Uusimmat

SBK 09 Superbike World Championship (PC, PS3, 360)

21.07.2009 13:30 Mikko Rekola

Viime vuonna sleeper-hitiksi noussut prätkäily saa jatkoa uuden painoksen muodossa. Vaikka paketin perusrunko on säilynyt tuttuna ovat ajomalli ja ulkoasu kokeneet suurremontin.

Vaikka kokonaisuus ei onnistukaan enää yllättämään viime vuoden malliin, SBK 09 Superbike World Championsip onnistuu tavoitteessaan ollen kirkkaasti markkinoiden paras moottoripyöräsimulaatio. 

Peli tuo kotisohville ratamoottoripyöräilyn sarjatuotantomalleihin pohjautuvan maailmanmestaruuskilpailusarjan. Viime vuoteen verrattuna muutoksia nähdään tallien kuljettajapaleteissa ja kilpailukalenterissa. Hyvänä esimerkkinä viime vuonna  pikkuluokan traagisten tapahtumien näyttämönä toiminut Brands Hatchin kilparata on poistettu kilpailukalenterista. Pelaajan kannalta uudistettu ratavalikoima ei ole paras mahdollinen asia, sillä rataruletissa tämän ajokauden lopputulos on valikoima vähemmän teknistä ajotaitoa vaativia ratoja.

Pelimuotojen kirjo on edelleen niukka, mutta vastapainona asetusviidakot ovat kaikenkattavat. Jopa kokeneemmilla simulaatiohemmoilla menee niitä turhan tarkkaan näprätessä pää pyörälle. Pelaajan kannalta päähuomio kannattaa kiinnittää urapelitilaan, jossa kierretään vuoden 2009 kilpailusirkus tavoitteena himoittu maailmanmestaruus. Muut pelimuodot ovat yksittäinen kilpailu, haastepelitila ja uudistettu verkkomoninpeli. 

Askel parempaan ja tutumpaan 

Vaikka paketti vaikuttaa paperilla vanhan uusinnalta muuttuu ääni kellossa heti ensimmäisen ratakierroksen jälkeen. Simulaatioasetuksilla ajotuntuma on kokenut onnistuneen täysremontin, joka lähtee pyörän komponenttien liikeradoista aina kuljettajan sulavampaan liikehdintään saakka. Jokainen kilometrinnielijä tuntuu entistä enemmän yksilöltä ja asetuksia muuttamalla voi vaikuttaa millintarkasti menopelin käyttäytymiseen. 

Myös ajaminen on entistä luontevampaa, kun kuljettaja pystyy siirtelemään painoaan tarkemmin ja vaikuttamaan myös painon jakautumiseen etu- ja takapyörien välille. Viimeistellympi ohjaustuntuma parantaa pyörän hallittavuutta eritoten kovissa nopeuksissa ja ääritilanteissa, kuten voimakkaissa väistöliikkeissä tai lukkojarrutuksissa. Toisaalta perfektionistit tiputetaan tylysti maan pinnalle kytkimen edelleen puuttuessa, mutta mistään suuresta puutteesta ei voida puhua. 

Kehitystiimin hehkuttamat muutokset vauriomallinnuksessa ja dynaamisesti muuttuvassa säässä eivät yllä aivan lupausten tasolle. Pyörien ja kuljettajien vauriomallinnus on entistä herkempi. Kevyehkö väärään kohtaa osunut isku voi päättää kisan. Kehityksen suunta on oikea, mutta Milestonen pojat ovat unohtaneet vaurioiden graafisen mallintamisen. Teksti keskellä ruudulla ja vilkkuva valo nopeusmittarin vieressä eivät vastaa samaa asiaa kuin atomeiksi hajonnut kilpapyörä.

Sama ongelma piilee kolareissa ja muuttuvassa säässä. Kolarit kyllä tuntuvat realistisilta, mutta ne näyttävät kankeilta ja painovoiman vastaisilta. Sää puolestaan vaikuttaa radan pitoon, mutta esimerkiksi liukkaan asfaltinpinnan havaitsee vasta kilpailun päättävässä persliussa eikä sukkasiltaan ajetussa ensimmäisessä kisakierroksessa. 

Höylätään ja fiilataan 

Parannetun ajomallin ohella onnistuneiden uudistusten listalle on lisättävä virtuaalisen botoxkuurin läpi käynyt ulkoasu. Kaksipyöräisiin on lisätty enemmän yksityiskohtia ja kuljettajat ovat oppineet hengittämään. Parasta on kuitenkin kilparadan ja pyörän välinen vuorovaikutus, sillä nyt menopeli näyttää kiitävän radan pinnalla eikä sen yllä. Sulavampi ulkoasu latautuu vieläpä sukkelasti ja edellisen version kaltaisia usean minuutin latausaikoja ei enää tarvitse harmitella. 

Myös verkkomoninpeliä on kehitetty pelaajien antamaan palautteeseen luottaen. Pelihuoneisiin liittyminen on yksinkertaisempaa ja valikot ovat tällä kertaa astetta loogisemmat. Teknisellä puolella häiritsevää verkkoviivettä on onnistuttu vähentämään ja viime vuoden versiossa päänvaivaa aiheuttanut pelikuvan jumiutuminen on jäänyt historiaan. Toimivamman verkkopelin suurin puute on ainoastaan 8 pelaajan mahtuminen samaan kilpailuun. 

Milestonen uusin taidonnäyte on selvästi enemmän kuin pelkkä vuosipäivitys. Kaikkiin suurimpiin ongelmiin on puututtu, mutta niiden korjaaminen on osittain jäänyt puolitiehen. Kyseessä on kuitenkin jo toisena vuotena peräkkäin tämän hetken paras ratamoottoripyöräilysimulaatio, jota voi suositella lajityypin vakavamielisille ystäville. Arcadepelaajien ja sunnuntaikurvailijoiden kannattaa kuitenkin kiertää peli kaukaa. 

Tekijä: Milestone

Julkaisija: Black Bean Games

Testattu: Xbox 360

Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360

Pelaajia: 1, verkossa 2-8

Pelin kotisivu: http://www.blackbeangames.com

Mikko Rekola 

 

Lue myös

Moto Racer DS (DS)

Battlefield 1943 (PC, PS3, 360)

Overlord 2 (PC, PS3, 360)

Battlefield 1943 pintaa syvemmältä – haastattelussa Digital Illusions