Uusimmat

Pro Evolution Soccer 5 (pc, PS2, Xbox)

15.03.2006 00:00 Miikka Lehtonen

Pro Evolution Soccer ei kaipaa sen kummempia esittelyjä futisuskovaisten keskuudessa. Pitkäikäinen pelisarja on valloittanut yleisönsä tinkimättömän realistisella, mutta silti tappavan hauskalla pelattavuudellaan. Vaikka kilpailijat pärjäävät vielä myyntiluvuissa, laadullisesti peli on selvä: Pro Evolution Soccer on markkinajohtaja.

Pelisarja on vuosien varrella ilahduttanut oikeasti hyvillä vuosipäivityksillään. Peli parantuu selvästi, eikä yleensä paluuta entiseen enää ole, kun on päässyt testaamaan uusinta versiota. Pro Evolution Soccer 5 pistää nelosta paremmaksi uudella animaatiomoottorillaan ja muutamilla tärkeillä pelimoottorin uudistuksillaan.

Pro Evolution Soccer 5 on ominaisuuksiltaan yhtä kattava kuin edeltäjänsäkin. Maajoukkueita löytyy järkyttävät määrät, seurajoukkueitakin kymmeniä. Lisenssi on valitettavasti perinteisen kehno, eikä esimerkiksi Valioliigan seuroista kuin Chelsealla ja Arsenalilla ole oikeat lisenssit. Muiden riveissä pyörii vaihtelevissa määrin salanimettyjä pelaajia, vieläpä täysin väärän näköisissä pelipaidoissa. Apu on kuitenkin lähellä, sillä pelin mukana toimitetaan mainio editori, jolla virheet voi paikata.

Yksinpelitilat ovat kattavat. Pikapelien ja rankkarikisojen lisäksi kaikki mahdolliset sarjat ja turnaukset löytyvät joko valmiina vaihtoehtoina tai ovat ainakin helposti luotavissa turnausgeneraattorin myötä. Kiinnostavin on kuitenkin Master League, pelin todellinen uratila. Pelaaja aloittaa kakkosdivisioonan pohjalta pelaten eurosarjojen B-joukkueita vastaan. Menestys kentällä palkitaan PES-pisteiden lisäksi valuutalla, jolla joukkuettaan tulee parannella matkalla A-sarjan mestaruuteen. Vuosi toisensa jälkeen pelitila nielaisee mukanaan ja aiheuttaa tauon kaikkeen muuhun elämiseen.

Koko komeuden kruunaa neljän pelaajan nettipelituki, jonka kautta voi pelata paitsi yksittäisiä matseja, myös turnauksia ja sarjoja.

Nappiosuma

Kattavat pelitilat ovat aina kivoja bonuksia, mutta se suurin myyntiargumentti on pelin loistava pelattavuus. Suoraan sanottuna mikään muu jalkapallopeli ei pääse lähellekään Pro Evolution Soccerin tuntumaa tai tunnelmaa. Kaikki alkaa animaatiosta. Pelaajat liikkuvat ja elehtivät todella aidon oloisesti. Pienet yksityiskohdat, kuten painopisteen vaihtelu jalalta toiselle saa pelin näyttämään miltei oikealta ottelulta.

Aiemmissa peleissä monia harmittanut ”kisko-ohjaus” on myös suurelta osin historiaa. Pelaaja pystyy jopa sprinttien aikana hallitsemaan pelaajiaan paljon paremmin. Tuloksena on peli, jossa tiukoissakin paikoissa uskaltaa yrittää ratkaisuja pelkkien syöttöjen sijaan.

Uusi ja kauan kaivattu ominaisuus kulkee nimellä ”middle shot”. Tuttavallisemmin tämä tarkoittaa Paul Scholesin ja John Terryn kaltaisten pelaajien suosimia kaukolaukauksia. Veto vaatii harjoittelua, mutta onnistuessaan lähettää vastustamattoman raketin maalin perukoille.

Pro Evolution Soccer 5 lisää sarjaan myös pelaajat, joilla on aidosti massaa. Kontakti tapahtuu nyt huomattavasti aiempaa luonnollisemmin ja useammin, kun pelaajat voivat törmätä muutenkin kuin animaatiosysteemin niin määrätessä. Rikkeiden määrä lisääntyy huomattavasti ja tiukat vääntötilanteet päättyvät lähes aina vihellykseen, kuten oikeastikin on tapana. Toivottavasti kuitenkin tuomariherkkyyttä lasketaan tulevaisuudessa, sillä jatkuva viheltely rasittaa nopeasti.

Pro Evolution Soccer on myös armottoman vaikea peli, mikä vuodesta toiseen aiheuttaa harmaita hiuksia aloittelijoille. Moni muihin peleihin tottunut syöksyy suoraan pelin tiimellykseen oletusasetuksilla ja turhautuu maalittomiin tasapeleihin. Tie voittoon vaatii nöyryyttä ja harjoittelua, sillä tekoäly ei anna armoa. Se ei huijaa, mutta hyödyntää kaikkien pelaajiensa ominaisuudet tappiin saakka.

Peli vaatii lisäksi pelaajalta paitsi taitoa, myös itsehillintää. Loputon läpisyöttöjen hakeminen ei johda tulokseen, vaan pelaaja joutuu oppimaan kuvioiden rakentelun ja rauhallisen puolustuksen lukkojen tiirikoimisen. Tekoäly osaa lisäksi suojata palloa erinomaisesti, joten puolustus ei onnistu pelkästään liukutaklauksia viljelemällä. Kun se viimeinen syöttö vihdoin menee kohdalleen ja pallo löytää tiensä verkon perille, fiilis on huikea.

Yksinkertaisesti paras

Jos yllä oleva teksti kuulostaa fanipojan tilitykseltä, tunnustan. Olen lukeutunut pelisarjan ystäviin ammoisista International Superstar Soccer -ajoista saakka, enkä milloinkaan lakkaa yllättymästä, kun peli vuodesta toiseen paranee. Pro Evolution Soccer 5 on sarjan tähän saakka paras peli, vaikka katkonainen ja jatkuvasti rikkeitä tuottava pelityyli saakin hetkittäin kaipaamaan PES 4:sta.

Vielä positiivisempana yllätyksenä pc-versio on myös tietyin varauksin se paras tapa nauttia pelistä. Mikäli myllystä löytyy tarpeeksi konetehoa ja vielä tärkeämmin PlayStation 2 -tyyppinen pad-ohjain, Pro Evolution Soccer -kokemus ei tästä enää paljoa parane. Mikäli jalkapallo kiinnostaa tippaakaan, Pro Evolution Soccer 5 on vähintään demon imuroinnin arvoinen.

Tekijä: Konami
Julkaisija: Konami
Testattu: pc
Saatavilla: pc, PlayStation 2, Xbox, PSP
Laitevaatimukset: Windows 98SE/ME/XP/2000, 800 MHz Pentium III tai vastaava, 128 MT keskusmuistia, Geforce 4, Radeon 8500 tai uudempi DirectX 8.1 -yhteensopiva näytönohjain
Pelin kotisivu: pes5.net