Uusimmat

The Flame in the Flood – armoton selviytymisretki villillä joella (Mac, PC, Xbox One)

17.03.2016 17:15 Miika J.K. Halmela

The Flame in the FloodTekijä: The Molasses Flood
Julkaisija: The Molasses Flood
Testattu: Xbox One
Saatavilla: Mac, PC, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows 7 64 bit tai uudempi, 2,5 GHz tuplaydinprosessori, 4 Gt muistia, Gt levytilaa, DirectX 11 -yhteensopiva näytönohjain
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava peli, hinta 19,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://www.themolassesflood.com
Arvostelija: Miika J.K. Halmela

TheFlameintheFlood_arv_025

 

Yhteiskuntajärjestys on romahtanut ja elämä muuttunut jokapäiväiseksi selviytymiskamppailuksi, siinä The Flame in the Floodin juoni lyhykäisyydessään. Yksinäisen sankarimme tarkoituksena on vain selvitä hengissä, sillä ympäröivä maailma on täynnä vaaroja, niin sisäisiä kuin ulkoisiakin. Nälkä ja jano voivat tappaa, mutta niin voivat myös petoeläimet ja luonnonvoimat. Ja kun kyse on kerran roguelike-elementeillä maustetusta pelistä, tulee selviytymisestä astetta totisempaa puuhaa, kun kuolema kirpaisee joka kerta.

The Flame in the Flood on kovista osaajista koostuvan The Molasses Flood -studion Kickstarter-lähtöinen selviytymispeli. Kun studion väelle on kertynyt aiempaa pelialan kokemusta esimerkiksi BioShockin, Halo 2:n sekä Rock Bandin tiimoilta, ei ole mikään ihme, että poppoon pelihanke sai osakseen suurta kiinnostusta. Joukkorahoittajilta kertyikin ihan kiva 251 647 taalan potti.

TheFlameintheFlood_arv_01

Hiljattain julkaistu peli yhdistelee roguelike- ja selviytymiselementtejä. Idea on yksinkertainen: pelaaja heitetään lautalle etenemään satunnaisesti generoitua jokea pitkin. Matkan varrelle mahtuu selviytymistaistelua, jossa pieninkin virhe tai epäonnen potku saattaa koitua kohtaloksi. Välillä lautta ohjastetaan rantaan ja ryhdytään etsimään raaka-aineita ja materiaaleja, joista sitten leivotaan ruokaa, juomaa tai tarvikkeita, kuten soihtuja, aseita ja vaatekappaleita. Luonnosta ja raunioista löydettävien materiaalien ohella apuna on vain Aesop-koira, joka toimii kantojuhtana ja ilmoittaa haukunnallaan poimittavista hyödykkeistä. Muuta iloa rakista ei ole.

Oppimiskäyrä on jyrkkä, sillä varsinkin alussa kuolo korjaa jatkuvasti. Ruudun alalaidassa näkyviä uni-, jano-, nälkä- ja lämpömittareita on vahdittava koko ajan, sillä niiden tyhjentyessä viikate heilahtaa. Petojen hyökkäykset saattavat jättää jälkeensä märkiviä haavoja, jotka ilman hoitamista saavat lusikan lentämään nurkkaan ennen pitkää. Kusiaisten pistokset aiheuttavat tulehduksia – ei kivaa. Sade kastelee ja kylmettää – vähemmän hauskaa. Jos lautta osuu liian monta kertaa karikkoihin, se uppoaa ja hukuttaa pelihahmon – hyvästi, julma maailma. Niin, melkein kaikki elementit ovat pelaajaa vastaan, eikä kädestä pidetä.

The Flame in the Flood

Kun mullan alle sitten ensimmäistä kertaa joutuu, saa huomata, että peli alkaa joko alusta tai edellisestä automaattitallennuspisteestä, joita tulee vastaan aika harvoin. Etenkin alussa kuolemat turhauttavat, sillä varautuminen kaikkiin henkipoloa uhkaaviin vaaratekijöihin tuntuu usein jopa mahdottomalta. Petoja juostaan karkuun kusi sukassa staminamittarin ehtyessä ja ympäristöstä löydettävät materiaalit vaihtelevat sattumanvaraisesti, joten pahimmassa tapauksessa kuolemaa ei vain pysty millään välttämään, ei, vaikka päällään seisoisi.

No, ainakin armoton selviytymistaistelu välittyy hyvin kotisohvalle asti. Ärräpäät sinkoilevat ja olo on lannistunut, kun ännännenkin yrityksen jälkeen selviytyjän taival päättyy ennen kuin kunnolla alkoikaan. Pelaaminen muuttuu nopeasti uuvuttavaksi, etenkin kun edistymisestä palkitaan korkeintaan turhan harvakseltaan esiintyvien autotallennuspisteiden muodossa. Käytännössä The Flame in the Flood tuntuu väärällä tavalla haastavalta, sillä keppiä riittää, mutta porkkanaa näkyy tuskin vilaukseltakaan. Helpommaksi peli muuttuu vasta tietyn lakipisteen jälkeen, kun reppuun on saanut kerättyä riittävästi hyödyllistä materiaalia ja murkinaa hengissä pysymistä helpottamaan.

The Flame in the Flood

Sääli, sillä audiovisuaalisesti kyseessä taas on varsin miellyttävä tapaus. Isometrinen kuvakulma tekee hahmon ohjaamisesta helppoa ja kontrollit ovat riittävän intuitiiviset ja responsiiviset. Omintakeinen graafinen ilme tekee hahmoista ja ympäristöstä sopivalla tavalla sarjakuvamaista, ja taustalla soiva countryhenkinen soundtrack sopii pelin henkeen mainiosti. Simppeli äänimaailma puolestaan tuo kepeyttä. Mutta se pelaaminen, se ei vain ole kivaa, nyyh. En ole koskaan pelännyt vaikeita pelejä, mutta tässä tapauksessa mielenkiintoni meinasi lopahtaa turhankin pian. Hampaat irvessä jaksoin vääntää siihen asti, että selviytymiskamppailu rupesi soljumaan hieman paremmin, mutta kuinka ollakaan, sen jälkeen loppulauttailu olikin (vähemmän yllättäen) itseään toistavaa laskettelua.

En lähtisi suosittelemaan The Flame in the Floodia kuin roguelike- ja selviytymisgenrejen vannoutuneimmille faneille, sillä kaikki muut tulevat turhautumaan simppelin peli-idean kanssa alta aikayksikön. Kärsivällisyys ja kantapään kautta oppiminen sekä tuurielementtien sietäminen ovat tärkeitä ominaisuuksia jokaiselle, joka yrittää selviytyä joen loppuun.

 

The Flame in the Flood

 

Lisää aiheesta

Death Skid Marks (PC)

Dungeon of the Endless (PC)

Galak-Z: The Dimensional (PS4)

Rimworld-ennakko (Linux, Mac, PC)

Sproggiwood (Android, iOS, Mac, PC)

Sproggiwood sekoittaa kalevalaista mytologiaa roguelike-seikkailuun