Uusimmat

Urban Freestyle Soccer (PS2)

05.02.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Jalkapallo mielletään usein pelkäksi nurmikentällä pelattavaksi pallon potkimiseksi ja tällaisia matsejahan ne valtamediat lähettävätkin. Urban Freestyle Soccer lähestyy kuitenkin aihetta erilaisesta näkökulmasta.

Pelin tapahtumat sijoittuvat sen nimen mukaisesti kaupunkien asfalttiviidakoihin, joissa kymmenen jengiä taistelee toisiaan vastaan futiksen merkeissä. Vaikka kyseessä onkin periaatteessa jalkapallopeli, on jalkapallon perusideat heitetty romukoppaan, tai niitä on vähintään muokattu rankalla kädellä. Palloa kyllä potkitaan, mutta joukkueessa on vain neljä pelaajaa, meno on nopeatempoisempaa kuin sisäfutis, väkivaltaisempaa kuin keskiverto katutappelu ja lähes yhtä tyyliteltyä kuin Matrixin kung fu -kohtaukset.

Maalien ohella pelissä pyritään tekemään mahdollisimman hienoja suorituksia. Tyylikkäästä pelaamisesta palkitaan sitten tyylipisteillä ja todellisen superpotkun mahdollistavan mittarin täyttymisellä.

Oman lisänsä peliin tuo vuorovaikutus ympäristöjen kanssa. Pelaajat voivat hyppiä kenttää reunustavilla aidoilla tai vaikkapa heitellä kentällä lojuvaa tavaraa vastustajien niskaan. Muita erikoistoimintoja ovat ns. mustan listan liikkeet, joihin lukeutuu mm. napakka potku vastustajan päähän. Arcade-hengessä toteutetun pelin kontrollit on helppo oppia ja vaikeimmatkin erikoisliikkeet onnistuvat parin napin yhdistelminä. Pelaajat myös tottelevat ohjaimen painalluksia kiltisti ilman sen suurempaa viivettä.

Urban Freestyle Soccerin ulkoasu ei ole kovin erikoinen, mutta äänimaailma on hyvää tasoa, joskin hieman itseään toistavaa eteenkin musiikkien osalta. Jalkapallohulluttelusta kiinnostuneille peli voi olla hyvinkin mielenkiintoinen tapaus, mutta heikko tekoäly nakertaa yksinpelikokemusta. Moninpelinä se on kuitenkin kultaa. Perinteisen futiksen ystäville meno saattaa kuitenkin olla jo vähän liikaa.

— Mikko Matilainen