tai saamaan uhkaavia katseita Linciltä, mutta jos peliltään hakee mukavia pelikokemuksia, katse kannattaa suunnata muualle. Kauas muualle.

 

Tekijä: ZootFly
Julkaisija: Koch Media
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://prisonbreak.deepsilver.com/
Miikka Lehtonen

 

Lisää aiheesta

TV:stä tuttu Pako-sarja uuteen uskoon

Pako-sarjan idea varastettu todellisuudesta?

Lue myös

Bioshock 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Command & Conquer 4: Tiberian Twilight (PC)

Dragon Age Origins: Awakening (PC, PS3, Xbox 360)

Eye of Judgment: Legends (PSP)

Game Room (PC, Xbox 360)

Lost Planet 2 –ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Metro 2033 (PC, Xbox 360)

Red Steel 2 (Wii)