Uusimmat

Star Wars: Empire at War (pc)

24.03.2006 00:00 Miikka Lehtonen

Tähtien sota -elokuvista on vuosien varrella väännetty kymmeniä ja taas kymmeniä peliversioita. Aihepiiri on vaihdellut laidasta laitaan, samaten kuin pelien laatukin. Viime vuosina laatukäyrä on ollut selvästi laskeva. Tällä kertaa asialla on kuitenkin alkuperäinen Command & Conquer -tiimi, joten odotukset ovat jo ennakkoon korkealla.

Ominaisuuksista ei ainakaan löydy valittamista. Peli sijoittuu suunnilleen ensimmäisen elokuvan tapahtumien aikaan, joten homman nimi on galaktinen sisällissota keisarillisten joukkojen ja kapinallissikojen välillä. Valtaistuimen vakautta voi yrittää taata joko kampanjatilassa tai sodan huippuhetkiin keskittyvien skenaarioiden myötä. Peliä voi toki pelata myös kapinallisten puolella, mikäli omaa moisia taipumuksia.

Ensimmäisenä pelistä paistaa läpi todellinen paneutuminen aihepiiriin. Peli nimittäin todella näyttää ja kuulostaa Tähtien sodalta. Taustalla pauhaavat John Williamsin elokuvasävelmiltä kuulostavat teemat ja kentällä heiluvat keisarillisten iskujoukkojen, TIE-hävittäjien ja muiden tuttujen yksiköiden lisäksi myös elokuvista tutut nimihenkilöt. Lisenssistä on todella otettu kaikki irti.

Galaksi hiiren päässä

Pelin ytimessä sijaitsee reaaliaikainen strateginen komento-osuus, jossa pelaaja liikuttelee ja rakentaa armeijoitaan ympäri galaksia. Avaruuskartta muistuttaa RISKiä, joskin reaaliaikaisesta luonteesta johtuen huomattavasti lautapeliä ripeämmin.

Kaikki pelin resurssihallinta ja teknologinen kehitys tapahtuu myös galaktisen kartan kautta. keisarilliset tiedemiehet tutkivat ja kehittävät aseteknologiaa, kun taas mukavana pikkuyksityiskohtana kapinalliset häikäilemättä varastavat vakoilijoiden avulla Imperiumin parhaat keksinnöt. Useita Bothaneita tulee kuolemaan laivastosi takia.

Pelin nimi ei ole turhaan Star Wars: Empire at War, sillä sota on päivän teema. Taistelut tapahtuvat planeetan pintojen lisäksi myös avaruudessa. Kun laivastot tai armeijat kohtaavat, pelaaja voi joko itse komentaa toimintaa tai jättää koko roskan satunnaislukugeneraattorin huoleksi. Tämä on tosin varma tapa ottaa nekkuunsa, joten parempi itse vetää valomiekka esiin ja singahtaa planeetan pinnalle.

Darth Vaderin ylivaltaa

Taistelut sujuvat jouhevasti ja ovat äärimmäisen viihdyttäviä. Upea grafiikka, tutut yksiköt ja kentällä pyörivät nimihenkilöt saavat pitkäaikaisen Tähtien sota -friikin suupielet kohoamaan. Turhan syvällisestä strategioinnista ei tosin ole kyse, sillä mitään moraalisysteemin kaltaisia hienouksia pelistä ei löydy.

Taistelun aikana rakentelu rajoittuu tykkitornien virittelyyn. Lisävoimia voi ostaa ja tilata toimitettavaksi kiertoradalta tai hyperavaruuden kautta, mutta voittamattomista puolustusrakennelmista unelmoinnin voi unohtaa.

Yksikkövalikoima on mukavan laaja ja käsittää elokuvista tuttujen sotakoneiden lisäksi myös ns. extended universe -kamaa. Osa näistä, kuten telaketjuille sijoitetut TIE-hävittäjien rungot, ovat tahattoman koomisia, mutta toisaalta sopivat mainiosti universumin tyyliin .

Useimmilla yksiköillä on käytössään muutama erikoisominaisuus, jotka vaihtelevat suhteellisen hyödyttömistä erikoishahmojen täysin mauttomiin kykyihin. Esimerkiksi Darth Vader pistää yksinään pakettiin joukkueellisen kapinallisia, mikä toisaalta osuu hyvin yhteen elokuvien kanssa.

Star Wars: Empire at War on kuin esikuvana toiminut elokuvasarja. Näyttävää ja viihdyttävää toimintaa, josta löytyy syvyyttä ankkalammikon verran. Vakavat nettipelaajat tai kilpailumielessä naksuttelevat pettyvät ja turhautuvat alta aikayksikön, sillä peli ei sisällä mitään suuria hienouksia tai ole edes kovinkaan hyvin tasapainoitettu.

Itseäni tämä ei kuitenkaan haitannut. Lisenssipelinä Empire at War on vertaansa vailla. Se näyttää, kuulostaa ja tuntuu rakastetulta trilogialta. Se on myös hauska pelata, mitä ei voi sanoa kovinkaan monesta viimeaikaisesta Tähtien sota -pelistä. Lähes pakkohankinta kaikille Star Wars -fanaatikoille.

Tekijä: Petroglyph
Julkaisija: Lucasarts
Testattu: pc
Saatavilla: pc
Laitevaatimukset: Windows 2000/XP, 1 GHz prosessori, 256 Mt keskusmuistia, 32 Mt DirectX 9.0c -yhteensopiva näytönohjain, 2 Gt kiintolevytilaa
Pelin kotisivu: lucasarts.com/games/swempireatwar