Uusimmat

Wings Over Europe: Cold War Gone Hot (PC)

31.10.2006 14:16 Jukka O. Kauppinen

Kaiken ei tarvitse olla aina viimeisen päälle vakavaa tai tosikkomaista. Joskus on kiva tarttua sellaiseenkin lentosimulaattoriin, joka ei vaadi viikkojen opiskelua ja satojen sivujen pituisen ohjekirjan opettelua ulkoa. Wings Over Europe tähtää juuri tähän rakoon, kuten sen edeltäjä Wings Over Vietnam. Se on puolivakava simulaattori, joka tarjoaa mittavan annoksen lennettävää, ilman kyyneliä.

Simulaattorin asetelma on houkutteleva. Wings Over Europe tarjoaa edeltäjänsä tapaan laajan valikoiman koneita, joita ei ole nähty usein simulaattoritaivailla. Lisäksi sen visio kuvitteellisesti kolmannesta maailmansodasta Keski-Euroopassa luo hulppeat puitteet lentotoiminnalle. 60- ja 70-luvuille käsikirjoitetut taistelut kuvaavat punapanssarien jyräystä kohti länttä, ja niiden päällä kiitävät aikansa komeimmat lentolaitteet.

Yksi suuri herkku tosin puuttuu. Pelaaja pääsee vain länsikoneiden ohjaimiin. Idän ihmeet ovat pelkkiä maaleja. Se on sääli, sillä ainakin allekirjoittaneelle MiG-21 ja MiG-23:n kaltaiset koneet olisivat huomattavasti houkuttelevampia. Etenkin MiG-21, joka palveli Suomenkin Ilmavoimissa.

Olisiko minusta ollut punailmavoimien sankariksi diggaamallani pläkkirautakiitäjällä? Se ei selviä tällä kertaa.

Toisaalta, lentoraudan suhteen muuta valittamista ei oikeastaan ole. Lentokalustoon sisältyy paljon erikoisempaa ja harvinaisempaa herkkua. F-4 Phantom II ja F-15A ovat tuttuja koneita, mutta sen sijaan F-100D Super Sabre, F-105, Hawker Hunter ja lukuisat Harrierin variantit ovat positiivisia kohdattavia.

Kyntämäänkin pääsee, A-10A Thunderboltilla.

Laajalti lennettävää

Lentämään pääsee monella tapaa. Totuttelu sujuu helposti pika- ja yksittäisissä tehtävissä, mutta varsinainen pihvi löytyy kampanjageneraattorista. Kampanjoita voi luoda kolmelle ajankohdalle ja pilotti voi astua kolmen eri maan ilmavoimien riveihin.

Lentäminen kampanjoissa on mielenkiintoista, koska pelaaja voi suunnitella tehtävät, valita pilotit ja tutkia eri ohjaajien kulloista tilaa.

Onko ohjaaja voimissaan vai olisiko parempi jättää mies lepäämään?

Onko laivueella riittävästi koneita ja tarvikkeita, vai onko pakko pihistellä ennen seuraavan huoltokuljetuksen saapumista?

Pelkkään lentämiseen on saatu näin ropsautettua myös taktiikkaa ja mielenkiintoista mausteta.

Lentämisen haaste löytyy enemmänkin vanhojen koneiden antiikkisten tutka- ja asejärjestelmien aiheuttamista rajoituksista ympäristön hallintaan ja aseiden käyttöparametreihin. Wings Over Vietnamin tapaan simulaattori kuvaakin mielenkiintoisella tavalla ilma-aseen nopeaa teknistä kehittymistä 60- ja 70-lukujen aikana.

Monet 60-luvun alun koneet olivat tekniikaltaan lähinnä toisen maailmansodan lopussa kehitettyjen ideoiden nopeampia versioita. Koneiden ilmasta ilmaan -aseistus koostui tykeistä ja ohjaamattomista raketeista. Vasta 60-luvun puolivälin kieppeillä palvelukseen astuivat uudet koneet, joiden taistelukyky perustui enemmänkin tutkajärjestelmiin ja ohjuksiin. Tosin niiden toimivuus oli mitä oli. Jos  ilmailuhistorialliselle luennointilinjalle lähdetään, niin F-4 Phantomin suunnittelijat luottivat aivan liikaa tutkaan ja ohjuksiin, jättäen koneesta tykin kokonaan pois. Vietnamin sodassa tämä kostautui, kun ohjusten luotettavuus oli surkeaa ja lähitaisteluun kietoutuvat MiGit löylyttivät Phamtomeja.

Toimii vanhemmassakin koneessa

Tekniseltä toteutukseltaan simulaattori on keskitasoa. Sen ulkoasu on verrattain kevyt, minkä johdosta peli toimii erittäin hyvin vanhallakin kotimikrolla. Räjähdykset ja muut efektit ovat ok, mutta etenkin maasto on mitäänsanomattoman karua. Lentokonepornoa ei tästä simusta löydä.

Maajoukkojen erottaminen on hankalaa, etenkin kun yrittää kairata 30-millisellä reikää punapanssariin. Visuaalinen vaikutelma toimii paremmin korkealla. Pilotin on hyvä muistaa täälläkin eräs vanha viisaus: lose sight, lose fight. Eli huonosti käy, jos kadotat vihollisen silmistäsi.

Wings Over Europe on tässä suhteessa täysrealismeilla yllättävän ankara, sillä kohteen kadottaa näkyvistä todella, siis todella helposti. Pilvet ja taustamaasto ovat huonosilmäisen lentäjän kirous.  Onneksi venäläiskoneet sentään savuttavat komeasti.

Lentäminen itsessään on verrattain suoraviivaista.  Kriitikko löytää selkeitä ongelmia tuntumapuolella , mutta simulaattorin kevyehkön luonteen huomioiden lentomallit ovat hyväksyttävät.

Wings Over Europe toimii omassa lokerossaan. Se ei ole mikään Falcon 4, vaan tarjoaa helposti opittavaa, ja välillä jopa hauskaksi puuhasteluksi luokiteltavaa semihistoriallista sotalentämistä. En kuitenkaan suosittele niille hardcore-piloteille, jotka saavat kramppeja historiallisen tarkkuuden tai lentomallien puutteista. Kevytsimu mikä kevytsimu, mutta ei sentään räiskintäpeli.

 

Tekijä: Third Wire Productions
Julkaisija: Bold Games
Testattu: Windows XP, Athlon 64 X2 3800+, 2 Gt muistia, GeForce 7900GT
Saatavilla: pc
Pelaajia: 1-16
Laitevaatimukset: Windows 2000/XP, Pentium III 650 MHz, 256 Mt muistia, 32 Mt 3d-näytönohjain.
Pelin kotisivu: http://www.boldgames.com/products/woe/woe.html

Lentäisitkö mieluummin....

Katso tilanne vastaamatta