Uusimmat

Trine -ennakko (PC, PS3, 360)

25.06.2009 16:40 Miikka Lehtonen

Olipa kerran ihmeellinen peli, joka vangitsi pelaajien mielikuvitukset. Kolme karvaista sankaria hyödynsi kukin omia erikoiskykyjään ratkoakseen mitä ihmeellisempiä ongelmia. Peli myi hyvin ja sen tehnyt Blizzard kohosi myöhemmin maailman suurimmaksi pelimahdiksi, mutta kadonneista viikingeistä ei kuultu vuosikausiin mitään…

Ei muuten kuulla nytkään, mutta suomalaisen Frozenbyten Trine voisi vallan mainiosti olla Lost Vikingsin henkinen seuraaja. Tällä kertaa asialla eivät tosin ole karvaiset viikingit vaan komeammat seikkailijat, mutta tiimityö on yhä päivän sana.

Juustoisen nostokappaleen tavoin myös Trine on lainaillut vaikutteita satujen ihmeellisestä maailmasta, sillä pelin alussa kolme sankaria päätyy omia reittejään kiinni tarunhohtoisen aarteen kylkeen. Ennen kuin trio ehtii ratkomaan helyn omistajuutta, aarre ratkaisee itse kohtalonsa ja liittää kolmikon sielut toisiinsa. Kuinka ollakaan, tarinan saattaminen onnelliseen loppuun vaatisikin kaikkien erikoiskykyjä.

Yhteistyö palkitaan

Trine tuo todellakin vahvasti mieleen Blizzardin legendaarisen Lost Vikings –pelin, sillä kyse on tasohyppelyn ja kevyen puzzleilun risteytyksestä. Rempseiden viikinkien sijaan käytössä on varas, maagi ja soturi, joista jokaisella on omat erikoiskykynsä.

Varas tuplahyppii, ammuskelee jouskarillaan ja heittelee kiipeilykoukkuja, taistelija mätkii miekallaan ja maagilla on omat loitsunsa. Maagin kyvyt ovat sopivasti kiinnostavimmat, sillä partaveikko pystyy joko tarttumaan telekineettisesti esineisiin ja liikuttelemaan näitä ympäriinsä tai luomaan tyhjästä painavia palikoita.

Kolmikon yhteistyö sujuu saumattomasti, sillä kaikilla on yhteinen ja looginen käyttöliittymä ja hahmon vaihto onnistuu napin painalluksella lennosta. Kaikille on myös käyttöä ja tuntuu vahvasti siltä, että pelaaja voi omien mieltymystensä ja oivallustensa pohjalta läpäistä kenttiä useita reittejä pitkin.

Testiin toimitetussa ennakkoversiossa kolmikko yrittää paeta satulinnasta kohti sen alla sijaitsevia kaivoksia ja vapautta. Matkalla pätkitään kuonoon useampaakin luurankoa, sekä ratkotaan mukavan loogisia fysiikkaongelmia.

Tien tukkivan oven voi esimerkiksi rikkoa, kun velholla tarttuu kiinni oven yläpuolella kulkevilla kiskoilla makaavaan muurinmurtajaan ja kiskaisee sen kohti ovea, jolloin muurinmurtajan alla heiluva kivipaasi avaa tien eteenpäin. Oletettavasti lopullinen peli tarjoaa hieman haastavampia ongelmia, sillä esittelyversion kenttä oli aivan pelin alusta ja luonteeltaan puhdasta harjoittelua.

Lupausta löytyy

Trine vaikuttaa jo nyt mielenkiintoiselta peliltä. Sen grafiikka, musiikki ja yleinen tunnelma sopivat mainiosti pelin yleiseen satukirja-tyyppiseen tarinaan ja pelattavuuskin on kiintoisa. Jo esittelykentässä peli hyödynsi mainiosti eri hahmojen ominaisuuksia, mikä sai ainakin minut odottamaan innolla vaikeampia haasteita – joita lopullisesta pelistä toivottavasti löytyy.

Näkemättä jäi haasteiden lisäksi myös co-op, joka on mallia drop in / drop out, eli muut pelaajat voivat loikkia mukaan peliin ja siitä pois halunsa mukaan.

Kahden kentän perusteella pelistä ei toki vielä voi sanoa mitään kovin ratkaisevaa, paitsi ehkä sen, että Trine kannattaa liittää henkiselle odotuslistalleen. Frozenbyten pojat vilauttelivat jo horisontissa kimmeltävää arvostelukappaletta, jonka pariin pureutumista odotan innolla.

 

Tekijä: Frozenbyte
Julkaisija: Nobilis (PS3, PC), Atlus (360)
Testattu: PlayStation 3
Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Julkaisu: kesä 2009 (PS3), syksy 2009 (PC, 360)
Muuta: konsoliversiot jaellaan digitaalisesti

Miikka Lehtonen

 

Lue myös

Bionic Commando (PS3, 360)

Dynasty Warriors: Gundam 2 (PS2, PS3, 360)

East India Company -laajennettu ennakko (PC)

Fat Princess –ennakko (PS3)

New Star Grand Prix (PC)

UFC Undisputed (PS3, 360)

Uncharted 2 -ennakko (PS3)

Wheelman (PC, PS3, 360)